Antena Căutare

La ce detalii să fii atent atunci când aplici spuma de iarnă (P)

Desi exista elemente de sezonalitate in industria constructiilor, practic, in majoritatea proiectelor mari munca in santier nu se intrerupe niciodata. Activitatea din santiere este adeseori la fel de intensa iarna ca si in timpul verii.

Imagine ilustrativă cu modul în care se aplică spuma
In cazul spumelor poliuretanice, exista o distinctie intre spumele uzuale (formule „de vara”), all-season si spume de iarna | penosil.ro

Daca este necesar, se poate turna beton sau se pot instala ferestre chiar si atunci cand temperaturile sunt foarte joase. Doar o perioada prelungita de inghet poate conduce la oprirea lucrarilor. Eficienta si rezultatele depind de alegerea produselor potrivite si aplicarea corecta, in conditii de iarna.

In cazul spumelor poliuretanice, exista o distinctie intre spumele uzuale (formule „de vara”), all-season si spume de iarna. Spumele obisnuite sunt destinate utilizarii la temperaturi de pana la + 5 °C. In cazul iernilor blande, cand temperaturile scad doar putin sub pragul de inghet (pana la -5 °C) spumele „all-season” sunt potrivite. In situatiile cand temperaturile scad mult, (-10 sau chiar -20 °C) se folosesc spume speciale de iarna. Compozitia spumelor de iarna tine cont de conditiile de iarna, incat sa se obtina un rezultat de inalta calitate in ciuda temperaturilor negative si umiditatii scazute din atmosfera.

Ce trebuie să afli despre spuma de iarnă

Doar folosirea unei spume poliuretanice potrivite vremii nu este suficienta pentru a garanta un rezultat bun, ci este importanta si temperatura tubului de spuma inainte de aplicare. Tubul de spuma nu trebuie sa aiba mai putin de + 5 ° C la momentul aplicarii. Structura si proprietatile spumei, cat si randamentul depind de temperatura tubului de spuma (a compusilor ce se mixeaza in momentul aplicarii). Pentru cele mai bune rezultate, temperatura optima a tubului este de +10 pana la + 20°C. Daca in santier nu exista o camera incalzita in care spumele poliuretanice sa fie depozitate inainte de utilizare, atunci tuburile pot fi incalzite usor in apa calduta (apa cu temperatura de pana la + 30 °C). Asadar, nu aplicati spuma direct din portbagaj, din zapada sau alte spatii reci; chiar daca este o spuma de iarna si poate fi aplicata la temperaturi negative, tubul de spuma trebuie sa aiba o temperatura normala inainte de aplicare.

Aplicarea spumei de iarna incepe cu indepartarea prafului si murdariei de pe suprafata rostului, sau a ghetii daca este cazul. Rostul trebuie protejat de precipitatii directe, ninsoare sau lapovita. Umezirea rostului nu este necesara in conditii de iarna, si, din cauza posibilitatii de a ingheta, este de evitat a se pulveriza apa in rost (asa cum se aplica vara).

Tehnica aplicarii spumei nu depinde de sezonalitate. In mod obisnuit spuma poliuretanica se aplica de jos in sus, in zig-zag, pana la umplerea rostului. In conditii de iarna, trebuie luat in considerare ca uscarea spumei poate dura pana la de trei ori mai mult decat vara, de regula pana la 24 de ore.

La temperaturi foarte scazute, sau la variatii bruste de temperatura, in primele ore de la aplicare straturile superioare ale spumei aplicate pot avea un aspect fragil (casant), dar acesta este doar un fenomen temporar, uscarea completa avand loc in decurs de mai multe ore (pana la 24 ore, cand se obtine si structura dimensionala si densitatea optima).

Odata intarita, spuma nu mai este afectata de conditiile de vreme; totusi, este recomandat ca dupa uscarea completa, spuma sa fie acoperita pentru a fi protejata de radiatiile UV (care, altfel, pot macina in timp orice spuma PU). In plus, prin acoperirea spumei (cu silicon, masticuri, plinte, etc) se obtine si finisarea rostului si rezulta un aspect estetic.

Daca va ramane spuma de iarna de la lucrari, aceasta se poate folosi si pe vreme calda. Totusi, in conditii de vara torida, expandarea spumei este mai mare si suprafetele ar trebui umezite inainte de aplicare pentru a reduce post-expandarea in rost (presiunea pe suprafetele din jur). De cealalta parte, daca doriti sa folositi spuma de vara la temperaturi sub pragul de inghet, nu veti obtine un rezultat optim, spuma va colapsa sau nu se va intari.

Recomandari:

• Alegeti produsul potrivit in functie de vreme.
• Tubul trebuie sa aiba temperaturi normale (tinut la cald), chiar daca aplicarea se face la temperaturi sub pragul de inghet.

• In conditii de iarna, spuma se usuca mai lent.
• Taiati (finisati) spuma in exces, doar dupa ce este complet intarita (lasati sa treaca 24 de ore).

La Penosil Romania veti gasi o gama larga de spume de iarna, ce performeaza pana la -18°C, chiar -20°C, daca ar fi cazul de aplicare in conditii de vreme deosebit de severa.

De asemenea, in reteaua de parteneri PENOSIL sau in magazinul online penosil.ro puteti gasi solutii pentru orice tip de vreme, inclusiv spume poliuretanice all-season, spume adezive sau rezistente la foc.

PENOSIL este brandul principal al Wolf Group, unul dintre cei mai mari producatori de solutii de etansare din Europa, cu facilitati de productie in Estonia, Spania, Franta, Rusia si Brazilia si distributie in peste 80 de tari din intreaga lume

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x