Antena Căutare

Cum poți evita accidentele în baie?

Statisticile spun că baia, deși este un spațiu intim care îți oferă o stare de bine și relaxare, este totodată și cel mai periculos loc din casă. Aici se întâmplă cele mai multe accidente, aproximativ două treimi dintre ele având loc în cadă sau duș, motivele fiind neatenția și podelele alunecoase.

Statisticile spun că baia, deși este un spațiu intim care îți oferă o stare de bine și relaxare, este totodată și cel mai periculos loc din casă. Aici se întâmplă cele mai multe accidente, aproximativ două treimi dintre ele având loc în cadă sau duș, motivele fiind neatenția și podelele alunecoase. Dar baia nu trebuie să devină un spațiu unde să încercăm să evităm pericolele la fiecare pas, iar în acest sens, de-a lungul timpului, s-au dezvoltat diverse produse și tehnologii care să ne ajute să fim cât mai relaxați și în siguranță.

Știați că?

Primul studiu care analizează aceste accidentări este făcut în Statele Unite și vine cu câteva informații surprinzătoare. Dacă până acum nu era cunoscut decât faptul că în baie se produc multe accidentări, acum știm și că:

  • aproximativ 81% dintre accidentări au fost cauzate de căzături;
  • femeile se rănesc mai des decât bărbații;
  • două treimi dintre lovituri se întâmplă în cadă sau duș, dar doar 2,2% la intrarea în acestea.

Categoriile vulnerabile

Este foarte important ca în baie să se creeze un mediu cât mai sigur pentru toată lumea. Deși privite individual acestea pot apărea ca mici îmbunătățiri, analizate în ansamblu aceste elemente pot conta foarte mult pentru siguranța categoriilor mai sensibile, precum copiii și persoanele în vârstă care sunt mai predispuse accidentărilor, motiv pentru care se recomandă o analiză a spațiului și a zonelor care pot duce la accidentări, pentru a vedea ce se poate îmbunătăți.

Atunci când vorbim despre copii în baie, gândul se duce la joacă și distracție. Pentru ei baia este un spațiu unde apa curge, substanțele magice fac spumă și există nenumărate moduri în care se pot juca. Din păcate, uneori, din cauza entuziasmului și a energiei neobosite, pot apărea și accidentările. Lucrând la câteva sute de amenajări de baie care au avut în vedere toate măsurile de siguranță ce pot fi luate, am creat o listă cu sugestii și idei de produse cu ajutorul cărora să poți amenaja un spațiu în care să te simți lipsit de griji.

#1 Baterii termostatate

Cum poți evita accidentele în baie?

Bateriile de la cadă sau duș se pot încinge destul de tare în momentul utilizării. Din neatenție, la atingere, pot duce la arsuri, mai ales pe pielea sensibilă a unui copil. Spațiul din jurul bateriei de cadă sau duș nu este un spațiu unde ajungi foarte des cu mâinile ca adult, dar copiii pot fi tentați să testeze și zona acesta, fie din curiozitate, fie din neatenție.

Pentru a evita astfel de evenimente neplăcute, există numeroase tehnologii dezvoltate de către producătorii de top, create special din aceste considerente. Cele mai cunoscute astfel de funcții la nivel internațional sunt CoolTouch, aparținând producătorului Grohe și CoolContact, o tehnologie Hansgrohe.

Dar acesta este doar unul dintre multele motive pentru care merită să alegi o baterie termostată pentru cadă sau pentru duș, cel mai important aspect este că aceasta menține temperatura apei constantă, astfel încât confortul în utilizare să fie optim. Pentru o experiență ideală la fiecare baie sau duș, contează foarte mult 2 elemente – debitul și temperatura apei. Când este vorba despre copii, atât pentru primele băițe ale unui nou-născut, cât și pentru jocurile cu rățuște și vaporașe ale celor mai mari, aceste două variabile ale apei ar trebui să aibă o fluctuație foarte mică. O astfel de baterie te asigură că temperatura este optimă pentru confortul fiecărui utilizator în parte, astfel încât să le poți oferi celor mici o experiență plăcută, fără să ai emoții că apa va deveni brusc prea fierbinte sau prea rece.

#2 Gresie antiderapantă

Cum cele mai multe riscuri asociate băii sunt legate de alunecare și cădere, este indicat să se evite suprafețele alunecoase pe care îți poți pierde echilibrul. Un spațiu care poate duce la accidentări este podeaua, de aceea recomandarea este să alegi o gresie antiderapantă. Acum există nenumărate variante care să se potrivească stilului tău și modului în care îți dorești să amenajezi baia, rezultatul fiind unul perfect din punct de vedere estetic, dar și funcțional.

Dacă în băile care au cadă această aspect poate fi abordat și cu ajutorul unor covorașe cu suprafață antiaderentă, în băile unde găsim un duș de tip walk-in, gresia poate face toată diferența.

#3 Sticlă securizată

Orice obiect de sticlă din baie, care este supus riscului de a se sparge, reprezintă un pericol. De aceea, fie că este vorba despre paravanul de cadă sau de cabina de duș, recomandabil este să optezi pentru cele din sticlă securizată. Sunt mult mai rezistente, iar în cazul nefericit în care sunt lovite, se sparg în formă de floare, fără cioburi, scăzând extrem de mult riscul de accidentare.

Gama de paravane, uși și cabine de duș din sticlă securizată este foarte variată, iar diferența de preț față de cele din sticlă simplă nu este mare, fiind o investiție importantă în siguranța utilizării băii.

#4 Capac de toaletă softclose

O apariție recentă pe piața obiectelor sanitare o reprezintă capacele cu softclose. Pe scurt, cel mai mare avantaj pe care îl aduc în utilizarea băii este că se previne trântirea lor, iar pe lângă avantajele pe care le au în ceea ce privește durabilitatea și rezistența în timp, capacele softclose sunt excepționale pentru copii, deoarece previn riscul de a-și prinde degetele între capac și vasul de toaletă.

#5 Cadă cu suprafață antiderapantă

Cum poți evita accidentele în baie?

Am văzut că pentru dușul tip walk-in se poate alege o gresie anti-alunecare, dar ce putem face atunci când vorbim despre o baie cu cadă? Marii producători de sanitare și-au pus și ei această întrebare și au început să dezvolte materiale din ce în ce mai rezistente, cu proprietăți din ce în ce mai importante pentru siguranța în baie. Astfel, s-a născut materialul denumit Quaryl, un patent Villeroy&Boch datorită căruia suprafața căzii nu este alunecoasă, chiar dacă este umedă sau plină de apă. Producătorul Besco a dezvoltat tehnologia BeSafe, un tratament special al acrilului prin care suprafața devine anti-alunecare.

Important de reținut este că, deși baia este un spațiu al casei unde se pot întâmpla foarte multe accidente, există soluții pentru prevenirea lor. Aceste aspecte au devenit o prioritare atât pentru marii producători de obiecte sanitare, cât și pentru designeri și pentru cei care folosesc în fiecare zi baia și își doresc să se simtă confortabil și în siguranță de fiecare dată.

Certificatul energetic pentru clădiri - obligatoriu și util... Prosoapele din hoteluri, indicator al calității serviciilor hoteliere...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x