Antena Căutare

„Și-am întins o masă mare..”, dar nu am știut unde să las linguița pentru desert?! Să învățăm să așezăm corect tacâmurile pe masă

­Modul în care așezăm tacâmurile la masă depinde în mare măsură de meniul planificat, de numărul de feluri de mâncare, de rangul întâlnirii, de veselă, tacâmurile şi paharele pe care le avem la dispoziţie, de numărul musafirilor şi de dimesiunile mesei.

„Și-am întins o masă mare..”, dar nu am știut unde să las linguița pentru desert?! Să învățăm să așezăm corect tacâmurile pe masă
Să învățăm să așezăm corect tacâmurile pe masă

Orice gazdă bună trebuie să cunoască temeinic rostul fiecărui tacâm, la ce se folosește și cum se așază pe masă. În momentul în care va cunoaşte aceste lucruri, impresia celor din jur despre persoana care a găzuit ospățul va căpăta o aură cu totul aparte, conturată de rafinament și bun gust.

Citește și: Bunele maniere, reguli învechite sau de bun simț? Ce să nu faci niciodată, dacă nu vrei să fi marginalizat

Cum facem diferența?

Cel mai ușor de identificat sunt tacâmurile pentru felul principal-acestea sunt cele mai mari și sunt așezate cel mai aproape de farfurie. Lingura pentrus ubă este mare, în comparație cu cea pentru antreuri care este mai mică.

Tacâmurile de pește sunt ușor de recunoscut-furculița are doar trei dinți, iar cuțitul are un vârf retezat oblic.

Tacâmurile pentru deserturi sunt mici și sunt cele ce stau deasupra farfuriei. Adeseori, pentru deserturi se folosesc o furculiță cu trei dinți și o linguriță, care este câteodată lungă (în cazul în care se servește înghețată) sau o lingură specială de șerbet.

Citește și: O listă cu cele mai importante 15 reguli de bune maniere pe care orice om ar trebui să le stăpânească!

Cum plasăm tacâmurile?

Le aşezăm în jurul farfuriei de bază, în ordinea folosirii, începând cu partea exterioară, înspre farfurie. În partea dreaptă se află locul pentru lingură şi cuţit.

Lingurile se aşează cu partea bombată în jos (cu scobitura în sus), iar cuţitul cu ascuţişul înspre farfurie. În partea stângă se pune furculiţa, tot cu partea bombată în jos.

Tacâmurile de desert se aşează deasupra farfuriei. Dacă reţinem aceste principii, ne vom simţi în largul nostru la masă, iar multitudinea de tacâmuri nu ne va speria deloc.

Reguli pe care orice gazdă desăvârșită este nevoită să le cunoască

1. Folosește întotdeauna un suport pentru farfurie sau o față de masă, pentru ca vasele sa nu stea direct pe masa.

2. Începe cu tacâmurile pentru felul principal, asezând furculița în partea stângă, iar cuțitul în partea dreapta (așa cum le vei si folosi apoi ca să manânci).

3. Farfuria de pâine se pune în partea din stanga sus.

4. Paharele de apa și vin se pun în partea din dreapta, în ordinea următoare: primul, în stanga, este paharul de apa, iar în dreapta lui vine cel de vin.

5. Servețelul de masă se pune în stanga furculițelor. Dacă însa nu ai prea mult spațiu, îl poți pune pe farfurie.

O listă cu cele mai importante 15 reguli de bune maniere pe care orice om ar trebui să le stăpânească!... Particula VLP: o posibilă cale către vaccinul împotriva coronavirusului...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x