Antena Căutare

Cum alegi cel mai potrivit grătar de grădină

Petrecerile la grătar se numără printre distracțiile pe timp de vară cele mai populare în rândul românilor. Este o ocazie să te reunești cu familia şi cu prietenii și să te bucuri de vremea frumoasă de afară.

Cum alegi cel mai potrivit grătar de grădină
Cum alegi cel mai potrivit grătar de grădină | pexels.com

Însă pentru o petrecere la grătar de succes trebuie să respecți anumite reguli, astfel încât masa să nu se transforme într-un coșmar. Este important să ştii cum să alegi grătarul de grădină, unde să îl amplasezi şi cum să îl foloseşti corect. De asemenea, există câteva recomandări de bază, printre care sincronizarea și organizarea, care vor face ca o astfel de petrecere să fie una reușită de fiecare dată.

Care sunt tipurile de grătare de grădină

În materie de gratare gradina, există trei tipuri de astfel de dispozitive: pe cărbuni, pe gaz și electrice. Fiecare dintre acestea are avantajele sale, iar alegerea depinde doar de obiceiurile tale și de modul în care vrei să îl folosești.

Grătarul pe cărbuni este economic și dă o notă de autentic, dar generează mult fum și poate dura mai mult timp până obții jarul necesar pentru prepararea fripturilor. Cei care doresc să evite acest lucru pot opta pentru un grătar pe gaz, care se aprinde într-o clipă. Grătarul electric este, de asemenea, o variantă care poate fi folosită și în interiorul locuinței.

În funcție de spațiul de care dispui în curte, poți alege și un grătar cu fundație din beton și pereți din cărămidă. Întrucât acesta nu este mobil, trebuie să te asiguri că ai studiat bine locul în care vrei să îl amplasezi. Avantajul este că poți amenaja și un blat de lucru, foarte util atunci când vrei să ungi cu ulei fripturile sau să așezi vasele cu mâncare înainte de servire.

Echipamentele pentru grătarul de grădină

Dacă ai ales un grătar pe cărbuni, cumpără un combustibil de bună calitate și păstrează-l într-un loc uscat. Atunci când aprinzi cărbunii, folosește chibrituri lungi pentru a nu te arde. Poți folosi și o pereche de mănuși de protecție și un șorț gros pentru a te apăra de scântei. Pentru gătit, folosește ustensile cu mâner lung, din lemn. Pentru pește și alte preparate mai fragede, poți folosi un grătar dublu, care te va ajuta să nu le scapi în jar atunci când trebuie să le întorci pe partea cealaltă. Un clește este, de asemenea, mai potrivit decât o furculiță pentru a întoarce cârnații fără a-i înțepa, evitând astfel uscarea lor. Iar pentru porționarea fripturilor folosește cel mai bun și ascuțit cuțit din dotare.

Locul cel mai potrivit pentru a așeza grătarul

Pentru o petrecere reuşită, trebuie să alegi locul potrivit unde să amplasezi grătarul, respectiv pe teren stabil, la adăpost de vânt, departe de plante și de obiecte inflamabile. Ia în considerare faptul că un grătar generează fum, prin urmare plasează-l mai departe de oaspeți. De asemenea, ai grijă ca animalele de companie și copiii să stea departe de grătar, pentru a evita accidentele. Nu uita să pulverizezi cu apă iarba de sub grătar, pentru a preveni uscarea ei.

Planifică pregătirile pentru grătar

Asigură-te că ai suficient timp pentru a pregăti în mod corespunzător grătarul. De exemplu, vei avea nevoie de cel puțin 40 de minute pentru formarea jarului, mai ales dacă vrei să gătești bucăți mari de carne. Așadar, gândește-te dacă aprinzi focul cu un anumit timp înainte de sosirea invitaților sau le servești niște aperitive cât timp te ocupi de acest lucru.

De asemenea, păstrează la îndemână ziare și bucăţi mici de lemne de foc cu care să aprinzi cărbunii. Pregătește în prealabil marinatele, frigăruile, sosurile şi toate celelalte ingrediente. Odată ce grătarul este aprins, va trebuie să îți concentrezi atenția asupra lui.

Respectă procedurile recomandate pentru aprinderea grătarului. Fă un strat din bucăți de ziare şi pune deasupra cărbunii. Aprinde bucăţile de ziar cu un chibrit lung şi suflă ușor peste flăcări până ce acestea cuprind cărbunii. O altă variantă este să formezi o mică groapă în mijlocul cărbunilor, unde să plasezi bucăţile de ziar pe care să le aprinzi. De asemenea, poţi folosi un produs special sub formă de gel pentru a impregna ziarul înainte de a-l aprinde. În niciun caz nu folosi alcool sau benzină, pentru că, pe lângă faptul că aceste substanțe generează un fum toxic, ele pot provoca un incendiu. Așteaptă până când cărbunii au ars complet şi s-a format jarul.

Câteva reguli de bază pentru gătit

Grătarul se unge cu grăsime înainte de a pune preparatele, pentru ca acestea să nu se lipească. Poziționează grătarul la o înălțime de cel puțin 10 centimetri de jar. Cu cât grătarul este mai coborât, cu atât carnea va fi mai pătrunsă. Ingredientele cu timp de gătire mai scăzut se așază spre marginea grătarului, iar carnea mai grasă nu se așază direct în centru, pentru că grăsimea poate provoca apariția flăcărilor.

Ce faci după ce ai terminat de gătit

După ce ai terminat de gătit, lasă cenușa să se răcească timp de 24 de ore, într-un loc inaccesibil copiilor şi animalelor de companie. Pune capacul pe grătar, dacă are unul. Cenuşa poate fi ulterior aruncată în grădină fără probleme.

Freacă grătarul cu un produs de curățare blând sau cu o jumătate de lămâie, pentru a-l degresa bine. Dacă ai uitat să ungi grătarul cu ulei înainte de a găti, sunt mari șanse ca mâncarea să se fi lipit de el. În acest caz, o perie din sârmă poate fi utilă pentru a elimina orice urmă de mâncare.

Fii pregătit să reacționezi dacă flăcările sunt prea mari sau în caz de incendiu. O găleată cu nisip este ideală, dar poate fi util şi un furtun de grădină conectat la o sursă de apă. Dacă flăcările se ridică în timpul coacerii alimentelor, o mână de sare grunjoasă poate să rezolve situația.

Dacă urmezi aceste sfaturi, vei deveni în curând un maestru bucătar al petrecerilor în grădină.

4 idei de Feng Shui pentru dormitorul tău... Cum trebuie să fie o saltea de calitate?...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x