Antena Căutare

Cea mai nouă colecţie intrată în patrimoniul Muzeului Colecţiilor de Artă, expusă permanent din 11 iunie

Colecţia „Simion A. Iuca”, intrată în 2018 în patrimoniul Muzeului Colecţiilor de Artă, secţie a Muzeului Naţional de Artă al României, poate fi vizitată din 11 iunie.

Cea mai nouă colecţie intrată în patrimoniul Muzeului Colecţiilor de Artă, expusă permanent din 11 iunie
simion iuca

Colecţia „Simion A. Iuca”, intrată în 2018 în patrimoniul Muzeului Colecţiilor de Artă, secţie a Muzeului Naţional de Artă al României, poate fi vizitată din 11 iunie.

Lucrările de artă au fost oferite muzeului de Alexandra Slavu şi Maria-Mărgărita Iuca, fiicele artistului Simion Iuca.

Colecţia este compusă în cea mai mare parte din lucrări de grafică, în tehnici variate, desene în creion, sanguină, tuş, cărbune pe hârtie şi gravuri cu dăltiţa, cu acul, acvaforte, acvatintă, vernis moale, litografie, xilogravură, linogravură, monotip - realizate de Simion Iuca începând cu anul 1925 şi până la finalul anilor 1960.

O secţiune mai restrânsă a donaţiei este constituită de câteva picturi, datând din perioada interbelică, completate cu un peisaj „Vedere din Sinaia”, realizat în 1958. Lucrărilor din colecţie realizate de Iuca li se adaugă şi câteva portrete ale sale semnate de artişti diverşi, gravuri de Gheorghe Petraşcu (1872 – 1949), dintr-un tiraj imprimat de Iuca la dorinţa exprimată de faimosul artist român în 1937, o gravură cu acul de fiica sa Maria-Mărgărita Iuca („Lumi ale trecutului la mare”), la rândul ei artistă, precum şi sculptura în bronz „Figură verticală III”, avându-l ca autor pe Grégoire Stanislav Slavu, soţul Alexandrei Slavu.

Gravor, pictor şi profesor, Simion A. Iuca (Bucureşti, 1907 – Bucureşti, 1994) a absolvit în 1928 Şcoala Naţională de Arte Frumoase din Bucureşti, la clasa de pictură coordonată de George Demetrescu Mirea, completându-şi formaţia artistică în perioada 1929-1936 la Paris, unde a frecventat cursurile de la École Nationale Supérieure des Beaux-Arts, în atelierul de pictură condus de Lucien Simon (aici familiarizându-se cu diverse tehnici ale gravurii). A participat, în perioada interbelică, la numeroase expoziţii de grup organizate în România şi în Franţa, prima sa expoziţie personală având loc la Ateneul Român în 1935. A fost profesor la Academia de Arte Frumoase din Bucureşti (devenită, după 1950, Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu”), unde a predat între anii 1936 şi 1972. Figură tutelară pentru numeroase generaţii de artişti graficieni români, Simion Iuca a fost un deschizător de drumuri în ce priveşte introducerea tehnicilor stampei în programa universitară, organizarea unor ateliere de gravură, precum şi adaptarea în limba română a terminologiei specifice domeniului.

Colecţia poate fi vizitată în cadrul expunerii permanente a muzeului, fiind inclusă în circuitul normal al Muzeului Colecţiilor de Artă, la etajul al II-lea al corpului C. Program de vizitare: de sâmbătă până miercuri, între orele 10:00 şi 18:00. Tarif: 15 lei (gratuit în prima zi de miercuri din fiecare lună).

Sursa: News.ro

Imagini de arhivă cu bisericile ortodoxe demolate în Bucureşti între 1977 şi 1987, la Biblioteca Academiei Române... UiPath, Google și alte mari companii dezbat la București cum inteligența artificială si robotizarea schimbă economia...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x