Antena Căutare

Nu te poţi opri din citirea acestei fraze? Înseamnă că ai fost spălat pe creier

Cele mai multe persoane care privesc această frază nu se pot abține să nu o citească. Ce îi determină să-și ducă la bun sfărșit acțiunea? Totul ar începe din copilărie, o dată cu poveştile pe care învăţam să le citim. Explicația este cât se poate de logică, deși poate părea destul de greu de înțeles. Lidia Stanton, psiholog şi specialist în dislexie, consideră că oamenii au fost spălaţi pe creier în citirea automată a propoziţiilor.

Cele mai multe persoane care privesc această frază nu se pot abține să nu o citească. Ce îi determină să-și ducă la bun sfărșit acțiunea? Totul ar începe din copilărie, o dată cu poveştile pe care învăţam să le citim.

Explicația este cât se poate de logică, deși poate părea destul de greu de înțeles.

Lidia Stanton, psiholog şi specialist în dislexie, consideră că oamenii au fost spălaţi pe creier în citirea automată a propoziţiilor.

”Neurologii şi psihologii cognitivi fac glume că lectura este o formă de spălare a creierului. Dacă am pus un cuvânt sau două în faţa ochilor tăi, te vei simţi obligat să le citeşti. Creierul tău o face automat pentru tine înainte de ca tu să decizi daca vrei să citeşiti sau nu", potrivit unui psiholog de la Universitatea din Leicester.

Pentru a ilustra acest punct, Stanton a postat următoarele cuvinte:


Priviți imaginea, dar încercaţi să nu citiţi propoziţia. Pentru vorbitorii de limbă engleză este foarte dificil să ignore textul. Același lucru poate fi încercat și cu un cuvânt în limba română.

Un lucru surprinzător, însă, are loc în momentul în care încerci să recunoști fiecare simbol, din imaginea de mai jos, și să îl și numești. Vei observa că îți va lua mult mai mult timp decât cititul.

Un alt efect interesant se numește Stroop, un test cunoscut folosit pentru a investiga performanţa mentală a unei persoane. Ce presupune? Ei bine, participantul trebuie să identifice culoarea cuvintelor, dar nu așa oricum. Cuvântul va trebui să numească o cu totul altă culoare.

Deoarece creierele noastre au fost programate să citească cuvinte înainte de a vedea culorile, experimentul le joacă feste ceor mai mulți dintre cei care îl încearcă.

Învăţarea procesului de citire este ireversibilă, din acest motiv fiind considerat un fel de" spălare a creierului ".

Dar există și reversul medaliei, dacă îi putem spune așa. Potrivit psihologului, mulţi dislexici ar putea fi atraşi de forma cuvintelor mai degrabă, decât de semnificaţiile lor.

"Este posibil ca această sensibilitate la forme şi modele să fie legată de creativitatea şi darul dislexiei pe scară largă, văzând altceva atunci când cei mai mulţi oameni sunt "doar" capabili să vadă sensul cuvintelor şi rareori observă trăsăturile fizice ale cuvintelor", a declarat Lidia Stanton.

Sursa: Mail Online

Ce se întâmplă dacă torni oțet în mașina de spălat! Ești pregătit să încerci?... Cea mai PUTERNICĂ RUGĂCIUNE care te ajută în orice problemă dacă e rostită în post. A fost interzisă de comuniști!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x