Antena Căutare

Verucile plantare (negi în talpă) - Cauze, diagnostic, tratament

Verucile plantare (negii din talpă, așa cum sunt denumite aceste excrescente), apar de cele mai multe ori în talpă sau pe călcâie (de obicei, zonele asupra cărora se exercită cea mai mare presiune, în timpul mersului) și mai puțin pe degetele de la picioare sau în zonele dintre acestea.

Verucile plantare (negi în talpă) - Cauze, diagnostic, tratament
Verucile plantare (negi în talpă) - Cauze, diagnostic, tratament

Verucile plantare (negii din talpă, așa cum sunt denumite aceste excrescente), apar de cele mai multe ori în talpă sau pe călcâie (de obicei, zonele asupra cărora se exercită cea mai mare presiune, în timpul mersului) și mai puțin pe degetele de la picioare sau în zonele dintre acestea.

Presiunea de care aminteam mai sus, exercitată pe anumite zone ale piciorului, poate determina o creștere a verucilor plantare la interior, într-un strat mai dur de piele.

Verucile plantare (negi în talpă) - Cauze și diagnostic

Cauza apariției negilor în zona tălpii este infectia cu HPV (papilomavirusul uman), virusul intrând în talpă prin leziunile foarte mici (chiar microscopice) din aceste zone. Trebuie precizat faptul că nu toate persoanele care intră în contact această tulpina de HPV, specifică verucilor plantare, vor dezvolta această afecțiune.

Mai mult decât atât, acest tip specific de tulpina HPV nu trebuie confundată cu tulpina de HPV ce cauzează apariția negilor genitali sau a cancerului de col uterin. Așa cum spuneam și puțin mai sus, virusul are nevoie de unele “porți de acces” în stratul pielii din călcâi sau talpă, așadar, iată care sunt acestea:

  • Fisuri ale pielii uscate de pe călcâi;
  • Leziuni de pe talpă sau călcâi;

De asemenea, este important de precizat faptul că tulpina de HPV, responsabilă pentru apariția negilor din talpă, se dezvolta în medii umede și călduroase, precum: marginile bazinului de înot, podeaua sălii de antrenament, sau chiar cea a vestiarului.

Categoriile expuse unui risc mult mai ridicat de infectare cu radacina virusului HPV, ce cauzează apariția verucilor plantare pe talpă și călcâie, sunt:

  • Copiii și adolescenții;
  • Persoanele cu un sistem imunitar deficitar;
  • Persoanele care s-au mai confruntat cu această afecțiune;
  • Persoanele care merg desculțe în spații publice.

Apariția verucilor plantare poate genera dureri în timpul mersului, cauzate de presiunea întregului corp pe o zonă de piele acoperita cu o excrescenta dureroasă. Ca urmare a durerilor resimțite, persoanele cu negi în talpă își pot schimba stilul / poziția de mers, încercând să nu mai calce pe zonele respective.

Așadar, schimbarea poziției de mers poate genera dureri atât la nivelul grupelor de mușchi, dar și la nivelul articulațiilor. De aceea, se recomandă vizita la medicul dermatolog, de îndată ce apar primele excrescențe suspecte la nivelul tălpii sau al călcâiului.

Verucile plantare (negi în talpă) - Tratament adecvat

Cele mai eficiente tratamente împotriva verucilor plantare sunt:

Ședințele de peeling cu acid salicilic

Se îndepărtează (încetul cu încetul) straturile verucilor, stimulând astfel capacitatea sistemului imunitar de a se opune apariției altor excrescente la nivelul tălpii;

Dermatologii susțin că ședințele de peeling cu acid salicilic produc rezultate mult mai bune, atunci când sunt combinate cu sesiuni de crioterapie (vezi mai jos);

În urma peelingului, zona afectată va fi acoperită cu un plasture special, urmând o serie de alte vizite la medicul dermatolog, pentru monitorizare;

Tratamentul cu laser

Acest tratament mai poate fi gasit și sub denumirea de “tratament pulsed-eye”;

În timpul procedurii, sunt cauterizate vasele de sange minore, țesutul infectat fiind astfel eliminat;

În același timp cu distrugerea țesutului infectat, sunt eliminate și verucile plantare;

Crioterapia

Metoda prin care se criogenează instant negii din talpa poartă denumirea de crioterapie;

Crioterapia se realizează prin aplicarea de azot lichid , fie cu ajutorul unui spray special, fie prin tamponare, cu ajutorul unui tampon din bumbac;

Acest proces determină desprinderea verucilor în aproximativ 7 zile de la aplicarea azotului lichid;

Se recomandă o serie de 3-4 ședințe de crioterapie, până la dispariția în totalitate a verucilor plantare.

Imunoterapia

Această alternativă de tratament are menirea de a consolida vitalitatea sistemului imunitar, împotriva rădăcinii de virus HPV, “vinovată” de apariția verucilor plantare;

Tratamentul presupune administrarea unor medicamente sau soluții precum: Inosina acedoben dimepranol sau Isoprinozina.

Verucile plantare (negii din talpă) sunt o cauză a infectării cu o anumită tulpină a virusului HPV. Trebuie să știi că sunt peste 100 de tulpini (tipuri) ale acestui virus, iar cele care determină apariția negilor din talpă nu sunt cele responsabile pentru apariția cancerului de col uterin. Rămâi mereu informat despre sănătatea ta, aflând mai multe despre ce sunt verucile sau negii și nu ezită să îți programezi un consult de specialitate, în cazul apariției unor astfel de excrescențe, indiferent de localizarea lor!

Cum să adopți dieta vegetariană... Ai dat greș cu orice dietă, fiindcă nu ai știut secretul! Cum scapi definitiv de pofta de dulce?...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x