Antena Căutare

Casa din lemn - ieftina, confortabila si sigura

Lemnul, ca material de constructie, este folosit si apreciat de secole datorita calitatilor sale si a rezistentei in timp. Este usor de prelucrat si se poate adapta oricarei forme arhitecturale si de design intr-un timp foarte scurt.



Peretii permit aplicarea oricarui tip de finisaj atat la interior, cat si la exterior. Se stie faptul ca lemnul este un bun izolator termic, drept care casele construite din acest material ofera un confort termic sporit.

Si din punct de vedere al sigurantei in cazul seismelor, constructiile din lemn isi au locul printre cele mai recomandate. La toate acestea trebuie sa mai adaugam si faptul ca pretul unei case din lemn este cu aproximativ 30%-40% mai scazut decat al uneia din materiale clasice.

PAS CU PAS

Cand spunem "casa din lemn", multe persoane se gandesc la binecunoscutele cabane de vacanta, construite din busteni, specifice zonelor de munte.

Termenul include insa, pe langa acestea, alte doua categorii: casele de vacanta care pot fi realizate din grinzi de lemn si imbracate in lambriu din acelasi material sau din elemente prefabricate cu pereti grosi de aproximativ 10-15 cm cu diferite variante de izolatie.

A doua categorie, despre care vom vorbi mai departe, sunt locuintele permanente realizate din elemente elastice de lemn (dulapi) ca si structura de rezistenta, cu pereti grosi de pana la 25 cm si sistem termoizolant de 10-15 cm, dar cu finisaje exterioare si interioare identice cu cele folosite la constructiile clasice.

Desigur, se pot realiza case intregral din lemn, dar ca design acest tip se preteaza locuintelor de vacanta.

Ca tip de amplasament, o casa din lemn poate fi ridicata oriunde fara sa existe riscul ca structura sa ii fie afectata. Mai mult decat atat, casele din lemn sunt recomandate pentru terenurile in panta sau pentru cele cu rezistenta mecanica redusa, datorita faptului ca sunt mult mai usoare.

2010/09/23//113768-13_1.php.jpg

Exista numai o conditie, spune Viorel Cirjaliu, director de vanzari la Maria House, si anume: "Legislatia in vigoare impune realizarea unei fundatii ca si pentru o casa pe structura clasica".

Majoritatea firmelor de constructii care realizeaza case pe structura din lemn asigura si lucrari de fundatie si nu recomanda impartirea lucrarilor intre mai multe firme, dar exista si unele care doar furnizeaza planurile si prefera construirea fundatiei in regie proprie.

Proiectul este realizat de aceeasi firma in functie de gusturile si posibilitatile fiecarui client care ia hotararea finala atat in privinta finisajelor, cat si a performantelor termice si acustice.
In general, poate fi realizata orice forma arhitecturala, oricat de complexa, atat timp cat nu vine in contradictie cu proiectul de rezistenta al structurii.

Dupa alegerea proiectului, sunt necesare intocmirea devizului general al lucrarii si apoi semnarea contractului pe baza caruia este realizat proiectul si mai departe obtinuta autorizatia de constructie.

STRUCTURA COMPLEXA, CONFORT SPORIT

Dupa turnarea fundatiei sunt montate structura de rezistenta si apoi peretii prefabricati sau confectionati care sunt compusi dintr-o suita de materiale menite sa asigure rezistenta si confort termic.

In functie de constructor, privit de la exterior catre interior, un perete ar trebui sa fie format din tencuiala acrilica, amorsa, adeziv, plasa de armare din polistiren expandat sau din fibra de sticla, placaj OSB ignifug, structura de lemn tratata ignifug, vata minerala sau celuloza, folie anticondens, panou de gips carton, glet de finisaj si amorsa.

Peste acestea se aplica vopsea lavabila pentru interior si exterior. Pentru reducerea pretului, se poate renunta la unele dintre aceste elemente, dar nu fara a afecta calitatea constructiei.

