Antena Căutare

Poluare în România. ONU: Poluarea aerului ucide mai mult decât SIDA, tubeculoza și războiul la un loc

Poluare în România. ONU-Organizația Națiunilor Unite- avertizează că poluarea aerului poate fi văzută ca o încălcare a drepturilor omului, fiind cauza a 7 milioane de decese anual.

Poluare în România. ONU: Poluarea aerului ucide mai mult decât SIDA, tubeculoza și războiul la un loc
Poluare | pixabay.com

Poluare în România. ONU-Organizația Națiunilor Unite- avertizează că poluarea aerului poate fi văzută ca o încălcare a drepturilor omului, fiind cauza a 7 milioane de decese anual.

Poluarea reprezintă contaminarea mediului înconjurător cu materii care pot afecta atât sănătatea umană, dar şi funcţiile ecosistemelor.

Poluare în România

Nu e o noutate faptul că poluarea atmosferică ne afectează țara și întreaga planetă tot mai mult pe zi ce trece. Aceasta reprezintă de mulți ani o problemă de sănătate. România se află pe locul 37 în topul celor mai poluate țări din lume și printre cele mai poluate din UE, anual înregistrându-se aproximativ 28.000 de decese din această cauză.

Un raport special al Organizației Națiunilor Unite (ONU) ne indică faptul că poluarea ar trebui considerată din perspectiva încălcării drepturilor omului. Studiile arată că poluarea atmosferică provoacă anual moartea prematură a şapte milioane de persoane din toate regiunile globului, dintre care 600.000 sunt copii.

Un reprezentant al ONU a declarat într-un interviu pentru Thomson Reuters Foundation: „Dacă punem cifra de şapte milioane în context, numărul anual de decese îl depăşeşte pe cel cauzat de război, crime, tuberculoză, HIV, SIDA şi malarie la un loc”.

În ultimii 15 ani, medici şi oameni de ştiinţă au realizat studii care au descoperit cât de nocivă poate fi poluarea pentru sănătate, provocând de la boli cardiace şi cancer de plămâni, la afecţiuni neurologice precum Alzheimer.

Poluarea aerului - cat e de periculoasa?

Printre cele mai periculoase tipuri de poluare atmosferică se numără PM10. Pulberile aflate în suspensie (PM) în aer sunt cu diametru mai mic de 10 microni (PM10) sau de 2.5 microni (PM2.5) - de marimea unei bacterii. Acestea se numesc şi particule respiratorii şi sunt deosebit de periculoase deoarece patrund adânc în ţesuturi.

PM10 provin în primul rând din activitatea rutiera, din arderile şi emisiile de combustibil, din cauza uzarii frânelor, a cauciucurilor şi prin ridicarea
materialului antiderapant de pe carosabil. Alte surse: activitatea industriala, sistemul de încalzire a populaiei, centralele termoelectrice.

Efectele poluării atmosferice

Pulberile în suspensie (PM), dioxidul de azot şi ozonul sunt poluanţii cei mai nocivi pentru sănătatea umană. Expunerea îndelungată la aceste substanţe poate duce la probleme majore precum probleme ale sistemului respirator sau moarte prematură. Conform studiilor realizate de Organizația Mondială a Sănătăţii, expunerea la PM se află printre cauzele bolilor cardiace, ale celor respiratorii şi chiar ale sistemului nervos.

Cele mai vulnerabile sunt persoanele cu boli pre-existente de plamâni sau de inima, dar şi persoanele în vârsta şi copiii.

Cercetătorii ONU au declarat: „Ne dorim ca guvernele să acţioneze preventiv, nu să ia măsuri doar atunci când au fost chemate în instanţă sau atunci când oamenii se îmbolnăvesc”.

Citește și:

-Poluare București. Topul celor mai poluate orașe din România

Sursă foto: pixabay.com

Stop cardio respirator în cezariană. În ce cazuri apare stopul cardio respirator la naștere... Răsturnare de situație! Adevărul despre vaccinul ROR a fost descoperit! Ce efecte adverse are...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x