Antena Căutare

Scaun auto copii: 9 greseli periculoase si 4 trucuri pentru un copil cooperant

Cel mai important element de siguranta pentru cei mici este un scaun auto copii (sau inaltatoare scaune/ scoica auto). In anul 2015, 121 000 de copii cu varste sub 12 ani au fost raniti in accidente de masina in SUA – dintre acestia 663 au decedat.

Cel mai important element de siguranta pentru cei mici este un scaun auto copii (sau inaltatoare scaune/ scoica auto). In anul 2015, 121 000 de copii cu varste sub 12 ani au fost raniti in accidente de masina in SUA – dintre acestia 663 au decedat. Centrul de Gestionare si Prevenire a Bolilor din SUA arata ca leziunile rezultate in urma accidentelor de masina reprezinta principala cauza a deceselor in randul copiilor. Un scaun auto copii poate reduce riscul decesului, cu pana la 71%.

Avand in vedere ca scanele auto sunt echipamente de siguranta critice pentru copii si relativ usor de utilizat, este dificil de inteles de ce parintii in mod constant si insistent ajung sa faca niste greseli de instalare si folosire scaun auto copii, ce pot fi catastrofale. Un studiu din SUA arata ca circa 75% din parinti au facut la un moment dat cel putin o greseala in montarea si utilizarea unui scaun auto copii – inclusiv de a nu strange suficient de bine centura. Este enorm!

In parte, motivul din spatele acestei rate atat de mare are legatura cu educatia si lipsa de informare. Nu toti parintii stiu ca cel mic nu trebuie sa poarte haine groase de iarna cand este asezat intr-un scaun auto copii. Nu toti parintii au citit instructiunile din manualul de utilizare pentru a intelege unde trebuie sa pozitioneze clipsul de prindere. Apoi, mai exista o problema. Oricat de simplu de montat/ utilizat ar putea parea un scaun auto copii la prima vedere, in realitate poate fi extrem de dificil de pus in practica. Nu toate scaunele sunt usor de pozitionat, fixat sau strans, in orice moment. In America exista tehnicieni certificati in siguranta pasagerilor copii, tocmai pentru ca aceste scaune auto pentru juniori pot fi greu de instalat si utilizat.

Avand in vedere aceste lucruri, iata in continuare 9 greseli frecvente pe care parintii le fac atunci cand vine vorba despre montarea si utilizarea unui scaun auto copii.

1. Montarea corespunzatoare a inaltatoarelor auto/ scaunului auto (scoica auto)

Scaunele auto pot parea usor de montat, dar in realitate pot fi dificil de instalat in mod corect. Exista cateva greseli comune pe care le fac parintii: pozitioneaza scaunul intr-un unghi gresit (sageata ar trebui sa fie paralela cu soseaua), folosesc centura gresita (umeri sau peste abdomen), nu fixeaza bine scaunul (daca se misca 2 cm in oricare parte, ar trebui sa reincercati sa-l fixati). Folosirea sistemului LATCH si a centurii de siguranta in acelasi timp, nu este cea mai sigura decizie. Este exact invers. Ar trebui sa urmati instructiunile din manual pentru o instalare corespunzatoare.

2. Intoarcerea scaunului auto prea devreme.

Recomandarea organismelor in domeniu este ca cei mici sa fie asezati in scaunul auto cu spatele spre directia de mers. Asta pentru ca experimentele de impact arata ca un copil de 3 – 4 ani este mult mai in siguranta (de 5 ori mai mult) atunci cand calatoreste intr-un scaun asezat cu spatele spre directia de mers. Pozitionand scaunul astfel, riscul accidentarii este redus cu 96%, fata de 77%, cat este riscul de accidentare cand scaunul este pozitionat cu fata spre directia de mers. Din pacate un procent foarte mare dintre parinti, peste 40%, nu urmeaza aceste recomandari de siguranta in folosirea unui scaun auto copii. Acest lucru se intampla de obicei pentru ca ei vor sa vada chipul copiilor in timpul deplasarii sau nu se simt confortabil stiind ca cel mic este asezat cu spatele.

Spatiul de la picioare nu ar trebui sa influenteze decizia parintilor de a intoarce scaunul auto. Cat timp copilul se incadreaza sub limita superioara a greutatii si inaltimii scaunului auto, iar sau capul ajunge sub marginea de sus a tetierei, el poate continua sa stea cu spatele spre directia de mers.

3. Nu se fixeaza legatura superioara a scaunului auto pentru plus de siguranta si confort

Una din cele mai putin cunoscute elemente de siguranta ale unui scaun auto este centura superioara, in general ascunsa in spatele acestuia. Este folosita pentru a impiedica rasturnarea scaunului auto in caz de accident. Din pacate 64% dintre parintii care pozitioneaza scaunul auto pentru copii cu fata spre directia de mers, nu folosesc aceasta centura superioara de siguranta. 50% din cei care o folosesc, nu o ataseaza corect. Orice autoturism vandut dupa anul 2001 are trei puncte de ancorare. Atunci cand scaunul auto copii trebuie intors cu fata spre directia de mers, este esential sa se utilizeze aceasta centura si sa se fixeze corect.