Finisajele raman la alegerea proprietarului in functie de recomandarile arhitectului. Avantajul acestui tip de constructie este ca peretii sunt perfect drepti si muchiile ferme, ceea ce garanteaza aplicarea fara cusur a oricarui gen de finisaje.

O mare parte din persoanele carora li se vorbeste despre casele din lemn ridica probleme in ceea ce priveste confortul termic si siguranta in caz de incendiu sau cutremur.

Benko Lajos, manager la Transval, explica faptul ca "cea mai importanta problema cu care ne confruntam o reprezinta, de fapt, lipsa de informare a posibililor clienti si lipsa de profesionalism a unor asa-zisi constructori. Siguranta la foc pentru varianta standard este aceeasi ca la casele din caramida (in limbajul pompierilor F 30 - F 60).

Prin tratamente speciale, cu substante termospumante de cea mai buna calitate, lemnul poate ajunge la F 120, standard neatins de nici un alt sistem de constructie. In ceea ce priveste seismele, acest sistem de case este cel mai rezistent, lucru de necontestat, datorita elasticitatii lemnului si a sistemelor de imbinare".

Comparativ cu o constructie clasica, la casele din lemn, termoizolatia este imbunatatita cu un strat de vata minerala si cu folia anticondens. La acestea se adauga si coeficientul de conductibilitate termica al lemnului, mai bun de pana la 10 ori fata de cel al betonului. Combinate, toate aceste elemente cresc rezistenta structurii la umiditate sau mucegai si nu favorizeaza dezvoltarea microorganismelor, ceea ce creeaza la interior un climat placut si sanatos.

"Practic, comparativ cu o casa din caramida, la acelasi confort termic dorit, consumul energetic real este cu 60%-70% mai mic. Aprecierile de mai sus se refera insa la casele realizate profesional, si nu la cele facute pe baza unei «traditii» prost intelese."

LA CHEIE, IN 60 DE ZILE

Avantajul caselor din lemn este ca pot fi gata intr-un timp foarte scurt la preturi mai mici decat in cazul unei constructii clasice. In functie de marimea si de complexitatea proiectului, constructia unei case din lemn poate dura pana la patru luni din momentul in care incep lucrarile.

La acest interval se mai adauga si timpul necesar pentru definitivarea proiectului si obtinerea aprobarilor necesare. Tot pe lista avantajelor trebuie sa mentionam si costurile scazute de intretinere a constructiei, dar si economiile care se fac datorita izolatiei termice de calitate pe care o ofera lemnul.

La finalizarea lucrarilor, in interiorul unei case din lemn, gradul de umiditate este cu pana la 60% mai scazut decat in cazul unei constructii clasice.

Este important de mentionat si latura eco a caselor din lemn. Cu exceptia polistirenului, toate materialele folosite la constructia unei astfel de case sunt ecologice si nu afecteaza mediul. In acest moment, in fabrica Transval se construieste chitul unei case cu consum redus de energie care urmeaza sa fie montata in apropiere de Paris.

Este o tehnologie aparte acceptata de partea franceza, datorita careia proprietarul va putea fi scutit total sau partial de impozitul pe cladire.

Inginer Constantin Branca, director Grup Expert Mobinstal, atrage atentia asupra termenilor "garantie" si "durata de viata". "Legea impune o garantie de 10 ani, iar pentru viciile ascunse - nelimitat. Durata de viata propusa de legislatia europeana este egala cu cea a caselor traditionale, dar orice constructie, indiferent din ce este realizata, dureaza atat cat o intretinem.

Costurile pentru o casa pe structura de lemn ar trebui sa se situeze la un nivel de 65%-70% din costurile unei case traditionale. Orice model de casa se poate realiza cu prefabricate din lemn, dar nu orice casa din lemn este si pe structura lemnoasa.

Cea mai importanta in acest segment in momentul de fata este alegerea constructorului, deoarece s-a ajuns in 2010 ca peste 90% din casele din lemn sa fie realizate... dupa ureche."

Citeste si Jurnalul National!
Foto: www.eurowood.lt

Copiii la cratita, la Bucharest Food festival... Plasturi de ultima generatie...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x