Antena Căutare

Patronatul producătorilor de îngrăşăminte chimice solicită Guvernului ca sectorul să fie inclus pe o schemă de ajutor de stat vizând achiziţia de gaze naturale

Organizaţia Patronală a Producătorilor de Îngrăşăminte Chimice din România - Nitrofosfor, membră a Confederaţiei Patronale in Industrie CONPIROM, atrage atenţia Guvernului asupra majorării substanţiale a preţurilor la gazele naturale şi precizează că cere ca Guvernul să analizeze soluţii pentru ca şi sectorul producţiei de îngrăşăminte să fie inclus pe o schemă de ajutor de stat vizând achiziţia de gaze naturale.

"Apreciem interesul pe care Guvernul îl acordă industriei româneşti şi schema de ajutoe de stat pentru companiile energintensive, printre care şi cele din sectorul îngrăşămintelor. Menţionăm totuşi că acest ajutor de stat la care se califică companiile ce au consumuri ridicate de energie electrică ajută doar marginal industria îngrăşămintelor, care, deşi nominalizată pe lista sectoarelor eligibile, nu este intensivă în energie electrică", arată Nitrofosfor, într-un comunicat.

Costurile cu achiziţia electricităţii reprezintă sub 10% din costurile totale ale industriei, precizează patronatul.

"În schimb, industria îngrăşămintelor este puternic intensivă în gaz, circa 75% din preţul produsului finit este reprezentat de costul materiei prime - gaze naturale. Ca şi electricitatea, şi gazul a înregistrat majorări de preţ semnificative pe parcursul anului 2019, cauzând probleme de competitivitate industriei chimice în general, însă constatăm cu surprindere că firmele mari consumatoare de gaze naturale din industria prelucăroare nu beneficiază de aceeaşi atenţie ca cele consumatoare de electricitate, în condiţiile în care, totuşi, gazul este tot energie", mai arată patronatul.

Reprezentanţii Nitrofosfor spun că industria locală de îngrăşăminte activează pe o piaţă regională în care competitorii fie beneficiază de gaz la preţuri mici, fie primesc facilităţi de la guvernele statelor în care activează.

Industria chimică românească, supusă şocurilor de preţ ale materiei prime

"În schimb, la noi în ţară, chimia românească, atât cât mai există ea, este permanent supusă şocurilor de preţ ale materiei prime. Predictibilitatea pe termen lung, de furnizare şi preţ, este esenţială în industria noastră, de aceea considerăm că o schemă de ajutor de stat guvernamentală ţintită pe preţul de achiziţie al resursei este importantă pentru competitivitatea industriei, pentru păstrarea şi creşterea numărului locurilor de muncă", adaugă patronatul.

Potrivit Nitrofosfor, industria chimică a îngrăşămintelor angajează direct şi indirect zeci de mii de oameni şi este esenţială pentru agricultură şi pentru funcţionarea Sistemului Naţional de Transport Gaze.

"Considerăm că, mai ales în perspectiva începerii exploatării resurselor Mării Negre, industria în care activăm este principala, dacă nu singura, soluţie imediată pentru valorificarea superioară a gazului pe teritoriul ţării noastre, cu beneficii imediate în crearea de locuri de muncă bine plătite şi diminuarea deficitului comercial, prin realizarea de exporturi", mai spun reprezentanţii Nitrofosfor.

Acesta subliniază că aproape 7 miliarde euro din 18 miliarde euro reprezintă deficit din comerţul cu produse chimice şi petrochimice.

"În acest sens, am dori ca Guvernul să analizeze soluţii pentru ca şi sectorul producţiei de îngrăşăminte să fie inclus pe o schemă de ajutor de stat vizând achiziţia de gaze naturale, care poate fi legată de definirea noţiunii de consumator vulnerabil. Fabricile de îngrăşăminte consumă, în prezent, circa 3 milioane de mc de gaze zilnic, preponderent din import, ceea ce face să fie sectorul economic cu cel mai mare consum de gaze din ţara noastră", adaugă patronatul.

Acesta arată că dacă ar exista sprijin din partea Guvernului, ar putea fi deschise noi capacităţi, care să urce consumurile la circa 8 milioane mc zilnic.

Sursa : news.ro

Îți dorești o afacere de succes? Apelează la serviciul de consultanță în afaceri oferit de către ADISAF... Indicele ROBOR la 3 luni a stagnat, ROBOR la 6 luni a scăzut...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x