Antena Căutare

Ce trebuie să stipuleze un contract de închiriere

Cauți să închiriezi un apartament sau o garsonieră și vrei să te asiguri că respecți toate prevederile legale sau ești proprietar și vrei să oferi spre închiere un imobil? Tot mai mulți români își oferă imobilele contra cost celor care sunt în căutarea unui acoperiș provizoriu deasupra capului și pentru care vor plăti, lunar, o sumă de bani, pe lângă facturi și cheltuieli de întreținere.

Ce trebuie să stipuleze un contract de închiriere
Contract de închiriere

De orice parte te-ai afla trebuie să știi detalii despre ce presupune o chirie, respectiv un contract de închiriere. Am alcătuit pentru tine o listă cu aspecte obligatorii pe care să le stipulezi în actul de închiriere care va fi întocmit în dublu exemplar și semnat de ambele părți.

Ce trebuie specificat obligatoriu în contractul de închiriere

  • Numele și datele de contact ale chiriașului și ale proprietarului
  • Prețul lunar chiriei
  • Garanția
  • Avansul (dacă există situația în care proprietarul vrea cel puțin două luni în avans, pe lângă garanție)
  • Durata contractului
  • Clauza de subînchiriere, în situația în care vei vrea să împarți cheltuielile cu cineva.
  • Perioada de preaviz între 30-60 de zile.
  • Acordul proprietarului în cazul animalelor de companie.
  • Mare atenție și la clauzele privind întârzierea plății

Contractul de închiriere se întocmește atunci când proprietarul dă în folosință altei persoane o locuință pe care o deține în acte. Din punct de vedere legislativ, acest tip de contract este stipulat în Codul Civil. Contractul se întocmește în dublu exemplar și este semnat în original de ambele părți.

"Contractul de locaţiune se consideră încheiat îndată ce părţile au convenit asupra bunului şi preţului", se arată în lege

Unde se înregistrează un contract de închiriere

Contractul de închiriere este valabil pe baza datelor personale și a semnăturilor în original ale proprietarului, respectiv chiriașului și nu necesită înregistrarea la notar sau semnarea în prezența vreunui organ fiscal. Potrivit legii, contractul este perfet valabil sub semnătura celor două părți.

De asemenea, valabilitatea contractului nu e și nu a fost niciodată condiționată de înregistrarea sa la Fisc. În plus, potrivit noilor reglementări, cei care încaseară venituri din chirii nu mai au obligativitatea de a înregistra contractul la ANAF, ci sunt obligați să completeze declarația unică pentru impozitarea acestor venituri.

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x