Antena Căutare

Leacuri băbești de care să te ferești: Îți pot face mai mult rău decât bine

Coronavirusul a stârnit isterie în mai multe țări din întreaga lume și din cauza faptului că nu există în prezent niciun tratament specific, au luat naștere sfaturi pentru protecția împotriva coronavirusului. Multe dintre ele sunt inofensive și inutile, dar altele sunt de-a dreptul periculoase.

Leacuri băbești de care să te ferești: Îți pot face mai mult rău decât bine
Usturoiul nu omoară coronavirusul

Odată cu răspândirea noului coronavirus în țările din întreaga lume, au apărut și sfaturile oamenilor necalificați despre cum să ne protejăm de COVID-19. Deși multe dintre aceste sfaturi sunt inutile, dar și inofensive, altele sunt de-a dreptul periculoase și trebuie evitate, relatează BBC.

1. Usturoi

Există o sumedenie de postări prin care se recomandă consumul de usturoi pentru a preveni infectare cu coronavius postate pe rețelele de socializare.

Organizația Mondială a Sănătății arată însă că, deși este „un aliment sănătos care poate avea unele proprietăți antimicrobiene”, nu există nicio dovadă că usturoiul poate proteja oamenii de noul coronavirus.

Consumul exagerat de usturoi poate fi periculos. South China Morning Post a relatat cazul unei femei care a ajuns la spital cu o inflamație severă a gâtului, pentru că a mâncat 1,5 kg de usturoi crud.

Citește și: Coronavirusul, în cifre. Ce categorii de oameni ar trebui, de fapt, să se sperie de virusul ce face prăpăd în lume

2. „Minerale-minune”

Youtuberul Jodan Sather, care are mii de urmăritori pe rețelele de socializare, conisderă că un „supliment mineral minune”, numit MMS, poate „distruge” coronavirusul, dar farmaciile îl țin ascuns.

Acest supliment conține dioxid de clor, care este un agent de înălbire.

Sather și alții promovau substanța dinainte de izbucnirea coronavirusului, iar în ianuarie, vloggerul a susținut că „dioxidul de clor nu numai că ucide celulele canceroase, dar poate distruge și coronavirusul”.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Dar anul trecut, Agenția pentru Alimente și Medicamente din SUA a avertizat cu privire la pericolele pentru sănătate legate de MMS. Autoritățile medicale din alte țări au emis, de asemenea, alerte. Consumul acestui „supliment-minune” poate provoca greață, vărsături, diaree și simptome de dehidratare severă.

Citește și: "Nu vă faceți speranțe! Epidemia nu se va încheia!" Propagarea coronavirusului nu se va sfârşi anul acesta, spun oamenii de știință​

3. Dezinfectantul făcut în casă

Au existat mai multe rapoarte și plângeri în legătură cu epuizare stocurilor de gel dezinfectant,în condițiile în care spălatul mâinilor este una dintre principalele metode de prevenire a răspândirii virusului.

Tocmai din această cauză au apărut pe rețelele de socializare tot feluri de rețete de geluri dezinfectante făcute în casă.

Dar aceste rețete, care sunt prezentate drept copii ale unei cunoscute mărci de dezinfectant, sunt potrivite mai degrabă pentru curățarea suprafețelor, nu pentru mâini.

Gelurile de mână pe bază de alcool conțin de obicei emolienți, ceea ce le face mai blânde pentru piele, în condițiile în care au un conținut de alcool de 60-70%.

Profesorul Sally Bloomfield, din cadrul London School of Hygiene and Tropical Medicine, e de părere că nu se poate realiza un produs eficient acasă, întrucât până și vodca, prezentată ca ingredient cheie în aceste rețete, are doar 40% alcool.

Citește și: 10 sfaturi ale Ministerului Sănătății pentru a ne proteja de coronavirus

4. Argintul potabil

Utilizarea argintului coloidal, un lichid cu particule minuscule de argint suspendat, a fost promovată de teleevanghelistul american Jim Bakker. Un invitat a susținut că soluția ucide câteva tulpini de coronavirus în decursul a 12 ore, deși a recunoscut că nu a fost încă testat pe COVID-19.

Ideea că ar putea fi un tratament eficient pentru coronavirus a fost larg împărtășită pe Facebook, în special de grupurile de „libertate medicală”, care sunt profund suspicioase în privința tratamentelor medicale obișnuite.

Susținătorii argintului coloidal susțin că poate trata tot felul de afecțiuni de sănătate, poate acționa ca un antiseptic și afirmă că ajută sistemul imunitar. Dar autoritățile din domeniul sănătății din SUA arată că nu există dovezi în acest sens. Dimpotrivă, ar putea provoca reacții adverse grave, inclusiv leziuni la rinichi, convulsii și argyria - o afecțiune care face ca pielea ta să devină albastră.

Ei spun că, spre deosebire de fier sau zinc, argintul este un metal care nu are nicio funcție în corpul uman.

Citește și: Stare de alertă! Se iau măsuri extreme în România din cauza epidemiei de coronavirus. Se interzic activitățile cu public larg

5. Să bei apă la fiecare 15 minute

O postare, care a fost copiată și distribuită de mai multe conturi de Facebook, citează un „doctor japonez”care recomandă să bem din 15 minute în 15 minute pentru a elimina orice virus care ar fi putut intra în cavitatea bucală. O versiune în limba arabă a fost distribuită de peste 250.000 de ori.

Profesorul Bloomfield a spus că nu există absolut nicio dovadă că acest lucru va fi de vreun folos.

Virusurile aeriene intră în corp prin intermediul tractului respirator, atunci când inspirați. Unele dintre ele ar putea să intre în gură, dar apa potabilă nu vă ajută să scăpați de ele.

Pe de altă parte, să beți apă este în general un bun sfat medical.

6. Să stai la căldură și să eviți înghețata

Există mai multe variațiuni ale aceluiași sfat, conform căruia căldura ucide virusul- să beți apă caldă, să faceți băi fierbinți, să folosiți uscătorul de păr.

O postare fals atribuită UNICEF, relevă că expunerea la soare și consumul de apă caldă pot omorî virusul. Aceasta a fost distribuită de zeci de utilizatori din diferite țări pe rețelele de socializareÎn postare se mai spune că trebuie evitate înghețata și alimentele reci.

Charlotte Gornitzka, reprezentantă a Unicef, declară că este complet fals, iar postarea nu le aparține.

E adevărat că virusurile gripale nu supraviețuiesc în afara corpului uman pe durata verii, dar nu știm dacă acest lucru este valabil și în cazul COVID-19.

Expunerea la căldură și soare nu este eficientă. După ce virusul a intrat în corp, nu mai poat fi distrus decât de sistemul imunitar.

În afara corpului, pentru a distruge cu adevărat virusului, avem nevoie de temperaturi ce depășesc 60 de grade, adică mai mult decât o baie sau o saună,explică Sally Bloomfield.

E bine, pe de altă parte, să spălăm prosoapele și lenjeria de pat la 60 de grade, pentru că acest lucru omoară virusurile din țesătură, dar niciodată o idee bună pentru piele.

O adolescentă a trăit o poveste de dragoste cu un bărbat mai mare ca vârstă. Câțiva ani mai târziu a aflat consecințele ... Tragedii în lanț pe şosele din România noaptea trecută! Neatenţia la volan, dar şi alcoolul au făcut victime...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x