Antena Căutare

Legea pensionărilor. Cum pot solicita românii pensii din toate țările UE în care au lucrat

Legea pensionarilor. Cum pot solicita romanii pensii din toate tarile UE in care au lucrat. Cei care au lucrat in mai multe state europene, pot solicita pensii din fiecare stat in care au lucrat. Solicitarile pot fi facute catre 31 de state.

Legea pensionărilor. Cum pot solicita românii pensii din toate țările UE în care au lucrat. Cei care au lucrat în mai multe state europene, pot solicita pensii din fiecare stat în care au lucrat. Solicitările pot fi făcute către 31 de state.

Cine beneficiază de pensii din mai multe țări UE în care au lucrat

Dacă nu știați încă, puteți beneficia de pensii din fiecare țară în care ați lucrat. Pensiile se acordă în concordanță cu legile fiecărei țări.

Cel mai important lucru este să este să aflați din timp de ce documente are nevoie în fiecare țară și detaliile pensionării. Dacă acest lucru nu se va întâmpla, și veți depune dosarul cu actele de pensii în anul în care ați împlinit vârsta legala de pensie în acea țară, nu veți mai avea niciun drept la suma lunară.

Vârsta legală de pensionare diferă de la o ţară a UE la alta

Nu veţi putea primi pensia de stat din ţara în care locuiţi/ţara în care aţi lucrat ultima dată decât din momentul în care aţi împlinit vârsta legală de pensionare din acea ţară. De asemenea, dacă aţi dobândit drepturi de pensie şi în alte ţări, veţi putea primi părţile corespunzătoare doar în momentul în care aţi împlinit vârsta legală de pensionare din ţările respective. De aceea, vă recomandăm să aflaţi din timp ce se va întâmpla, pentru fiecare ţară în care aţi lucrat, dacă schimbaţi data de la care doriţi să vă pensionaţi. Dacă nu vă pensionaţi simultan, valoarea pe care o veţi primi s-ar putea modifica. Pentru detalii şi consiliere, adresaţi-vă casei de pensii din ţara în care locuiţi şi/sau din ţările în care aţi lucrat.

Legea pensionărilor. Perioadele de eligibilitate

În unele ţări din UE, este obligatoriu să fi lucrat o anumită perioadă pentru a dobândi dreptul la pensia corespunzătoare. În asemenea cazuri, casa de pensii trebuie să aplice principiul cumulării perioadelor, adică să ia în calcul toate perioadele în care aţi lucrat în alte ţări din UE, ca şi cum aţi fi lucrat pe teritoriul ţării în cauză. Dacă refuză, solicitaţi sprijinul serviciilor de asistenţă ale Comisiei Europene.

Dacă aţi lucrat mai puţin de un an pe teritoriul unei ţări

Întrucât unele ţări din UE nu oferă pensii pentru perioade scurte de lucru, s-ar putea aplica o regulă specială: drepturile corespunzătoare perioadei respective nu se pierd, ci sunt luate în calcul pentru stabilirea pensiei în ţările în care aţi lucrat mai mult timp. Dacă vă confruntaţi cu probleme în a obţine sumele cuvenite pentru perioadele de cotizare mai mici de un an, luaţi legătura cu serviciile noastre de asistenţă.

Legea pensionărilor. Calcularea pensiei

Casele de pensii din fiecare ţară din UE în care aţi lucrat vor analiza contribuţiile pe care le-aţi plătit la fondul de pensii din ţara respectivă, dar şi durata şi valoarea contribuţiilor plătite în alte ţări.

Surse: fanatik.ro, adevarul.ro

FOTO| Plan Roşu de Intervenţie în Vaslui, după ce un TIR şi două autoturisme s-au ciocnit! Victimele sunt încarcerate... Exercițiul Seism 2018. De ce nu a mai fost utilizat sistemul Ro-Alert...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x