Antena Căutare

Creioanele scriu și în condiții de gravitație zero!

Istoria instrumentelor de scris este, de fapt, istoria felului cum oamenii au fixat informația. Creioanele, sub o formă sau alta, erau folosite și în Egiptul Antic. Doar că nu era vorba de grafitul pe care îl cunoaștem doar din secolul XVI, ci de bucăți de cretă înguste.

Istoria instrumentelor de scris este, de fapt, istoria felului cum oamenii au fixat informația. Creioanele, sub o formă sau alta, erau folosite și în Egiptul Antic. Doar că nu era vorba de grafitul pe care îl cunoaștem doar din secolul XVI, ci de bucăți de cretă înguste.

Mic, dar cu impact enorm

Despre un obiect atât de neimportant (aparent) cum este creionul există câteva informații surprinzătoare: de exemplu, știați că dintr-un copac mediu se pot face cam 2500 de creioane? Exact așa, asta arată că acest obiect minor, în cantitate mare și atât de necesar, are un impact considerabil asupra mediului. Oamenii folosesc un număr uriaș de creioane (aproximativ 14 miliarde anual) iar nevoia aceasta impactează mediul și pădurile.

Ar merita spus că banalele creioane sunt folosite curent de către astronauți, pentru că se poate scrie cu ele în condiții de gravitație zero. De asemenea, creioanele pot scrie și sub apă, iar asta le face utile celor care studiază viața submarină și iau notițe.

Puțină etimologie și istorie

În românește, cuvântul „creion” vine de la franțuzescul „crayon” care, la rândul său, provine dintr-un cuvânt vechi - „craie” – și care provine de la mai vechiul termen latin „creta”, ce nu mai are nevoie de traducere.

Cuvântul „pencil” din engleză provine dintr-un cuvânt franțuzesc – „pincel” (înseamnă „pensulă mică”), și care, la rândul său, vine din latinescul „penicillus”, ce însemna „coadă mică”. Tot de la această rădăcină vine și cuvântul „penicilină”.

Primul creion mecanic s-a produs în Anglia și a fost distrus în timpul Primului Război Mondial. Faber-Castell este primul producător de creioane al lumii. Romancierul SF Ray Bradbury a botezat un personaj din cartea lui, Fahrenheit 451, „Faber Castel”, în cinstea companiei de la care își procura creioanele.

Dacă tot vorbim de nume mari, aflați că Thomas Edison avea creioane făcute de comandă, doar pentru el, cu o grosime mai mare decât cele obișnuite.

Se estimează că un creion mediu ar putea trasa o linie lungă de aproximativ 56 de km.

Invenții moderne simpatice

Există o companie care produce creioane ce pot deveni, atunci când nu mai sunt utilizate, plante de apartament. Creioanele respective au înglobate semințe în interior, și dacă „plantezi” creionul devenit prea scurt într-un ghiveci, din acesta va crește o floare sau un copăcel. Uneori ai și surprize, în sensul că te aștepți să crească o plantă de floarea soarelui, dar te alegi cu …tomate. Obiecte frumoase și utile sunt creioanele de la Koh-i-Noor, moderne, ușoare și utile copiilor, în plus, inspiră idei de desen.

Mai există și creioane „grase”, făcute din pigment și ceară ori parafină. Sau creioane din grăsime și pigment, și care sunt apoi „învelite” în lemn. Creioanele grase sunt folosite pe suprafețe mai speciale, cum sunt hârtia lucioasă, porțelanul, sticla, plasticul sau ceramica, suprafețe lăcuite sau polizate. Se mai folosesc în editare pe benzi audio sau video, pentru că sunt mai moi și nu zgârie.

Orice creion merită o ascuțitoare bună

Încă o informație utilă celor care iubesc creioanele și doresc să le prelungească viața: pentru a dura cât mai mult, ele trebuie ascuțite cu grijă, și nu în exces. Ascuțitorile sunt foarte importante. Lamele acestora trebuie să fie ascuțite bine și asta se poate obține învelind vârful creionului într-o folie de aluminiu.

Foto: https://www.pexels.com/photo/art-art-materials-artistic-blue-208144/

Amprentele lui Rembrandt au fost descoperite în vopseaua unui tablou celebru! Opera va fi scoasă la licitație pentru o s... Natura și tehnologia se luptă pentru Marele Zid Chinezesc! Cum vor fi salvate cele mai periculoase zone ale construcției...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x