Antena Căutare

Ce trebuie să știi înainte de a-ți da demisia de la actualul loc de muncă

O ofertă salarială mai bună, un program mai flexibil, un pachet mai atrăgător de beneficii, plictiseală, neînțelegeri cu colegii sau nevoia de a schimba ceva. Indiferent de motivul plecării de la un loc de muncă, în zilele noastre aproape că nu putem vorbi de o carieră fără să existe și o demisie.

Dacă ești la primul loc de muncă sau poate vrei să îți schimbi jobul și nu mai știi care sunt condițiile în care poți face acest lucru, citește articolul și vezi ce presupune o demisie a angajatului.

Foarte simplu spus, prin depunerea unei demisii angajatul își anunță angajatorul că a luat hotărârea de a înceta contractul individual de muncă. Decizia este unilaterală și nu este nevoie să dai explicații, dacă nu dorești acest lucru. Însă există o serie de condiții pe care trebuie să le îndeplinească ambele părți, pentru ca despărțirea să aibă loc în condiții legale.

În primul rând, trebuie să știi că, odată depusă demisia, angajatorul tău este obligat să o înregistreze. Totodată, poate exista și un preaviz, de maximum 20 de zile lucrătoare, dacă ai o funcție de execuție, sau de cel mult 45 de zile lucrătoare pentru angajații care au funcții de conducere. Nefiind menționat niciun termen minim al preavizului în Codul Muncii, se poate accepta și o demisie fără preaviz.

Efectul demisiei se produce chiar dacă ai un contract full-time sau part-time, cu durată determinată sau nedeterminată. Contractul va înceta odată cu finalizarea preavizului sau, dacă atât tu cât și angajatorul ați stabilit ca încetarea raporturilor de muncă să se producă fără preaviz, la data la care angajatorul renunță la acest termen. Reține însă că termenul se calculează începând cu ziua următoare celei în care ți-ai depus demisia. Și mai este un aspect important de menționat: nu e nevoie ca angajatorul tău să aprobe sau nu demisia, ci doar să o înregistreze.

Cum îți dai demisia

Pentru o încetare în bune relații a contractului de muncă, îți recomandăm să îți duci la îndeplinire sarcinile sau proiectele, pentru a nu lăsa lucrurile nefinalizate. Totodată, respectă perioada de preaviz, pentru a nu genera potențiale probleme care pot duce inclusiv la o acționare în judecată pentru prejudicii aduse companiei.

În ceea ce privește cererea propriu-zisă, poți folosi un model simplu, care să stipuleze numele, funcția, numărul de zile de preaviz, data și semnătura. Iată un model demisie pe care îl poți redacta:

Subsemnatul (numele tău), salariat la (numele companiei), în funcția de (precizează funcția ta), vă rog să consemnați demisia mea, urmând a înceta activitatea la data de (data la care vrei să înceteze contractul de muncă). Perioada dintre notificarea prezentă și data încetării activității mele reprezintă preavizul de (numărul zilelor) zile calendaristice, conform contractului individual de muncă.

Ce ai de făcut după ce ai dat șefului sau departamentului de resurse umane cererea ta de demisie? În primul rând, ar fi util pentru ambele părți să existe o discuție sinceră, în care să fie oferit feedback pentru activitatea desfășurată până la data respectivă. Dacă ai o altă ofertă și nu vrei să divulgi numele companiei la care vei pleca, nu te obligă nimeni să faci asta. De asemenea, evită să aduci critici, jigniri sau certuri și bârfe. Păstrează o notă profesională și lasă totuși o ușă deschisă printr-o plecare civilizată din actuala companie. Totodată, nu uita că le poți mulțumi șefilor sau colegilor care te-au susținut sau care te-au îndrumat de-a lungul activității tale.

Dacă tot suntem la acest capitol, încearcă să nu îți iei concediu în perioada de preaviz, pentru că îți vei pune angajatorul într-o situație dificilă. E bine de știut că nu te poate obliga nimeni să îți iei concediu în preaviz, la fel cum nici angajatorul nu este obligat să îți accepte cererea ta de concediu. Iar dacă te gândești la varianta concediului medical, trebuie să știi că în timpul acestuia, contractul de muncă este suspendat, drept urmare termenul de preaviz se prelungește cu perioada concediului respectiv.

Jurnalul îţi oferă, joi, 31 octombrie, Ghidul Agricultorului Român...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x