Antena Căutare

Rasele de câini pentru care vi se poate face dosar penal. Ce trebuie să știe fermierii

La stână, ciobanii sunt nevoiți să aibă câine de pază pentru animalele lor. Cu toate acestea, legea e drastică atunci când vine vorba de rase de câini și condițiile ce trebuiesc respectate. Iată pentru ce rase de câini vi se poate face dosar penal.

La stână, ciobanii sunt nevoiți să aibă câine de pază pentru animalele lor. Cu toate acestea, legea e drastică atunci când vine vorba de rase de câini și condițiile ce trebuiesc respectate. Iată pentru ce rase de câini vi se poate face dosar penal.

Toți ciobanii au nevoie de câini de pază la stână. Poliția Română anunță că ciobanii care dețin câini periculoși au noi reguli de îndeplinit. Există riscul ca aceștia să fie nevoiți să plătească amenzi considerabile sau chiar să se aleagă cu dosar penal.

În ceea ce privește deținerea de câini periculoși sau agresivi, în primul trimestru al anului 2018, în urma activităților și verificărilor polițiștilor, au fost constatate 74 de infracțiuni și aplicate 459 de sancțiuni contravenționale, pentru nerespectarea legislației în domeniu.

Este important ca deținătorii sau proprietarii acestor categorii de câini să cunoască și să respecte legislația în domeniu. Activitățile polițiștilor, în cooperare și cu alte instituții (structuri județene ori regionale ale Asociației Chinologice Române, ale Direcțiilor Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, precum și medici veterinari), urmăresc aplicarea cu fermitate a prevederilor legale din acest domeniu, atunci când se constată abateri de la normele legale incidente.

Spre exemplificare, au fost identificate 30 de persoane care au comercializat câini din categoria I (art. 13 din O.U.G. 55/2002 prevede că „introducerea în țară sau comercializarea câinilor din rasele prevăzute la art. 1 lit. a) constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă”).

În 2018, în urma controalelor, au fost identificaţi 32.000 de câini neînregistraţi oficial, astfel că proprietarii au fost amendaţi ori s-au ales cu dosare penale.

Rasele de câini periculoase – Baza legală

Baza legală pentru derularea activităților cu câini periculoși sau agresivi este constituită din prevederile O.U.G. 55/2002 privind regimul de deținere al câinilor periculoși sau agresivi și ale Legii nr. 60/2003 pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 55/2002.

Potrivit Ordonanţei de Urgenţă nr. 55 din 2003 privind regimul de deţinere al câinilor periculoşi sau agresivi (art.1), prin câini periculoşi se înţelege câinii aparţinând următoarelor rase, grupate în două categorii:

a) categoria I: câinii de luptă şi de atac, asimilaţi prin caracterele morfologice cu câini de tipul Pit Bull, Boerbull, Bandog şi metişii lor;

b) categoria a II-a: câinii din rasele American Staffordshire Terrier, Tosa, Rottweiller, Dog Argentinian, Mastino Napolitano, Fila Brazileiro, Mastiff, Ciobănesc Caucazian, Cane Corso şi metişii lor.

Prin câini agresivi se înţelege (art. 2) orice câine care, fără să fie provocat, muşcă sau atacă persoane ori animale domestice în locuri publice sau private; orice câine care participă la lupte între câini sau care a fost antrenat în acest scop.

Potrivit legislaţiei, proprietarii sau deţinătorii câinilor periculoşi ori agresivi trebuie să aibă vârsta minimă de 18 ani, să aibă capacitate deplină de exerciţiu şi să nu fi fost condamnaţi pentru comiterea vreunei infracţiuni contra persoanei.

De asemenea, aceştia au obligaţia să depună la sediul poliţiei în a cărei rază teritorială este situat imobilul în care este deţinut câinele, o adeverinţă în fotocopie, eliberată de Asociaţia Chinologică Română, afiliată la Federaţia Chinologică Internaţională, din care să rezulte încadrarea câinelui în categoriile prevăzute la art. 1, precum şi o declaraţie pe propria răspundere cuprinzând următoarele date:

• numărul de identificare al câinelui, aplicat prin tatuare sau microcip;

• efectuarea vaccinării antirabice şi a rapelurilor, în conformitate cu prevederile legale în vigoare;

• efectuarea sterilizării câinilor prevăzuţi la art. 1 lit. a);

• existenţa unei asigurări de răspundere civilă pentru eventualele pagube produse de câinii prevăzuţi la art. 1 lit. a).

