Antena Căutare

Art Safari - Statuile din Piaţa Universităţii, expuse în cadrul Pavilionului Central "REPVBLICA. Despre umbre în sculptură"

Statuile de la Universitate, aflate în apropierea Palatului Oscar Maugsch BCR, pot fi admirate, începând de joi, într-un altfel de decor, punerea lor în lumină (şi umbră) face parte din conceptul amplei expoziţii de sculptură românească care va fi găzduită de Pavilionul de Artă București - Art Safari: "REPVBLICA. Despre umbre în sculptură" între 27 septembrie şi 6 octombrie.

Statuile de la Universitate, aflate în apropierea Palatului Oscar Maugsch BCR, pot fi admirate, începând de joi, într-un altfel de decor, punerea lor în lumină (şi umbră) face parte din conceptul amplei expoziţii de sculptură românească care va fi găzduită de Pavilionul de Artă București - Art Safari: "REPVBLICA. Despre umbre în sculptură" între 27 septembrie şi 6 octombrie.

Expoziţia este realizată ca o privire antologică şi analitică asupra sculpturii din România şi va aduce împreună nume semnificative, prin opere provenite din muzeele româneşti şi din importante colecţii private.

Art Safari Bucureşti, un eveniment susţinut de Primăria Municipiului Bucureşti prin Expo Arte, îşi deschide porţile între 27 septembrie şi 6 octombrie 2019, la Palatul Oscar Maugsch BCR.

Proiectul de punere în lumină (şi umbră) a celor patru statui de la Universitate, monumente publice din secolul al XIX-lea, îşi propune să le dezvăluie trecătorilor o parte din istoria unor monumente emblematice pentru Bucureşti, dar şi o altfel de perspectivă asupra acestora: statuia Mihai Viteazul, autor Albert-Ernest Carrier-Belleuse (Franţa), inaugurată în 1874, Ion Heliade-Rădulescu, autor Ettore Ferrari (Italia), inaugurată în 1879, Gheorghe Lazăr, autor Ion Georgescu (România), inaugurată în anul 1886 şi Spiru Haret, autor Ion Jalea (România), inaugurată în 1936.

Toate cele patru statui din acest spaţiu au făcut parte dintr-un plan de înfrumuseţare a oraşului cu monumente publice.

Pavilionul Central "REPVBLICA. Despre umbre în sculptură", susţinut de Piatraonline, este conceput ca o meditaţie poetică despre sculptură şi umbră, în diferitele lor ipostaze, prin salturi diacronice între antichitate şi modernitate. Echipa curatorială a Pavilionului Central este compusă din Călin Dan, directorul general al Muzeului Naţional de Artă Contemporană (curator), Celia Ghyka (cercetare curatorială) şi Sandra Demetrescu (asistent curator).

Dintre artiştii selectaţi reţinem nume sonore precum: Dimitrie Paciurea, Hans Mattis-Teutsch, Irina Codreanu, Cornel Medrea, Frederic Storck, Constantin Baraschi, Oscar Han, Miliţa Petraşcu, Mac Constantinescu, Ion Irimescu, Zoe Băicoianu, Ion Jalea şi mulţi alţii.

"REPVBLICA. Despre umbre în sculptură" este o expoziţie al cărei element central este umbra, care reprezintă o dematerializare a obiectului sculptural în favoarea unei esenţializări a ideii incorporate, dar şi un indicator de memorie emoţională. Umbrele sunt în literatura antică întruchipări ale sufletelor celor morţi; umbrele mai sunt elementul dramatic central din dialogul Republica al lui Platon. Cred că sculptura este mediul care exprimă cel mai bine traumele cu care se confruntă societatea contemporană, traume moştenite istoric, dar şi traume specifice, aparţinând prezentului”, a declarat Călin Dan, curatorul Pavilionului Central „REPVBLICA. Despre umbre în sculptură”.

"Credem cu tărie că fiecare companie ar trebui să dea ceva înapoi societăţii în care activează, să contribuie la crearea unei societăţi mai bune şi mai educate. Noi am ales să încurajăm cultura, prin susţinerea Pavilionului Central„REPVBLICA. Despre umbre în sculptură”, din cadrul Art Safari Bucureşti. Ne bucură şi vom continua să susţinem astfel de iniţiative care facilitează accesul unui public cât mai larg la o formă atât de interesantă şi complexă de artă, cum este sculptura, şi contribuie, totodată, la dezvoltarea unei noi generaţii de artişti în ţara noastră”, a declarat Mariana Brădescu, ManagingPartner Piatraonline.

Pe lângă expoziţia de sculptură găzduită de Pavilionul Central, Art Safari Bucureşti 2019 va găzdui, pe o suprafaţă de 10.000 mp, cea mai mare expoziţie dedicată pictorului Nicolae Tonitza din ultimii 50 de ani, o expoziţie dedicată artei Supercontemporane, o expoziţie dedicată artei chineze contemporane şi programele educaţionale Art Safari Kids şi Art Talks. Arhitectul Art Safari este Attila Kim, comisarul României la Bienala de Veneţia, începând cu ediţia 2016 și până în prezent.

Biletele şi abonamentele la cel mai mare eveniment dedicat artei din România vor putea fi achiziţionate cu un discount de 30% pe artsafari.ro.

Sursa : news.ro

O şezătoare ca pe vremuri a fost organizată la Muzeul Etnografic din Reghin!... Un album care urmăreşte parcursul artiştilor români la Paris în perioada 1834-1939, lansat la Ambasada României din Fran...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x