Antena Căutare

Arta de a îngriji. Șapte obiceiuri pe care trebuie să ți le însușești pentru un moral ridicat și un psihic puternic

Trecem printr-o perioadă de stres continuu și probabil că mulți dintre noi am uitat să avem grijă de propria persoană. Stresul cotidian, informațiile negative care circulă din stânga și din dreapta ajung să ne sufoce și să ne inhibe bucuria și creativitatea. Așadar, importanța îngrijirii de sine este vitală. Există o sumedenie de modalități prin care să ne sprijin psihicul și moralul.

Arta de a îngriji. Șapte obiceiuri pe care trebuie să ți le însușești pentru un moral ridicat și un psihic puternic
Autoîngrijirea ar trebui să reprezinte o prioritate

Uneori vorbim cu plantele. Alteori, stăm și ne relaxăm într-o cadă plină cu apă caldă și spumă. Suntem atenți la rutina de îngrijire a tenului nostru, petrecem ore în șir uitându-ne la seriale sau gătim doar ceea ce ne place. Pe unii îi ajută sala, pe alții yoga. Toate aceste obiceiuri cad sub umbrela îngrijirii de sine/ autoîngrijire, iar aceasta este cea mai importantă acum, în perioada stresantă provocată de pandemia cu coronaviurs .

Ce este autoîngrijirea? Este suma acțiunilor și atitudinilor care contribuie la menținerea bunăstării și sănătății personale, și care promoveaza dezvoltarea umană.

Cei de la publicația them. au întocmit o listă de moduri creative și eficiente prin care putem să avem grijă de noi înșine. toate aceste sfaturi sunt culese de la psihoologi, terapeuți, antrenori personali, hipnotizatori și istructori de yoga din întreaga lume.

Citește și: Care este rolul unei alimentații sănătoase, pentru un păr bogat și frumos?

Completați „Ciclul de răspuns la stres”

Educatoarea și psihoterapeuta Andrea Gilk spune că de cele mai multe ori asociază trauma cu o antilopă.

„Când o antilopă este fugărită de un leu, intră într-un mod de supraviețuire de tip luptă sau fugi. Ori aleargă, luptă sau se preface moartă.”

„Mulți dintre noi reacționăm exact la fel în această perioadă: Părăsim orașe mari, suntem nervoși pe guvern sau chiar ajungem să fim depresivi. Problema e că mulți dintre noi nu fac următorul pas.” sau cum îl numește Gilk, nu completăm „ciclul de răspuns la stres”.

„După ce antilopa a reușit să scape din ghearele leului, își scutură tot corpul, realmente eliberându-se de stres( în forma cortizolului și a adrenalinei) prin mișcare.” Autoîngrijirea în perioada pandemiei înseamnă să ne asemănăm mai mult cu o antilopă.

„Modalitatea de a ne elibera de stresul provocat de fiecare tigru nou, adică de informație negativă cu care suntem bombardați la televizor sau în online, este să respirăm, să sărim, să stăm în poziție de plank până ne tremură brațele, să scriem în jurnal, să oftăm, să împingem un perete sau pur și simplu să ne întrebăm corpul de ce are nevoie și să facem exact acel lucru.”

Citește și: Cum ne influențează sportul starea de bine și personalitatea?

Căutați să vă bucurați

Psihoterapeutul Loudres Dolores Follins explică cum tristețea și starea avragantă a lumii în care trăim aplifică importanța de a căuta bucurie sub orice formă în viețile noastre personale. „Bucuria se traduce diferit pentru fiecare din noi, așa că ar putea să însemne sunetul păsărilor dimineața, savoarea unei cești de ceai în miez de zi, dans, cântec, sau să privești în urmă cu nostalgie fotografii din tinerețe.”

„Când ne concentrăm pe părțile triste, care ne provoacă anxietate și stres, tindem ca acele lucruri să fie cele care ne guvernează viața și care acaparează cu totul perspectiva asupra lumii.”

Căutați îndrumare și înțelepciune

Nicio rutină de autoîngrijire nu conține un singur element. Tocmai de aceea Follins sugerează ca pe lângă bucurie să căutăm și îndrumare, înțelepciune „Asta înseamnă să stăm de vorbă cu oameni pe care îi admirăm, sau să ne punem în pielea personalităților care nouă ni se par relevante. Putem să ne întrebăm pur și simplu: Oare ce ar face X în situația asta?”

Citește și: Trecem printr-o perioadă stresantă, iar efectele se văd pe pielea noastră! Ce putem face pentru a preveni consecințele stresului?

Rămâneți conectați cu corpul vostru

„E foarte important să menținem pe cât posibil un ritm de viață activ.”

„Fie că e vorba de exerciții de respirație, o atingere, un masaj pe care ni-l oferim singuri, fie că ne întindem sau tragem de fiare, activitatea fizică și conexiunea pe care o avem cu corpul nostru este foarte importantă, mai ales într-o perioadă în care simțim că nu mai depinde de noi să rămânem sănătoși și fericiți, ci e doar o chestiune de moment până ne vom îmbolnăvi.”, spune Mar Keller.

Fiți creativi!

Creativitatea este o latură ce merită dezolvtată pe deplin în perioada autoizolării. Potrivit unui terapeut din New York, Glenn Smulyan, exercitarea creativității poate aduce beneficii la nivel de sănătate a psihicului.

Fie că vrem întocmim colage, să pictăm, să croșetăm sau să colorăm, angajamentul față de materialul propriu-zis din mâinile tale îți oferă un soi de stabilitate și sentiment de control care ne poate ajuta să răspundem, nu să reacționăm, în situații de criză.

Citește și: Nicăieri nu-i ca acasă! Oamenii izolați își împărtășesc ambianța de lucru din propriul cămin-de la o priveliște asupra orașului, la cel mai confortabil scaun

Dormiți mult și bine

Somnul este o componentă necesară, mai importantă decât credem, pentru că este cheia unui sistem imunitar sănătos, al unei minți alerte și de asemenea ne ajută să rămânem, fizic, în cea mai bună formă a noastră pe perioada autoizolării.

„Cu cât suntem mai stresați, cu atât avem nevoie de mai mult somn.”, ne amintește Lourdes Dolores Follins. „Așadar, pe cât posibil, încercați să faceți efortul de a dormi mai mult ca deobicei, chiar dacă înseamnă să ne culcăm devreme.”

Mai important decât orice: Aveți încredere!

Speranța și încrederea sunt un subiect complicat și poate însemna diferite lucruri pentru diferiți oameni. Pentru Maria Liu, încrederea trebuie să aibă la bază ceva, orice. „Conectați-vă speranța și încrederea la Univers, la spirit sau la ceva în care voi credeți că e adevărat, fie el Dumnezeu, karma sau fizica cuantică.”

„Pentru că speranța și încrederea că totul va fi bine este cea mai importantă, mai ales în situații critice.”

Cum s-au schimbat standardele de frumusețe masculină în ultimii 120 de ani-Foto... Garderoba capsulă. Te ajută să te bucuri zilnic doar de hainele pe care le iubești cu adevărat. Cum să ți-o creezi și ce...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x