Antena Căutare

Cum să ai un creier sănătos: Cel mai important sfat al lui Arsenie Boca

Pe 22 iulie se sărbătorește, în fiecare an, Ziua Mondială a Creierului. De sănătatea creierului și a minții s-a preocupat îndelulng și Arsenie Boca, cel mai cel mai mare duhovnic român al secolului XX, ale cărui sfaturi urmate îndeaproape de tot mai mulți români.

Cum să ai un creier sănătos: Cel mai important sfat al lui Arsenie Boca
arsenie boca

Pe 22 iulie se sărbătorește, în fiecare an, Ziua Mondială a Creierului. Federaţia Mondială de Neurologie dorește să atragă atenția asupra importanței sănătății celulei nervoase, dar și asupra bolilor care o afectează. De sănătatea creierului și a minții s-a preocupat și Arsenie Boca, cel mai cel mai mare duhovnic român al secolului XX, ale cărui sfaturi despre viață sănătoasă au fost urmate de tot mai mulți credincioși

Ziua Mondială a Creierului se sărbătorește la inițiativa Federaţiei Mondiale de Neurologie, care a luat ființă în 1957. Este al cincilea an în care conștientizarea importanței sănătății acestui organ se face printr-o zi dedicată.

Ziua Mondială a Creierului: Sfatul lui Arsenie Boca pentru un creier sănătos

De sănătatea creierului și a minții umane s-a preocupat și Arsenie Boca, unul dintre cei mai apreciați duhovnici români, ale cărui sfaturi și învățăminte cuprind o arie largă de subiecte. Cu o abordare mai mult metafizică asupra subiectului, Arsenie Boca a argumentat în învățăturile sale cum să ne protejăm sănătatea creierului și cum ne putem menține o minte lucidă, productivă.

”Știința medicinei, printre multele sale învățături, o are și pe aceasta: toate țesuturile omului se pot drege, adică se tămăduiesc, numai celula nervoasă odată atinsă, nu se mai drege niciodată; lucrul ei se opreşte fulgerător. Celula nervoasă să o asemănăm cu un ghem de la care pleacă fire în toate părțile trupului cu rost de “telefoane”. Creierul este ghemul cel mai mare, sau “centrala telefonică“, prin care sufletul primește veștile și transmite hotărârile sale tuturor creierașilor mai mici, adică celulele nervoase împărțite în tot trupul. Prin creier lucrează mintea asupra trupului, care (mintea) este parte a sufletului și nu a trupului. Și dovedește știința că desfrânarea, sau risipirea în orice fel, omoară milioane de celule nervoase. Trebuie să te izbăvești de orice obsesie. Puterea lui Dumnezeu îți repară mintea, și-ți scoate obsesiile din cap, prin rugăciune, spovedanie și îndreptare.”

”Cei bolnavi să ţină regimul bolii în loc de post. Cine este prieten cu paharul, nu are rezultate bune în viaţă. Alcoolul omoară regiuni întregi de celule nervoase din creier. Şi ajungi să te împrieteneşti cu oameni cu mai puţină judecată”.

Sfaturile lui Arsenie Boca au fost culese de diverși autori, care i-au studiat viața și lucrările, și publicate în volume, de către editurile de cărți religioase.

Ziua Mondială a Creierului și migrena

Revenind în registru pur științific, astăzi, s-a sărbătorit pentru a cincea oară Ziua Mondială a Creierului. În fiecare an, Ziua Mondială a Creierului își propune să dezbată câte un subiect diferit în ce privește sănătatea celulei nervoase, dar și bolile cu care se confruntă creierul uman, în 2019, tema fiind ”migrenele„ una dintre cele mai comune afecțiuni cu care se confruntă tot mai mulți oameni.

Prin Ziua Mondială a Creierului, în 2019, Federaţia Mondială de Neurologie se dedică promovării de informaţii elocvente despre cea mai comună afecţiune a creierului din lume.

"Migrena afectează una din şapte persoane şi, alături de alte tulburări de acest fel, este una din cele mai frecvente cauze de dizabilitate la nivel mondial", a explicat preşedintele Zilei mondiale a creierului, profesorul Tissa Wijeratne, potrivit agerpres.

"Lipsa susţinerii cercetării şi a publicaţiilor în acest domeniu în ţările cu venituri scăzute până la cele cu venituri medii este dezamăgitoare şi alarmantă. În aceste ţări trăiesc aproape două treimi din populaţia lumii. Iar situaţia în ţările cu venituri ridicate încă necesită un progres semnificativ", a mai subliniat profesorul Tissa Wijeratne. În ciuda impactului său generalizat, "migrena continuă să fie sub-recunoscută, subdiagnosticată şi subtratată", notează www.wfneurology.org.

Ce este migrena

Migrena reprezintă o boală neurologică caracterizată prin dureri severe de cap, tulburări cognitive, greaţă, vărsături, ameţeală, vertij, sensibilitate la lumină, sunete şi atingere. Este, de asemenea, asociată cu alte afecţiuni, cum ar fi accidentul vascular cerebral, boli cardiace, epilepsie, depresie, durere cronică, printre altele. Pentru ca pacienţii să găsească ajutor şi pentru a-şi îmbunătăţi calitatea vieţii, diagnosticul precoce şi accesul la un tratament eficient sunt vitale.

În 2019, campania desfăşurată în social media cu ocazia Zilei mondiale a creierului încurajează oamenii din întreaga lume să vorbească despre ''adevărul dureros'' (The Painful Truth) al migrenei, folosind hashtag-urile #worldbrainday şi #thepainfultruth. Astfel că pacienţi, profesionişti din sănătate, activişti şi îngrijitori sunt chemaţi să ia parte la webinarul World Brain Day de pe 22 iulie, în intervalul orar 17.00-18.00 (ora României) pentru a împărtăşi informaţii despre migrenă.

Timp de 60 de minute, cât durează prezentarea, experţi-cheie în această afecţiune vor oferi dezvăluiri vitale despre această boală şi vor evidenţia o strategie pentru tratarea tuturor pacienţilor.

Citește și:

Cuvintele vii ale părintelui Arsenie Boca. 14 citate despre iubire

Părintele Arsenie Boca îți spune de ce ai necazuri în casa ta. Ce să faci ca să scapi de rele

surse info: agerpres, lataifas.ro, adevarul.ro

Semnele care îți arată că te înșală! "Dacă ai inima deschisă, așa trebuie să ai și ochii"... Calendar ortodox 23 iulie 2019. Ce sfânt mucenic este sărbătorit...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 13 aprilie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul, dat de Mihail Pautov
Hello Chef sezonul 7, 13 aprilie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul, dat de Mihail Pautov Sambata, 13.04.2024, 15:30
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x