În cazul schimbării adresei imobilului menţionat la alin. 1 proprietarii de câini încadraţi la art. 1 au obligaţia să depună, în termen de 48 de ore, la sediul poliţiei în a cărei rază se află, noua adresă.

Pierderea sau decesul unui câine încadrat la art. 1, precum şi înstrăinarea câinilor încadraţi la art. 1 lit. b) vor fi declarate în termen de 48 de ore la sediul poliţiei în a cărei rază se află imobilul de deţinere al câinelui.

Accesul câinilor prevăzuţi la art. 1 lit. a) în localurile publice, în mijloacele de transport în comun, precum şi în alte locuri publice, cu excepţia drumurilor publice şi a căilor de acces către acestea, este interzis.

Accesul câinilor prevăzuţi la art. 1 lit. a) în părţile comune ale imobilelor în care sunt deţinuţi, pe drumurile publice şi pe căile de acces către acestea este permis numai dacă aceştia poartă botniţă şi sunt ţinuţi în zgardă şi lesă sau ham de către proprietar ori de către deţinătorul temporar.

Accesul câinilor prevăzuţi la art. 1 lit. b), precum şi al exemplarelor cu potenţial agresiv în localurile publice, în mijloacele de transport în comun, în locurile publice, precum şi în părţile comune ale imobilelor este permis numai dacă aceştia poartă botniţă şi sunt ţinuţi în lesă de către o persoană care îndeplineşte condiţiile prevăzute la art. 3 alin. (1). În locurile special amenajate pentru câini accesul câinilor prevăzuţi în prezentul alineat este permis fără botniță și fără lesă;

Se interzic prin lege următoarele:

· organizarea luptelor între câini, antrenarea câinilor în acest scop şi participarea cu câini la astfel de lupte, indiferent cărei rase îi aparţin câinii;

· importul sau comercializarea câinilor prevăzuţi la art. 1 lit. a

· reproducţia câinilor prevăzuţi la art. 1 din Ordonanță care nu au acte de origine recunoscute de Asociaţia Chinologică Română, afiliată la Federaţia Chinologică Internaţională;

· abandonarea câinilor prevăzuţi la art. 1, art. 2 alin. 1 şi la art. 6 alin. 4.

Rase de câini periculoase - Cioban condamnat la închisoare

Un cioban a fost condamnat la patru luni de închisoare din cauza unui câine care a scăpat de la stână şi a muşcat o persoană. Acuzat de neluarea măsurilor de prevenire a atacului canin, ciobanul a fost considerat responsabil de toate cele întâmplate şi găsit vinovat de instanţa de judecată.

Magistraţii au dispus amânarea aplicării pedepsei, bărbatul urmând să fie supus unui termen de supraveghere de doi ani. În acest interval, ciobanul va trebui să respecte mai multe măsuri stabilite de instanţă, printre care şi aceea de a presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii, pe o perioadă de 50 de zile. Pronunţată de Judecătoria Săveni, sentinţa nu este definitivă.

Întâmplarea care l-a adus în această postură pe Mihai P, s-a petrecut pe 5 iunie 2017, când patrupedul, un câine de rasă comună, însă de talie mare, a scăpat de la stână şi a plecat spre comuna Durneşti, unde l-a atacat pe un localnic. Muşcat de picior, săteanul a ajuns la spital şi a avut nevoie de aproape două săptămâni de îngrijiri medicale.

Acest caz a ajuns în atenţia poliţiştilor, iar în vara lui 2018 Mihai P. a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoşani. Doar că neatenţia de atunci ar putea să-l coste şi mai mult pe cioban. Asta pentru că el ar putea să fie obligat şi la plata unor daune, acest lucru urmând să se decidă în cadrul unui alt proces civil aflat pe rolul instanţelor de judecată.

Ciobanii care dețin câini au de îndeplinit noi reguli. Poliția Română anunță că există riscul de amenzi usturătoare sau dosar penal dacă nu se supun noilor reguli care îi obligă să se informeze despre obligaţiile pe care le au în ceea ce priveşte deţinerea unui astfel de câine.

Sursă foto: magnanews.ro

Sursă de informare: politiaromana.ro, agrointel.ro

Pisicile îşi înţeleg numele şi cel mai adesea aleg să îşi ignore stăpânul - studiu... Câinii și pisicile, ajutor în terapiile complementare pentru bolnavii de cancer...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x