Antena Căutare

Mituri despre îndulcitorii artificiali pe care să nu le crezi

Despre îndulcitorii artificiali (sau de sinteză, așa cum mai sunt aceștia denumiți), nutriționiștii afirmă faptul că sunt substanțe cu o putere de îndulcire foarte mare însă garantează un aport caloric redus.

Mituri despre îndulcitorii artificiali pe care să nu le crezi
Mituri despre îndulcitorii artificiali pe care să nu le crezi | Pexels

Este important de reținut faptul că îndulcitorii artificiali (cei mai importanți dintre aceștia fiind: aspartamul (E 951) / zaharina (E 954) / ciclamatul de sodiu (E 952)) nu implica un nivel de secreție insulinică. Cu toate acestea, miturile din jurul acestora nu au încetat să îi sperie pe cei care voiau să mănânce ceva dulce după masă, în limitele admise de propria glicemie. Lor se spunem că în rândurile de mai jos ne-am concentrat pe demontarea acestor mituri, după cum urmează:

Îndulcitorii artificiali sunt cancerigeni

Când se discută despre indulcitorii artificiali, acesta este unul dintre cele mai răspândite mituri: îndulcitorii artificiali sunt responsabili pentru dezvoltarea anumitor tipuri de cancere în corp. Studiile arată, însă, faptul că pentru a putea determina o legătură de cauzalitate între îndulcitori și cancer, trebuie adusă în adusă în discuție cantitatea utilizată. De exemplu, aspartamul are o putere de îndulcire de 200 de ori mai mare decât cea a zahărului, iar alitamul, o putere de îndulcire de 2000 de ori mai mare decât cea a zahărului (cumpara aici zahar la preturi mici de pe auchan.ro). Însă în cantitățile propuse de articolele găsite în comerț - acele mici pastiluțe pe care obișnuim să le punem în cafea - pericolul este unul inexistent.

Îndulcitorii artificiali pot îngrășa foarte mult

În cazul acestui mit, adevărul este la mijloc: îndulcitorii artificiali nici nu îngrașă, însă nici nu slăbesc, așa cum mulți se grăbesc să afirme. Rolul lor în alimentația ta este construit în jurul unui stil de viață mult mai sănătos, bazat pe alternative nutritive ce pot înlocui cu succes alimente precum zahărul. Scenariul în care alimentele cu îndulcitori artificiali pot îngrășa este următorul: cel care urmează o astfel de dietă își dorește mici recompense, ca urmare a eforturilor depuse, recompense pe care le găsi în alimentele hipercalorice.

Poți mânca mai multe dulciuri cu îndulcitori artificiali

Atunci când consumăm alimente îndulcite cu îndulcitori artificiali, este important să ținem cont și de celelalte ingrediente din care este realizat preparatul respectiv: aditivi, uleiuri, făină. Trebuie reținut fapul că înlocuirea unor ingrediente-cheie cu îndulcitori nu anulează impactul celorlalte elemente din compoziția preparatului respectiv. Chiar dacă alimentele pe bază de îndulcitori artificiali propun un număr mai mic de calorii, acestea trebuie consumate în cantități ce nu pot afecta starea de bine a propriului tău organism.

Iată care sunt cele mai des vehiculate mituri, vizavi de acțiunea îndulcitorilor alimentari asupra organismului. Trebuie să reții faptul că aceștia sunt recomandați în special persoanelor care suferă de diabet, ca adjuvanți pentru zahărul clasic din alimentele indulcite astfel. Aceștia pot fi găsiți cu ușurință chiar și în cel mai apropiat magazin Auchan de casa ta, așa că intră chiar acum pe site, fă-ți rapid lista de cumpărături și fă-ne apoi o vizită. Găsești atât zahăr, cât și indulcitori artificiali, pentru alimente și alte lichide, la prețuri pe care nu le poți trece cu vederea!

Începe-ți dimineața alături de cea mai bună cafea boabe!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x