În calendarul ortodox din 13 noiembrie e sărbătoare de cruce neagră. Biserica Ortodoxă Creștină îl prăznuiește pe Sfântul Ioan Gură de Aur. La mulți ani, Ioan, Ioana!
Calendar ortodox 13 noiembrie. Sfântul Ioan Gură de Aur
Sfântul Ioan Gură de Aur (n. 347 - d. 407) a fost un cunoscut episcop, teolog și predicator din secolele IV-V, în Siria și Constantinopol. Este binecunoscut pentru elocvența cuvântărilor sale publice și pentru denunțarea abuzurilor de autoritate din Biserică și din Imperiul Roman din acea vreme. Avea o mare aplecare spre asceză. După moarte, a fost numit Chrysostom (grec.: Χρυσόστομος, română: Gură de Aur).
Biserica Ortodoxă Română îl cinstește ca sfânt (cu pomenirea la 13 noiembrie) și l-a rânduit între Sfinții Trei Ierarhi (pomeniți la 30 ianuarie), alături de Sfântul Vasile cel Mare și Sfântul Grigorie Teologul. Este recunoscut și de Biserica Romano-Catolică, care îl cinstește ca Sfânt și Doctor al Bisericii, precum și de Biserica Anglicană, ambele făcându-i pomenirea la 13 septembrie. O parte din sfintele sale Moaște au fost furate de cruciați în 1204 (amintirea acestui eveniment se face la 27 ianuarie) și duse la Roma, fiind restituite Bisericii Constantinopolului pe 27 noiembrie 2004 de către Papa Ioan Paul al II-lea.
Uneori este numit și „Ioan al Antiohiei”, dar acest nume se referă în realitate la un episcop al Antiohiei din anii 429-441 d.Hr., care a condus un grup de episcopi răsăriteni moderați în timpul controversei nestoriene.
Calendar ortodox 13 noiembrie. Moaștele Sf Ioan Gură de Aur în România
Moaștele Sfântului Ioan Gură în Romnia se găsesc la Biserica "Sfânta Ecaterina" - București, Mănăstirea Darvari - București, Mănăstirea Secu - Judetul Neamț, Mănăstirea Filoteu (Muntele Athos): Mâna dreaptă a Sfântului Ioan Gură de Aur; Mănăstirea Vatoped - Muntele Athos : Capul Sfântului Ioan Gură de Aur, cu urechea stângă întreagă. La urechea stângă i-a tâlcuit îngerul Sfintele Evanghelii și a rămas neputredă spre mărturie că a fost adevărată tâlcuirea îngerului.
Catedrala Episcopală, Oltenia, Craiova - conține racla de argint cu părticele din moaștele Sfântului Ioan Hristostomul.
Calendar ortodox 13 noiembrie. La mulți ani, Ion, Ioana, semnificație nume!
Ioana este un nume folosit în onomasticile română și bulgărească, de origine evreică însă. Compus din "Jahve" (Ilie) în formă să scurtă "Jo" și "hanan" (a avea milă), rezultând "Jahve a avut milă", "Dumnezeu este milos".
Ioana/ Ion este, la origine, o formulă de mulțumire față de o divinitate care a făcut posibilă nașterea unui copil, de aici semnificația "dar de la Dumnezeu".
Altă interpretare este că ar putea fi formă savantă a numelui Ion care reproduce, prin intermediul slavonei bisericești, gr. "Ioannes".
Ioana este un nume extrem de îndrăgit de părinții români, iar unul dintre motivele popularității lui este simbolistică, care în ebraică se traduce prin "binecuvântarea Domnului" sau "grație".
Calendar ortodox 13 noiembrie. Sfântul Ioan Gură de Aur. Sărbătoare de cruce neagră
Sărbătorile din calendarul ortodox sunt însemnate pentru diferenţiere cu cruce roşie sau cu cruce neagră. Cele cu cruce roşie sunt sărbători în care nu lucrăm, dacă nu avem obligaţia de a merge la lucru, şi în care trebuie să mergem la biserică pentru rugăciune.
Sărbătorile de cruce neagră sunt sărbători în care cinstim cele ale sărbătorii, cu rugăciune către sfinţii pomeniţi în acea zi, dar putem lucra obişnuit. Diferenţa între sărbătorile cu cruce roşie şi cruce neagră este dată şi de bogăţia şi solemnitatea slujbelor.
surse: ortodoxwiki.org, copilul.ro,
Calendarul ortodox. Sf Ioan Gură de Aur, 13 noiembrie. Rugăciunea celor necăjiți... 5 idei inteligente pentru a-ți organiza mai bine garderoba...