4. Hamurile de umeri sunt lasate prea slabite (nu sunt bine stranse)

Acest lucru tinde sa rezulte mai mult dintr-o grija excesiva, decat din neglijenta. Nimeni nu vrea sa-si raneasca micutul sau sa-l auda cum se plange ca centura ii este prea stransa. Cu toate acestea, este deosebit de important ca centurile sa fie asezate corespunzator, bine stranse, netezite; sa coboare incet peste pieptul copilului, sa fie confortabile, fara a-i provoca durere. Pentru a verifica stransoarea, prindeti centura la umeri cu degetul mare si cu aratatorul. Daca este prea larga, atunci ar trebui sa o strangeti mai bine.

5. Imbracarea copilului in haine groase de iarna.

Aceasta este o alta greseala des intalnita in randul parintilor atunci cand folosesc un scaun auto copii. Retineti: niciodata nu ar trebui sa asezati copilul in scaunul auto imbracat in haine de iarna sau costume de zapada bufante. Chiar daca o sa vi se para ca cel mic este bine fixat in scaunul auto, de fapt exista circa 8 cm de spatiu intre corp si centura, din cauza umplerii hainelor groase. Acest spatiu suplimentar este suficient pentru ca scaunul sa devina inutil si ineficient. In caz de impact, copilul poate sa zboare din scaun. De aceea, este recomandat sa scoateti haina copilului inainte de a-l fixa in scaunul auto.

6. Nu verificati daca scaunul auto a devenit necorespunzator pentru copilul care a crescut.

Copiii cresc repede si parintii pot trece cu vederea faptul ca scaunul auto pe care il folosesc de la 2 ani ar putea deveni necorespunzator pentru un junior de 6 ani. Inainte de a va ghida dupa linia crestetului capului (daca trece de cea a tetierei scaunului auto), este mai bine sa verificati pana la ce varsta, inaltime sau greutatea poate fi folosit scaunul pe care il utilizati de ceva timp. Organismele in domeniu recomanda parintilor sa-si seteze o alarma in acest sens si sa faca verificarile necesare o data la o luna – 3 luni sau 6 luni, in functie de stadiul de crestere al copilului si de tipul scaunului auto utilizat. Intre timp, asigurati-va ca centurile sunt pozitionate la umeri sau deasupra umerilor copilului – daca scaunul este pozitionat cu fata spre directia de mers; la umeri sau sub umeri daca scaunul este pozitionat cu spatele spre directia de mers.

7. Achizitionarea unui scaun auto copii second hand

Din dorinta de a economisi bani cu achizitionarea unui scaun auto copii, unii parinti se orienteaza spre produse la mana a doua la oferte speciale. Dar avand in vedere importanta cruciala a unui scaun auto copii, ar trebui sa evitati aceasta greseala cu orice pret. Nu e ca si cum ati cumpara biciclete copii, spatii de joaca, jucarii educative second hand, o carte la mana a doua sau alte jucarii creative. Scaunul auto pe care il veti folosi atunci cand va deplasati cu masina ar trebui sa fie 100% sigur pentru copilul dumneavoastra. Printre putinele lucruri pe care nu ar trebui sa le acceptati niciodata second hand pentru copil sunt: lentilele de contact, lenjeria intima si scaunul auto.

Dupa cum nu doriti sa conduceti o masina despre al carui istoric nu cunoasteti mai nimic, asa nu ar trebui sa va opriti la un scaun auto copii prea ieftin pentru a fi adevarat. In plus, tehnologia si reglementarile in domeniu se schimba foarte des, iar unele modele pot fi retrase de pe piata. V-ati aseza copilul intr-o capcana a mortii depasita? Nu cred.

Desigur, exista si situatii in care achizitionarea unor scaune auto cu isofix second hand ar putea parea un pic justificata, dar sunt prea multe aspecte pe care ati putea sa le omiteti din vedere. Cel mai bun lucru pe care il pot face parintii este sa aleaga sa investeasca intr-un scaun auto nou - scaun auto britax romer sau peg perego, scaunul auto chicco cu sistem isofix. Daca vreti sa evitati necesitatea de a cumpara un alt scaun auto pe masura ce copilul creste, acum aveti la dispozitie noile modele care se extind pe masura ce copilul inainteaza in varsta. Astfel, aveti siguranta ca veti cumpara un scaun pe care il veti putea folosi timp de mai multi ani, pana cand copilul va avea nevoie doar de un inaltator.

