Antena Căutare

O nouă schimbare pentru elevi. Programul ”cornul și laptele” ar putea fi desființat de la 15 septembrie. Medicii, semnal de alarmă: ”Trebuie să luăm măsuri drastice!”

Școlile din România urmează să-și deschidă porțile în doar câteva săptămâni, iar elevii vor avea parte de numeroase schimbări. Pe lângă numeroasele reguli pe care trebuie să le respecte pentru prevenirea infecțiilor cu noul coronavirus, aceștia ar putea să nu mai beneficieze de programul ”Lapte și corn”. 

O nouă schimbare pentru elevi. Programul ”cornul și laptele” ar putea fi desființat de la 15 septembrie. Medicii, semnal de alarmă: ”Trebuie să luăm măsuri drastice!”
O nouă schimbare pentru elevi. Programul ”cornul și laptele” ar putea fi desființat de la 15 septembrie. Medicii, semnal de alarmă: ”Trebuie să luăm măsuri drastice!” | piatapresei.ro/

Mai exact, medicii de familie au cerut desființarea acestui program odată cu începerea anului școlar și înlocuirea lui cu un altul, și anume ”masca și dezinfectantul”.

Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF) a făcut o analiză a principalelor probleme care pot să apară în această perioadă stabilind în acelaşi timp şi o serie de propuneri pentru a diminua riscurile infectării.

Iohannis, despre obligația părinților de a semna o declarație, înainte de a-și trimite copiii la școală. „Trebuie să își asume răspunderea”

Astfel, potrivit ziaruldeiasi.ro, una dintre măsurile propuse de medici este responsabilizarea şi implicarea familiei, pentru identifica încă de la domiciliu copiii cu semne de afecţiuni respiratorii acute.

„Toamna reprezintă sezonul cu o incidenţă crescută a virozelor respiratorii şi de debut a infecţiilor gripale. Suplimentar, în acest an ne confruntăm cu o transmitere comunitară crescută a infecţiei cu SARS-COV-2. Nu există criterii clinice validate ştiinţific de diferenţiere clinică certă între infecţia COVID-19, gripă şi virozele sezoniere. Prezenţa în şcoală şi ulterior în sălile de aşteptare de la cabinetele de medicină de familie, a elevilor cu oricare dintre afecţiunile enunţate reprezintă un risc semnificativ pentru răspândirea acestor boli, inclusiv a infecţiei cu SARS-COV-2”, au precizat reprezentanţii SNMF.

O nouă explozie a cazurilor de coronavirus în România. Câte persoane au fost infectate cu COVID-19 și câte se află internate la ATI

Astfel, părinţii ar fi instruiţi la şcoală, la cabinet sau prin alte mijloace cum să procedeze în cazul unor suspiciuni, atitudinea corectă fiind izolarea copilului la domiciliu chiar şi dacă prezintă semne minore de boală, moment în care medicul de familie va fi contactat telefonic. O altă propunere a specialiştilor este renunţarea la birocraţia specifică începutului de an şcolar, scopul fiind limitarea prezentării în cabinete pentru probleme care suportă amânare. Astfel, aceştia propun renunţarea la eliberarea adeverinţelor medicale care să ateste capacitatea copilului de a participa la ore de sport, a avizului epidemiologic pentru reintrarea în colectivitate, a fişei de vaccinări, precum şi a altor adeverinţe cum ar fi cele pentru înscrierea în colectivitate sau adeverinţe de boli cronice pentru părinţi, fiind anumite şcoli care solicită astfel de documente.

De asemenea, medicii recomandă utilizarea mijloacelor de comunicare la distanţă în situaţia în care şcoala solicită totuşi anumite documente, precum şi vaccinarea antigripală gratuită a copiilor de vârstă şcolară.

Cum se vor face orele de educație fizică, în noul an școlar. Ce se va întâmpla cu sportul, la iarnă, și cum vor arăta pauzele elevilor

„Propunem transformarea programului cornul şi laptele într-un program de tip «masca şi dezinfectantul», astfel încât fondurile deja prevăzute în buget să fie cheltuite mai eficient şi mai riguros, pe lângă fondurile necesare pentru investiţii specifice perioadei epidemiologice”, au mai precizat reprezentanţii SNMF.

De asemenea, medicii propun şi elaborarea unor proceduri mai clare pentru testarea copiilor suspecţi de infecţia cu SARS-COV-2, conform definiţiei de caz.

Klaus Iohannis îndeamnă părinții să-și trimită copiii la școală

Președintele României, Klaus Iohannis, a declarat, miercuri, că elevii din România trebuie ă meargă la școală, în noul an școlar, din 14 septembrie, și că părinții vor trebui să își asume rolul pe care îl au, în contextul pandemiei de coronavirus.

Atunci când un elev acuză simptome trebuie trimis la medic pentru a verifica care este problema. În situația unei epidemii, cu atât mai mult. Este însă foarte clar că școala nu va începe ca de obicei, când lumea se aduna în curtea școlii. Nu se vor aduna. Școala totuși trebuie să înceapă, pentru că este inadmisibil să avem o generație pierdută. Copiii trebuie să meargă la școală, să învețe, să se întâlnească cu ați copii de vârsta lor. Este nevoie de regulamente, ordine, proceduri – speciale pentru contextul epidemiei.

Elevii vor fi primiți la școală doar cu declarație pe propria răspundere semnată de părinți. Ce responsabilități au aceștia după 15 septembrie

Există proiecte de regulamente, ele se discută și într-un timp foarte scurt vor fi aprobate și făcute publice. Măsurile nu sunt complicate. Regulile de bază sunt aceleași – masca, distanța, igiena. Restul sunt chestiuni de specialitate – ce se face când un elev este bolnav, ce se face când în școală apar cazuri de boală, care școală se închide și care nu… ”, a declarat Klaus Iohannis, într-o conferință de presă.

Video | O femeie din Buzău a încercat să îl omoare pe polițistul care a vrut să o tragă pe dreapta provocând un accident... Elevii vor avea tablete gratis pentru școala online! Guvernul va aloca 100.000.000 de euro pentru a ajuta copiii...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 13 aprilie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul, dat de Mihail Pautov
Hello Chef sezonul 7, 13 aprilie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul, dat de Mihail Pautov Sambata, 13.04.2024, 15:30
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x