Antena Căutare

Cum este corect: ”mi-ar PLĂCEA să vin cu tine” sau ”mi-ar PLACE să vin cu tine”? Greșeala pe care mulți români o fac

Ana Iorga a vornbit la rubrica Pe cuvânt despre o tendinţă greşită în conjugarea verbelor. Aţi auzit cu siguranţă pe cineva spunând ”mi-ar place să văd mai multe filme sau să citesc mai multe cărţi”. Doar că nu este corect.

Ana Iorga a vornbit la rubrica Pe cuvânt despre o tendinţă greşită în conjugarea verbelor. Aţi auzit cu siguranţă pe cineva spunând ”mi-ar place să văd mai multe filme sau să citesc mai multe cărţi”. Doar că nu este corect.

E o formă destul de des întâlnită a verbului ”a plăcea” şi aproape că sună firesc, dacă nu ar fi greşită. Nu e corect să spunem ”mi-ar place”. Uitaţi chiar acum de această formă!

Varianta corectă este ”mi-ar plăcea să văd mai multe filme”. Forma corectă de condiţional optativ este alcătuită din auxiliar şi infinitivul verbului, infinitiv care este ”a plăcea”, nu ”a place”.

Astfel, varianta corectă este mie ”mi-ar plăcea”, nu ”mie mi-ar place”. Există o tendinţă foarte puternică a verbelor de conjugarea a doua, adică terminate în ea, de a trece la conjugarea a treia, terminată în e. Verbe cum sunt: a apărea, a dispărea, a părea, a plăcea, sau a scădea.

”Romanul va apare anul viitor” sau ”Preţurile vor scade” sunt forme greşite. Greşim aceste verbe pentru că ne păcălesc asemănările în flexiunea celor două clase, dar nu e singura cauză, ci pentru că verbele terminate în ea reprezintă o clasă foarte mică în limba română. Avem în jur de 20 de verbe la conjugarea a doua, de aceea e oarecum explicabilă tendinţa lor de trecere către o clasă mai puternică şi mai numeroase de verbe.

sursa: antena3.ro

Șapte motive pentru care milenialii sunt diferiţi şi ce obiceiuri poţi prelua şi tu de la ei... Calendar ortodox 6 octombrie. Sărbătoare de cruce neagră azi! Ce sfânt mare e...
Procrastinarea poate fi un semn al problemelor serioase de sănătate. Află explicațiile specialiștilor
Procrastinarea poate fi un semn al problemelor serioase de sănătate, spun experții. Însă ce...
Horoscopul zilei de 29 ianuarie 2023. Peștii au parte de câștiguri financiare. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Horoscopul zilei de 29 ianuarie 2023 vine cu vești bune pentru cei mai mulți nativi din zodiac....
Parteneri
Metode sustenabile pentru a slăbi sănătos. Ce sfaturi îți recomandă dieteticienii
Catine.ro

Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


Ultimele știri
x