Evită țepele dureroare atunci când alegi un job în străinătate

În ultimii ani, tot mai mulți români aleg un job în străinătate. Ultimele statistici arată că patru milioane de români muncesc în afara granițelor, iar numărul lor este în continuă creștere. Cei care își doresc să plece cu un job în străinătate trebuie să fie atenție, pentru a evita înșelăciunile.

În ultimii ani, tot mai mulți români aleg un job în străinătate. Ultimele statistici arată că patru milioane de români muncesc în afara granițelor, iar numărul lor este în continuă creștere. Cei care își doresc să plece cu un job în străinătate trebuie să fie atenție, pentru a evita înșelăciunile.

Pentru prevenirea înşelăciunilor în domeniul ofertelor de ocupare a unui loc de muncă în străinătate, poliţiştii vă recomandă ca în situaţia în care doriţi să ocupaţi un loc de muncă în afara ţării, să apelaţi la agenţii cu personalitate juridică, atestate de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului să desfăşoare activităţi de mediere a angajării cetăţenilor români, cu domiciliul în România, care solicită să lucreze pe baza ofertelor de locuri de muncă transmise din străinătate de către persoane juridice, fizice şi organizaţii patronale străine.

"În niciun caz nu apelaţi la persoane fizice, întrucât acestea nu au dreptul să exercite astfel de activităţi. Identificaţi şi verificaţi societăţile comerciale care au ca obiect de activitate selecţia şi plasarea forţei de muncă, după care, înainte de a apela la serviciile acestora, adresaţi-vă Inspectoratului Teritorial de Muncă (I.T.M.) pe raza căruia respectiva agenţie îşi are sediul şi solicitaţi informaţii referitoare la înregistrarea firmei în bazele lor de date, acreditarea şi, după caz, sancţiunile aplicate acesteia. De asemenea, informaţi-vă cu privire la numărul persoanelor care au fost mediate (în vederea ocupării unui loc de muncă în străinătate) de către respectiva societate, cât şi despre numărul persoanelor care au fost plasate ca urmare a medierii prin încheierea şi semnarea de către ambele părţi a unui contract de muncă", arată IPJ Dâmboviţa.

Nu întotdeauna încheierea şi semnarea unui contract de mediere implică şi semnarea unui contract de muncă, respectiv trimiterea în străinătate în vederea ocupării unui loc de muncă.

"La încheierea contractului de mediere, înainte de a semna, citiţi cu atenţie clauzele stabilite de către furnizor şi, după caz, adăugaţi, de comun acord, şi alte clauze pe care le consideraţi a fi oportune (în limita legii, desigur). Verificaţi dacă în contractul de mediere sunt menţionate cu exactitate ofertele locurilor de muncă, stabilite de către angajatorul din străinătate (durata contractului de muncă, numărul de muncitori, funcţiile şi meseriile solicitate, aptitudinile sau pregătirea necesară, nivelul de salarizare). O societate serioasă de recrutare a personalului pentru munca în străinătate nu percepe comision de la candidaţi, ci de la companiile angajatoare. Solicitaţi chitanţă pentru orice bani achitaţi şi fiţi atenţi la specificaţia privind plata", mai spun poliţiştii.

Conform datelor din ultimul raport al ONU privind migraţia internaţională, între 2000 şi 2015 printre ţările cu cea mai mare rată de creştere medie anuală a populaţiei din diaspora se află Siria (13,1%), România (7,3%), Polonia (5,1%) şi India (4,5%).

Intră pe JobZZ.ro să vezi cele mai noi oferte cu locuri de muncă disponibile în străinătate.

Mercur iese din retrograd pe 18 octombrie 2021. Ce înseamnă și cum sunt afectate zodiile
Toată lumea a simțit că face un pas înapoi în toată această perioadă. Cu toate acestea,...
Horoscopul zilei de 18 octombrie 2021. Leii pun multă presiune pe ei. Află ce îți rezervă astrele
Horoscopul zilei de 18 octombrie 2021 spune că Leii pun multă presiune pe ei. S-au acumulat o...
Parteneri
Cele mai scumpe ținute ale Ducesei de Cambridge. Ce rochie purtată de Kate Middleton a costat sute de mii de dolari
Printre cele mai scumpe ținute ale Ducesei de Cambridge se numără rochii luxoase și paltoane elegante. Kate Middleton are mai multe case de modă la care apelează frecvent, ce au și prețuri pe măsura faimei. 
Catine.ro
Ultimele știri