Însă oamenii de știință susțin că n-ar trebui să renunțăm la scrisul de mână în favoarea dispozitivelor moderne chiar dacă, de cele mai multe ori, tastarea este mai eficientă pentru a nota pagini întregi de informații. Chiar dacă trăim într-o epocă digitală, n-ar trebui să renunțăm la unele obiceiuri vechi, dar utile. Cu toate că laptopul și telefonul mobil au devenit esențiale în viața oamenilor, la început de an ar fi bine să ne uităm și peste oferta de agende 2020, astfel încât să nu pierdem din vedere importanța scrisului de mână.
Studii recente realizate de psihologi și experți în neurologie arată că scrisul de mână este important în procesul de învățare eficientă. Acest lucru are de-a face cu felul în care creierul procesează diferite date. Scrierea de mână poate spori capacitatea de a reține informații, de a înțelege idei și de a fi mai productivi.
Astfel, persoanele care tastează la un laptop au tendința de a nota tot ceea ce aud, dar cei care scriu de mână sunt mai selectivi cu informațiile, notând doar datele esențiale dintr-un discurs sau o prelegere. Astfel, aceștia înțeleg mai bine mesajul transmis.
Într-unul dintre studiile realizate la Universitatea din California și Princeton, oamenii de știință au observat că participanții care au luat notițe pe laptopuri au obținut rezultate mai slabe la întrebări conceptuale decât aceia care au folosit hârtia și creionul.
Astfel, recomandarea experților către persoanele care vor să își însușească date noi este de a le scrie de mână atunci când le aud. Creierul va stoca mai ușor cantitatea de informații primite.
De asemenea, cercetătorii de la Universitatea din Washington au realizat un studiu în urma căruia au ajuns la concluzia că persoanele care iau notițe pe laptopuri se bucură de beneficii imediate, amintindu-și cu mai multă acuratețe ceea ce au auzit. Cu toate acestea, avantajele dispar după 24 de ore, susțin oamenii de știință, precizând că informațiile rămân mai mult în memorie dacă sunt scrise de mână.
Totodată, o cercetare la care au participat copii a arătat că scrisul de mână contribuie la sănătatea creierului. Oamenii de știință de la Universitatea din Indiana au realizat un studiu prin care au evaluat abilitățile unor copii care nu știau încă să scrie sau să citească. Participanților la studiu li s-a cerut să reproducă o literă, prin tastare, desen simplu sau desen prin contur. După care, au fost puși într-un scaner cu imagistică prin rezonanță magnetică și li s-a arătat imaginea din nou. Scanerul a arătat că acei copii care au desenat litera au activat, în acest proces, trei zone distincte ale creierului lor. Ceea ce nu s-a întâmplat în cazul acelora care au tastat sau au desenat urmărind un contur al literei.
Medicii susțin că scrisul de mână, care implică abilității motorii și de memorie, este un bun exercițiu cognitiv pentru cei care vor să își păstreze mintea sănătoasă odată cu înaintarea în vârstă.
Nu în ultimul rând, scrisul de mână este mai eficient pentru că nu ne este distrasă atenția atunci când facem acest lucru. Pe de altă parte, când tastăm la computer, putem fi atrași să verificăm conturile pe rețelele sociale, să citim e-mailuri sau să urmărim diferite videoclipuri pe YouTube, întrerupând astfel activitatea inițială, aceea de a scrie un text.
Pentru a promova frumusețea și unicitatea scrisului de mână și necesitatea acestei activități, Asociaţia producătorilor de instrumente de scris din Washington a instituit Ziua scrisului de mână, eveniment marcat anual la 23 ianuarie.
Sursă foto: A. and I. Kruk/ Shutterstock
Storel.ro – cel mai nou marketplace din România... Trucuri Feng Shui pentru atragerea prosperității și a armoniei în casă...