Antena Căutare

Credit rapid sau credit bancar? Care sunt diferențele între ele și cum știi care e cel potrivit pentru tine

Indiferent că vrei să îți iei o locuință, o mașină sau că ai nevoie de bani pentru a-ți renova casa sau a schimba câteva electrocasnice, sunt șanse mari ca la un moment dat să te gândești să iei un credit. Există pe piață numeroase variante de credite, însă nu toate sunt potrivite pentru nevoile tale. Iar pentru a te asigura că nu vei ajunge să te numeri printre cei peste 600.000 de români cu restanțe la bănci sau la instituții de creditare, ar trebui să știi exact cum să alegi creditul potrivit pentru tine.

Poate cea mai importantă decizie pe care o ai de luat înainte de un credit este să te hotărăști de unde vrei să te finanțezi. Există bănci, dar și astfel de institutii financiare nebancare de încredere, cu peste 2,3 milioane de clienți, care acordă credite rapide, într-un mod responsabil, astfel încât să te asiguri că nu vei ajunge niciodată în situația de a nu putea înapoia banii.

Principalul motiv pentru care tot mai mulți români preferă instituțiile financiare nebancare este rapiditatea cu care pot obține banii. Spre deosebire de bănci, unde analiza unui dosar poate dura și câteva săptămâni, la companiile private de creditare poți obține banii și în câteva ore.

Acestea fiind spuse, iată care sunt principalele diferențe între creditele rapide și cele bancare:

Creditele rapide pot fi contractate în doar 24 de ore, nu ai nevoie de foarte multe acte și sunt ideale atât pentru nevoi personale, cât și pentru urgențe. De exemplu, cu ajutorul unui astfel de credit de la Provident poți împrumuta până la 10.000 de lei, bani pe care îi poți restitui apoi în maximum 100 de săptămâni. Avantajul este că îți poți simula de la bun început ratele lunare sau săptămânale, astfel încât să știi din start cum să îți organizezi bugetul.

Avantaje:

Rapiditate. Poți obține banii în 24 de ore.

Comoditate. Nu este nevoie să faci drumuri pentru a depune dosare, ci poți solicita creditul din confortul propriei tale locuințe și îi poți primi prin transfer bancar.

Nu ai nevoie să întocmești un dosar stufos. Poți obține creditul doar cu ajutorul unui act de identitate valid.

Rambursarea se face într-o perioadă scurtă de timp, așa că vei scăpa rapid de povara ratelor lunare.

Dezavantaje:

Există o sumă maximă pe care o poți obține, așa că astfel de credite nu sunt potrivite în cazul în care ai nevoie de mai mulți bani. De exemplu, pentru a-ți lua o mașină sau o locuință vei avea nevoie de un alt tip de credit, însă dacă ai nevoie de banii pentru avansul la casă sau autoturism, atunci acesta devine o soluție rapidă și eficientă.

Dobânda pentru creditele rapide poate fi mai mare decât în alte cazuri, însă de regulă acest dezavantaj este compensat prin faptul că îți poți simula de la început ratele, astfel încât să nu te îndatorezi iresponsabil.

Creditele bancare sunt utile în momentul în care ai nevoie de o sumă mare de bani, pentru a face o achiziție importantă. Poate vrei să îți cumperi propria locuință, o mașină sau să îți construiești o casă. În acest caz, creditele bancare îți pun la dispoziție sume foarte mari de bani, pe perioade foarte lungi de timp, de până la 30 de ani.

Avantaje:

Poți accesa o sumă foarte mare de bani, pentru care trebuie să garantezi apoi cu un bun personal. În unele cazuri, se acceptă și o altă persoană care să garanteze pentru tine. În cazul împrumuturilor de tip Prima Casă, statul român este considerat garant.

Ai la dispoziție o perioadă lungă de timp în care poți returna banii, ceea ce înseamnă că ai libertatea de a diminua valoarea ratelor crescând perioada de îndatorare.

Dobânzile sunt mai mici pentru creditele imobiliare sau cele luate prin programul Prima Casă.

În unele cazuri, nu este perceput un comision de analizare și întocmire a dosarului.

Dezavantaje:

Dosarul pe care îl depui pentru finanțare trebuie să cuprindă mai multe acte, adeverință de salariu, contractele pentru bunurile cu care garantezi împrumutul etc.

Analizarea și aprobarea dosarului de finanțare poate dura până la câteva săptămâni.

În unele cazuri, va trebui să plătești un avans pentru suma împrumutată. De exemplu, la creditele imobiliare, acest avans poate varia între 10 și 30% din valoarea totală a împrumutului, în timp ce la creditele Prima Casă avansul este de doar 5%, sumă pe care o vei plăti direct proprietarului.

Perioada de creditare este una îndelungată, așa că riscurile sunt mai mari, având în vedere că nu ai cum să anticipezi care va fi situația ta financiară peste 10 sau 20 de ani.

Așadar, înainte să iei un credit este important să te informezi cu privire la avantajele și dezavantajele fiecărui tip de creditare, astfel încât să fii sigur că îți vei putea achita datoriile și că nu vei rămâne cu restanțe greu de acoperit.

Economia României stă pe umerii a 11.000 de companii. Top cele mai profitabile domenii... 10pariuri.ro este site-ul pe care Alin propune ponturi pariuri gratuite...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x