Antena Căutare

Privește-ți cu atenție părul și scalpul! Aspectul lor îți dezvăluie ce se întâmplă cu organismul tău

Ai avut mai multe zile in care parul nu ti-a stat asa cum ti-ai dorit? S-ar putea sa ignori semnale pe care parul incearca sa ti le transmita in legatura cu sanatatea.

Privește-ți cu atenție părul și scalpul! Aspectul lor îți dezvăluie ce se întâmplă cu organismul tău
| secretele.com

Ai avut mai multe zile in care parul nu ti-a stat asa cum ti-ai dorit? S-ar putea sa ignori semnale pe care parul incearca sa ti le transmita in legatura cu sanatatea. Anumite stari sufletesti sau medicamente iti afecteaza nu doar corpul, ci si parul, scrie secretele.com

In alte situatii, este posibil ca doar sa fie necesar sa ai mai multa grija de parul si scalpul tau.

Par deteriorat

Chiar daca parul te poate atentiona in legatura cu sanatatea corpului tau, cei mai multi oameni au parul deteriorat din cauza vopsitului si tratamentelor termice. Atat caldura, cat si vopseaua pot face parul uscat, subtire si greu de intretinut. Uscarea parului cu fhon-ul, utilizarea unei placi de intins, chiar periatul excesiv pot distruge partea expusa a parului sau cuticula. Cand partea interioara a parului este expusa, aspectul este unul neplacut: uscat si lipsit de luciu. Chiar daca asta nu cauzeaza vreo boala, trebuie sa ai in vedere aspectul tau si sa indepartezi partile deteriorate, pentru ca parul tau sa se poata regenera.

Firul de păr poate trăda unele afecțiuni pe care nici nu le bănuiești

Matreata si cojile scalpului

Desi este jenanta si te face sa te scarpini, matreata nu este daunatoare. Cojile albe sau galbene din parul tau, sau de pe umeri, chiar si cele de la sprancene, sunt un semn al dermatitei seboreice, sau al matretii. Cauza exacta a matretii este necunoscuta; cei mai multi specialisti sunt de acord ca nu este cauzata de o igiena incorecta. Matreata nu este contagioasa, asadar de unde e posibil sa o ai? Medicii au teorii care includ diverse aspecte.

Cauze posibile ale matretii:

-ciuperci

-piele uscata

-dermatita seboreica: (piele iritata, uleioasa)

-inflamatii ale pielii

-periajul insuficient al parului

-obezitatea

-vremea rece si uscata

-folosirea insuficienta a produselor de spalat

-afectiuni ale pielii: Psoriasis, eczeme etc.

-boli: Parkinson, boli neurologice. apare si in cazul pacientilor care se recupereaza dupa infract, precum si in cazul unui sistem imunitar slab

-reactie adversa la produse cosmetice

-regim alimentar: oamenii care nu consuma suficient zinc, vitamina B si alte cateva tipuri de grasimi sunt expusi matretii.

-stres psihic

-HIV

Parul grizonat

Faptul ca parul albeste nu trebuie neaparat relationat cu imbatranirea sau cu o conditie proasta a sanatatii. Daca n-ai implinit inca 40 de ani, iar parul tau incepe sa albeasca, este posibil sa existe o explicatie genetica. De obicei, parul grizonat nu este un semnal ca ai probleme de sanatate, insa sunt si cazuri cand poate avertiza o anemie, o problema a glandei tiroide, o lipsa a vitaminei B-12, sau afectiunea vitiligo (boala care duce la distrugerea sau slabirea melanocitelor, acele celule pigmentare responsabile de culoarea pielii, ceea ce duce la pierderea sau oprirea producerii pigmentului si la aparitia de pete albe pe suprafata pielii). Oricine a urmarit parul candidatilor din campaniile prezidentiale, stie ca stresul face parul sa albeasca. Stresul oxidativ poate afecta celulele responsabile de pigment.

Parul fragil si sindromul Cushing

Parul fragil poate reprezenta un semn al sindromului Cushing, insa exista multe alte simptome mult mai evidente ale acestei boli rare, care este cauzata de excesul de cortizol (un hormon produs de glanda suprarenala, eliberat ca raspuns la stres; el are rolul sa creasca cantitatea de zahar din sange), incluzand tensiunea arteriala, oboseala si durerile de spate. Tratamentul pentru aceasta boala poate include schimbarea dozajului de medicatie, care ar fi putut cauza afectiunea.

Vârfurile tale sunt întotdeauna tocite? S-ar putea să nu fie doar placa de vină!

Efectul medicamentelor

Intre medicamentele care au ca efect advers caderea parului, se numara medicamentele anti-coagulare, medicamentele pentru scaderea colesterolului, antiinflamatoarele, medicamentele pentru menopauza, cele recomandate femeilor insarcinate si antibioticele. Acest efect poate aparea (temporar) atunci cand exista o schimbare brusca a nivelului de estrogen, schimbare ce poate fi observata dupa sarcina sau dupa oprirea medicatiei indicate pe perioada ei. De obicei, parul se regenereaza odata cu incetarea tratamentului, dar pot exista si cazuri in care sa nu se regenereze.

Caderea parului

Expertii estimeaza ca noi pierdem pana la 100 de fire de par in fiecare zi. Acest lucru nu trebuie sa ne alarmeze, sau sa ne puna pe ganduri ca am putea cheli. Aprozimativ 90% din cei 100,000 de foliculi produc permanent fire de par. Celalalt procent, de 10%, se afla in pauza, iar parul cade abia dupa 2 sau 3 luni, fiind inlocuit de fire noi; ciclul cresterii si inlocuirii parului continua neintrerupt. Un soc la nivelul organismului, cum ar fi o operatie, o nastere, un tratament, o dieta severa, probleme ale tiroidei, poate sa stagneze cresterea parului. La o perioada de doua luni de la soc, poti observa caderea si subtierea firelor de par, insa de cele mai multe ori parul se regenereaza.

Caderea parului si anemia

Daca observi ca dupa periat sau dupa spalare ai pierdut mai mult par decat de obicei, acesta ar putea fi un semn ca organismul tau nu primeste sufiecient fier, ceea ce inseamna instalarea unei anemii; o astfel de etapa presupune efectuarea unor analize. In general, oamenii care au un regim vegetarian sau femeile care trec printr-o perioada mai incarcata pot avea de a face cu aceasta situatie, in care schimbarile la nivelul parului sa se datoreze lipsei fierului din corp. In acest caz, este recomandat sa introduci in regimul tau alimentar mai multe mancaruri bogate in fier, care sa iti ajute astfel si parul.

Află mai multe pe secretele.com

Fă-ți acest test ca să afli cât de îmbătrâniți sunt dinții tăi și cât vor mai rezista!... Învaţă să te epilezi eficient cu zahăr! Uită de ceara tradiţională sau de lamă şi vei obţine rezultate foarte bune...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x