Antena Căutare

Top 5 cele mai ușor de întreținut și profitabile culturi de plante. De ce ai nevoie pentru a le crește

Nu ai nevoie de zeci de hectare de pământ pentru a-ți pune la punct o mică afacere agricolă, care să îți rotunjească frumos veniturile lunare

Nu ai nevoie de zeci de hectare de pământ pentru a-ți pune la punct o mică afacere agricolă, care să îți rotunjească frumos veniturile lunare.

În 2016, tot mai mulți români au prins gustul agriculturii de nișă, pentru care există constant cerere și cumpărători dispuși să plătească bani buni pentru produse de calitate. Proprietarii de terenuri mici, de unul sau două hectare, au început să cultive plante care sunt la mare căutare, mai ales în străinătate. Și au găsit cumparatori chiar și în America de Sud.

Avantajele sunt numeroase: în primul rând, investiția presupune doar plantarea terenului și întreținerea culturilor cu ajutorul unui astfel de motocultor, care a ușurat enorm munca agricultorului și i-a ajutat să obțină culturi mai bogate și mai calitative. Iată care sunt cele mai profitabile astfel de culturi și câți bani îți aduc:

Cătina, fructul minune care este din nou în vogă

Cătina și-a câștigat reputația unui fruct cu proprietăți miraculoase pentru imunitate, iar costurile întreținerii culturilor nu sunt deloc ridicate. Agricultorii au nevoie de 1.500-3.000 de euro pentru a începe să cultive cătină, iar investiția se recuperează încă din primul an. Un hectar de cătină echivalează cu circă 15 tone, iar la un preț de 10-20 de lei pe kilogram, agricultorii reușesc să obțină profituri semnificative, cu minimum de efort.

Fructele de pădure mov sunt căutate pentru proprietățile lor antioxidante

Murele și afinele sunt renumite pentru antioxidanții pe care îi conțin și care au efect benefic asupra pielii și a organismului, deoarece combat eficient procesul de îmbătrânire. Fie că sunt crescute pentru fabricarea gemului, a siropurilor sau pentru a fi comercializate în marile lanțuri de magazine, aceste fructe pot aduce profituri uriașe agricultorilor. Murele pot da un profit și de 50.000 de euro pe hectar, însă ai nevoie de cel puțin 10.000 de euro pentru a le cultiva, iar vârful de producție este atins abia în al patrulea an, când plantele ajung la maturitate. Cultivarea afinelor este și mai scumpă, de până la 20.000 de euro/hectar, însă poți începe și cu o parcelă mai mică de pământ. Un kilogram costă în jur de 10-15 lei, iar la un hectar obții o producție de maximum 10 tone.

Sparanghelul este una dintre cele mai scumpe legume

Agricultorii care vor să investească pe termen lung într-o plantație pot alege culturile de sparanghel, care nu sunt deloc ieftine, dar și profitul scos este pe măsură. 25.000 de euro costă, în medie, să plantezi un hectar și să îl întreții. Dacă pui însă la socoteală faptul că un singur hectar poate aduce și 100.000 de euro anual și că durata de viață a plantației este de până la 20 de ani, investiția este cu siguranță una rentabilă. Un kilogram de sparanghel se vinde și cu 50 de lei kilogramul, în funcție de locul din care îl cumperi, și nu este foarte dificil de gătit, astfel încât tot mai mulți au început să-l cumpere în mod regulat.

Ricinul aduce profituri de zeci de mii de euro unui clujean

Uleiul de ricin este unul dintre cele mai apreciate lichide si este folosit mai ales in tratamentele cosmetice si de sanatate, avand efect cicatrizant, dezinfectant si hidratant. Un clujean care a inceput sa planteze ricin chiar in gradina casei sale a ajuns sa castige pana la 36.000 de euro pe luna din vanzarea semintelor. Planta este atractiva mai ales pentru ca insamantarea unui hectar nu costa mult: maximum 1.500 de euro, la care obții o cultură de aproximativ 1.500 de kilograme/hectar. Iar în condițiile în care un kilogram de semințe de ricin se vinde cu cel puțin 100 de lei, profitul este unul uriaș.

Gălbenelele, în topul plantelor medicinale

Plantele medicinale s-au vândut mereu bine, iar gălbenelele sunt unele dintre cele mai căutate. Din florile de gălbenele se prepară atât ceaiuri, cât și creme cicatrizante și hidratante naturale. Investiția nu este deloc mare, dar florile trebuie culese de câteva ori pe săptămână, în perioada de înflorire. Pentru a obține un profit însemnat, este recomandat ca plantele să fie cultivate pe suprafețe mari, însă dacă te pricepi să prepari singur crema de gălbenele, aceasta este foarte căutată printre adepții produselor naturiste.

5 lucruri pe care le fac toți antreprenorii de succes. Cu toții avem de învățat de le ei...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x