Antena Căutare

Calendar ortodox septembrie 2019. Care sunt principalele sărbători cu cruce roșie

Pe 1 septembrie începe un nou an bisericesc. Află care sunt sărbătorile cu cruce roșie din calendarul ortodox al lunii septembrie 2019.

Pe 1 septembrie începe un nou an bisericesc. Află care sunt sărbătorile cu cruce roșie din calendarul ortodox al lunii septembrie 2019.

Noul an bisericesc începe pe 1 septembrie. Spre deosebire de Anul Civil, care începe la 1 ianuarie, Anul Bisericesc începe la 1 septembrie, pentru că, după Tradiția moștenită din Legea Veche, în această zi s-a început creația lumii și tot în această zi și-ar fi început și Mântuitorul nostru Iisus Hristos activitatea Sa pe pământ, atunci când a citit în sinagogă cuvintele proorocului Isaia care profețeau despre Sine: „Duhul Domnului este peste Mine, pentru care M-a uns să binevestesc săracilor; M-a trimis să vindec pe cei zdrobiți cu inima; să propovăduiesc robilor dezrobirea și celor orbi vederea; să slobozesc pe cei apăsați, și să vestesc anul plăcut Domnului”. (Luca 4, 18-19).

Prin aceste cuvinte s-a împlinit o profeție mult mai veche: Iisus Hristos este Cel Care a venit ca să slobozească pe om din robia păcatului și a morții și să-l ridice pe om la demnitatea lui cea dintâi, adică la demnitatea de a fi fiu după har a lui Dumnezeu. Iată care sunt sărbătorile cu cruce roșie în luna septembrie.

Calendar ortodox septembrie 2019

1. Inceputul Anului Nou Bisericesc - 1 septembrie 2019

2. Nașterea Maicii Domnului - 8 septembrie 2019

3. Înălțarea Sfintei Cruci - 14 septembrie 2019

4.Sf. Ier. Visarion – 15 septembrie

5. Sf. Sfințit Mc. Foca, episcop de Sinope – 22 septembrie

6. Sf. Cuv. Chiriac Sihastrul – 29 septembrie

Începutul Anului Nou Bisericesc

Există doua motive pentru care Anul Bisericesc începe la data de 1 septembrie. În primul rând, până la proorocul Moise luna septembrie era considerată la evrei drept prima luna a anului. În al doilea rând, din tradiția creștină știm ca, în luna septembrie, Mântuitorul Iisus Hristos și-a început propovăduirea Sa în lume, prin predica ținută în Sinagoga iudeilor din Cetatea Nazaret.

Sfinții Părinți au procedat cu multă înțelepciune atunci când au alcătuit calendarul creștin. Ei s-au orientat nu atât cronologic, ci au urmărit mai ales logica spirituală a succesiunii zilelor de sărbătoare.

În centrul Anului Bisericesc se află sărbătoarea Învierii Domnului și aceasta împarte anul bisericesc în trei perioade, numite după cartea principală de slujba: Perioada Triodului (pre-pascala), Perioada Penticostarului (pascala) și Perioada Octoihului (post-pascala).

Anul bisericesc ortodox reînnoiește în cadrele timpului istoric și ale experienței umane, viața cu Hristos și în Hristos. Prin el se realizează un fel de prelungire a întrupării istorice a Mântuitorului, prin mijlocirea căruia Acesta (Hristos) continuă să trăiască în Biserică, de-a pururi viu în viața credincioșilor.

La această comemorare a vieții și a misiunii Domnului nostru Iisus Hristos, anul bisericesc cuprinde și pomenirea zilnică a sfinților sau sinaxarul. Astfel, fiecare an bisericesc din viața Bisericii este o istorie a mântuirii în rezumat, reînnoită prin rânduiala liturgică.

Citește și:

Calendar ortodox 2019. Când începe Anul Nou bisericesc și ce trebuie să știi

Canon de rugăciune, 1 septembrie, la început de an bisericesc sau al Indictionului

Sursă foto: pexels.com

Superstiții la Tăierea Capului Sf Ioan Botezătorul. Ce este interzis să faci azi 29 august...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x