Antena Căutare

Deficitul comercial al Statelor Unite a scăzut în 2019 pentru prima oară în şase ani

Deficitul comercial al Statelor Unite a scăzut în 2019 pentru prima oară în ultimii şase ani, în condiţiile în care războiul comercial dintre Washington şi Beijing a redus importurile, menţinându-se în acelaşi timp ritmul moderat de creştere economică, în pofida unei încetiniri a cheltuielilor de consum şi a investiţiilor slabe ale companiilor, transmite Reuters.

Raportul publicat miercuri de Departamentul pentru Comerţ mai arată că agenda ”America First” a redus anul trecut fluxul de bunuri, exporturile înregistrând primul declin de după 2016.

Preşedintele Donald Trump, care s-a supranumit“the tariff man” (omul tarifelor), s-a angajat să reducă deficitul prin blocarea accesului importurilor neechitabile şi renegocierea acordurilor de liber-schimb.

Trump a argumentat că reducerea substanţială a deficitului comercial va stimula creşterea economică anuală la 3%, pe o bază durabilă. Economia a crescut însă în 2019 cu doar 2,3%, cel mai lent ritm din ultimii trei ani, după un avans de 2,9% în 2018.

Odată cu reducerea tensiunilor comerciale ditnre SUZA şi China, este probabil ca reducerea de anul trecut a deficitului să nu se repete şi în acest an.

Deficitul comercial a scăzut în 2019 cu 1,7%, la 616,8 miliarde de dolari, primul declin din 2013. Deficitul a fost de 2,9% din PIB, sub deficitul de 3% consemnat în 2018.

Importurile de bunuri au scăzut anul trecut cu 1,7%, primul declin din ultimii trei ani. Statele Unite au importat 2,4 miliarde de barili de ţiţei, cea mai scăzută cantitate după 1992, datorită reducerii dependenţei de petrolul din străinătate, pe fondul creşterii producţiei şi activităţilor de explorare.

O evoluţie descendentă au avut şi importurile de bunuri de capital. Declinul de 1,3% al exporturilor a fost condus de livrările mai mici de bunuri de capital, produse industriale şi materiale.

Deficitul comercial cu China a scăzut în 2019 cu 17,6%, la 345,6 miliarde de dolari.

Deficitul comercial cu Uniunea Europeană a atins un maxim istoric de 177,9 miliarde de dolari, iar cel cu Mexicul un nivel record de 101,8 miliarde de dolari.

Washingtonul şi Beijingul au semnat luna trecută faza întâi a acordului comercial. Acordul menţine însă tarife americane pentru importuri din China de 360 de miliarde de dolari, reprezentând circa două treimi din total.

Importurile de bunuri au crescut puternic în decembrie, ceea ce a urcat deficitul comercial cu 11,9%, la 48,9 miliarde de dolari.

Ajustat la inflaţie, deficitul comerţului cu bunuri a crescut în decembrie cu 4,3 miliarde de dolari, la 80,5 miliarde de dolari.

Comerţul a avut o contribuţie de 1,5 puncte procentuale la avansul PIB-ului în trimestrul patru, depăşind contribuţia de 1,2 puncte avută de cheltuielile de consum, care reprezintă peste două treimi din activităţile economice din SUA.

Economia americană a avansat în trimestrul patru cu un ritm anualizat de 2,1%, similar cu cel consemnat în perioada iulie-septembrie.

Deşi deficitul comercial este aşteptat să crească puternic, economia va continua probabil să aanseze în ritm moderat, alte rapoarte indicând o intensificare a activităţilor în sectorul serviciilor, în timp ce angajatorii au accelerat angajările în ianuarie.

Sursa : news.ro

Comisia Europeană a lansat consultări publice pentru reformarea regulilor referitoare la fiscalitate... Profitul net al OMV Petrom a scăzut anul trecut cu 11%, la 3,635 miliarde lei, dar vânzările au crescut cu 13%...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x