Antena Căutare

Aşa arată un lac din Delta Dunării! Secat în proporție de 95%, peste 850 de hectare sunt doar pământ arid

Rezervaţia Biosferei Delta Dunării a pierdut un lac! Pe o întindere de 850 de hectare, pământul a rămas uscat, un lac a secat în proporție de 95%, flora şi fauna din zonă fiind afectate. Condițiile climatice ar fi dus la această pierdere

Aşa arată un lac din Delta Dunării! Secat în proporție de 95%, peste 850 de hectare sunt doar pământ arid
Aşa arată un lac din Delta Dunării! Secat în proporție de 95%, peste 850 de hectare sunt doar pământ arid

Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea Litoral (ABADL) susţine că lacul Nuntaşi nu ar fi secat complet dacă erau decolmatate canalele care asigură tranzitarea apei în alte două lacuri şi acesta.

“Aşa arată acum lacul Nuntaşi din Dobrogea, care avea o suprafaţă totală de 851 de hectare de luciu de apă. Astăzi, în mai puţin de două luni, este secat în proporţie de 95%...Lacul Nuntaşi se află în administrarea Rezervaţiei Biosfera Delta Dunării (ARBDD), precum şi lacurile adiacente - Sinoe şi Histria. ARBDD se ocupă de îngrijirea şi exploatarea în condiţii normale a acestor lacuri. Condiţiile climatice semiaride determină o evaporaţie mai ridicată, care, asociate cu lipsa unui aport subteran de apă dulce, a dus la acumularea de săruri, cu calităţi balneo-terapeutice”, a afirmat Bogdan Bola, directorul ABADL.

Primăria Istria a notificat Prefectura Constanţa cu privire la secarea aproape în totalitate a lacului Nuntaşi. Bola a menţionat că specialiştii ABADL monitorizează periodic lacul Nuntaşi privind calitatea apei şi potenţialul ecologic pentru Comisia Europeană pentru a se cunoaşte evoluţia lui de la an la an, iar ultima monitorizare a avut loc în aprilie 2020.

“Menţionez faptul că acest fenomen extrem a avut ca factor şi diferenţa de nivel dintre lacul Nuntaşi şi lacul Histria. Mergând pe teren, am observat că au fost dezafectate stavilele pe canalul de legătură dintre cele două lacuri care permiteau reglarea/controlarea nivelului dintre ele. (…) Fenomenul s-a mai manifestat parţial în anii trecuţi, însă este pentru prima dată când lacul Nuntaşi a secat complet. Astfel, fauna şi flora din zonă au fost afectate în mare parte, însă prin măsurile pe care le-am putea întreprinde ne vor permite să sprijinim refacerea ecosistemului”, a explicat directorul ABADL.

Bola a afirmat că ABADL poate acţiona doar dacă cei de la Rezervaţie vor solicita acest lucru.

“În cazul în care ni se va solicita şi după discuţiile cu colegii mei, ne vom putea organiza eficient şi vom putea acţiona pe lac chiar în decursul acestei săptămâni. Eforturile noastre vor fi condiţionate însă de fenomenele meteo - seceta hidrologică. Sperăm doar că în perioada de toamnă şi iarnă, vremea din Dobrogea să fie bogată în precipitaţii. Planul nostru este simplu: ABADL va trebui să intervină de urgenţă pentru decolmatarea canalelor care asigură secţiunea de tranzitare a apei între lacurile Sinoe, Histria şi până la Nuntaşi. Din păcate, o monitorizare constantă a acestor lacuri şi întreţinerea canalelor de legătură dintre ele ar fi putut evita această secare completă”, a mai afirmat Bogdan Bola.

Managerul Spitalului Judeţean Vaslui, infectat cu coronavirus, transferat la un spital din Bucureşti/ Fiul său a făcut p... Spania, introdusă pentru zece ore pe lista galbenă. Oamenii au pierdut avioane şi vacanţe, apoi a fost scoasă de pe list...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x