8. Adaugati accesorii scaune auto pentru copii

Personalizarea unui scaun auto copii, dupa achizitie, este o idee complet gresita. E ca si cum ati incerca sa adaugati o husa de plastic masinii de familie pentru a-i da un aer mai fals si bolnavicios. Pur si simplu, nu e in regula. La fel se intampla si cu scaunele auto pentru copii. Schimbarea huselor, adaugarea accesoriilor speciale din bumbac cu scopul de a le face mai confortabile pur si simplu pot fi periculoase. Daca vreti sa adaugati vreun accesoriu scaunului auto copii, opriti-va! Nu e cazul.

9. Neglijati sa va puneti centura

Aceasta greseala nu are legatura cu scaunul auto pentru copii, dar este la fel de importanta. Nu uitati ca cel mic va urmareste la fiecare pas. Daca el observa ca dumneavoastra sunteti neglijent in ceea ce priveste fixarea centurii de siguranta (chiar si atunci cand va deplasati cativa pasi), va tine minte acest lucru si va avea tendinta de a se desface din stransoare sau de a refuza sa stea linistit in scaunul auto. Acest lucru este la fel de important pentru ceilalti pasageri care calatoresc pe scaunul de langa sofer sau pe bancheta din spate. In plus, studiile de impact arata ca soferul si pasagerul din dreapta care poarta centura au de doua pana la 4 ori mai multe sanse de a-si pierde viata intr-un accident de masina, daca un pasager din spate nu are centura pusa. Prin urmare, orice adult din masina trebuie sa poarte centura de siguranta, indiferent de locul pe care il ocupa.

4 trucuri pentru a convinge un copil necooperant sa stea in scaunul auto

Dupa ce ati parcurs informatiile de mai sus si veti reusi sa corectati aceste greseli frecvente, urmatorul pas va fi sa faceti fata situatiilor dificile cand copilul nu va dori sa coopereze. Veti mentine scaunul cu spatele spre directia de mers atata timp cat va fi necesar. Veti citi manualul si veti exersa de mai multe ori pana cand veti avea convingerea ca ati deprins capacitatea de a fixa corect scaunul auto. Va mai ramane doar sa-l convingeti pe cel mic sa ramana linistit in scaunul sau. Iata cateva trucuri care dau rezultate.

Oferiti copilului optiuni. Atentie: aceste optiuni trebuie sa duca spre un obiectiv foarte clar: sa se aseze in scaunul sau auto. Ati putea sa-l intrebati: “Vrei sa te ridic eu in scaunul de masina? Sau preferi sa te urci tu singur ca un copil mare?”

  • Lasati-l sa va ajute. Acest truc este o extensie a protocolului de optiuni si are in vedere fixarea centurii. Din nou, secretul este de a-i cere opinia si de a-l responsabiliza, ca pe un copil mare. E nevoie de rabdare, pentru ca sistemele de inchidere a centurilor de siguranta nu sunt atat de usor de utilizat. Daca cel mic inchide catarama, asigurati-va ca a facut-o in mod corect.
  • Puteti folosi jucarii interactive pentru a capta atentia celui mic si ii puteti oferi ceva de rontait pentru ca timpul sa treaca mai repede in scaunul auto. Puteti juca rolul unui pirat pe toata durata calatoriei, puteti canta impreuna sau puteti gandi un ritual distractiv atunci cand ajungeti la culoarea rosie a semaforului.
  • Daca copilul este mic ii puteti spune ca masina nu va porni pana cand toata lumea nu va avea centurile de siguranta fixate in mod corespunzator.
  • Fiti ferm in ceea ce spuneti si nu ezitati. Nu exista alta optiune pentru cel mic decat sa stea asezat in scaunul sau auto, prins bine cu centura de siguranta. Comunicati acest lucru cat mai clar, indiferent de varsta copilului. Daca ezitati, copilul poate deveni confuz sau inconfortabil cu intreaga situatie.

Gandul ca scaunul auto in care v-ati asezat copilul ar putea sa cedeze, cu siguranta starneste emotii cumplite. In cele din urma, modul in care dumneavoastra ca parinte reusiti sa instalati si sa utilizati un scaun auto copii, ii poate influenta viata micutului. Exista greseli evidente in alegerea si utilizarea scaunelor auto pentru copii – cum ar fi achizitionarea unui produs second hand sau fixarea necorespunzatoare a centurii. Dar in afara de acestea, exista o serie de greseli comune, mai ascunse, de care este posibil sa nu fiti constient sau pe care le faceti din neglijenta.

In momentul in care asezati copilul pentru intr-un scaun auto si intoarceti cheia in contact, ar trebui sa fiti 100% sigur ca ati procedat corect, din toate punctele de vedere. Pentru aceasta, orice parinte ar trebui sa se informeze mai bine, sa fie mai atent in utilizarea unui scaun auto copii si sa nu neglijeze pozitia acestuia. Orice mica eroare in achizitia, montarea si utilizarea de inaltatoare scaun sau scaune auto copii poate fi catastrofala.

Aplicaţia WAZE a creat un eveniment dedicat vizitei Papei Francisc, arătând restricţiile de trafic din zona centrală a C...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x