Antena Căutare

Laponia, o destinație de basm

Provincia Laponia este regiunea asociată cu teritoriul din cadrul Finlandei şi are capitala administrativă şi comercială situată la Rovaniemi. Tradiţionala casă a laponilor, această regiune a diversităţii culturale şi etnice se întinde pe teritoriul a patru țări şi anume: Finlanda, Norvegia, Suedia şi Rusia. Clima subarctică a Laponiei este puternic influenţată de poziţia sa geografică, fiind regiunea cea mai nordică a Europei, în apropierea cercului polar.

Provincia Laponia este regiunea asociată cu teritoriul din cadrul Finlandei şi are capitala administrativă şi comercială situată la Rovaniemi. Tradiţionala casă a laponilor, această regiune a diversităţii culturale şi etnice se întinde pe teritoriul a patru țări şi anume: Finlanda, Norvegia, Suedia şi Rusia. Clima subarctică a Laponiei este puternic influenţată de poziţia sa geografică, fiind regiunea cea mai nordică a Europei, în apropierea cercului polar.

În ciuda faptului că localnicii au împărţit anul în opt anotimpuri, iarna în Laponia durează în jur de şapte luni. Verile sunt scurte şi plăcute, iernile sunt lungi şi dominate de ninsori, curentul din zona oceanului Atlantic contribuind la menţinerea temperaturilor puţin sub limitele extreme. Fiind atât de aproape de cercul polar nordic, în Laponia se poate observa efectul de lumină crepusculară din pricina faptului că soarele nu se ridică deasupra orizontului pe perioada iernii. Aceste anotimpuri vast diferite unele faţă de celelalte oferă o experienţă unică în orice perioadă a anului, activităţile şi atracţiile variind în funcţie de sezon.

Laponia a devenit o regiune asociată cu Crăciunul datorită vegetaţiei abundente dominată de pini şi brazi. Dar legătura cu sărbătorile de iarnă nu este singura atracţie, ci şi spectaculoasa aurora boreală observabilă în mare parte a anului. Acestea, coroborate cu faptul că flora şi fauna zonei nu au avut mult de suferit în urma exploatării umane, aduc Laponiei o reputaţie pozitivă şi îmbie turiştii să descopere părţile sălbatice ale regiunii unde natura poate fi observată într-un scenariu neatins de urbanizare. Localnicii se mândresc cu numărul mare de turişti atraşi anual pentru a vedea ceea ce mulţi spun că ar fi oraşul de reşedinţă al lui Moş Crăciun. Un număr impresionant de restaurante şi hoteluri asigură şederea plăcută a peste patru sute de mii de vizitatori în fiecare an.

Trecând peste poveştile cu Moş Crăciun, Laponia poate fi o destinaţie de vacanţă de neuitat pentru cei în căutare de linişte şi relaxare într-o zonă izolată și lipsită de aglomeraţia des întâlnită a oraşelor moderne. Pe lângă aspectele legate de naturaleţea regiunii şi spectacolele impresionante de lumini create de către aurora boreală, sporturile de iarnă sunt un punct forte al turismului. De la snowmobil sau schiuri şi până la sănii trase de reni sau câini husky, distracţia în zăpadă este accesibilă oricărui vizitator.

Totuşi, nu toate activităţile de top au loc în libertatea naturii. Arktikum este un muzeu pentru orice categorie de vârstă, localizat în centrul oraşului Rovaniemi. Expoziţiile acestui muzeu ajută la conturarea unui peisaj mai clar al culturii din zonele cele mai nordice, din perioadele preistorice şi până în prezent. Situat pe malul râului Ounasjoki, Arktikum este deasemenea un loc grozav pentru a observa aurora boreală, fiind o zonă ferită de luminile oraşului. Cei ce îşi doresc o experienţă de lux pot alege să petreacă noaptea în hotelul zăpezii din satul cu acelaşi renume. Situat în regiunea muntelui Ylläs, hotelul este alcătuit din mai bine de o mie de blocuri masive din gheaţă. Anual, acesta este reconstruit urmând un design nou. Pasionaţii de jocuri cu cărţi probabil deja au în plan o vizită în această zonă de poveste în perioada finalei turneului din Laponia de pe data de întâi decembrie.

Laponia este mult mai mult decât reşedinţa lui Moş Crăciun iar cei ce sunt dispuşi să treacă peste acest aspect se pot bucura de o lume în care omul a intervenit într-o foarte mică măsură. Experienţa de a observa aurora boreală şi întinderea vastă a fiordului nordic, considerată copleşitoare de către unii, cu siguranţă ajută la dezvoltarea înţelegerii umane faţă de o astfel de imagine a naturii nealterate.

Petrecere aniversară cu parfum interbelic la Hotel Cișmigiu...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 20 aprilie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul, dat de Alexandra Ungureanu
Hello Chef sezonul 7, 20 aprilie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul, dat de Alexandra Ungureanu Sambata, 20.04.2024, 15:30
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x