Antena Căutare

Cum sa determini un copil sa renunte la suptul degetului

Sugerea degetului este un gest natural prin care copiii se linistesc singuri si pe care il dobandesc inca din perioada in care sunt inca in burta mamei. Insa daca un copilas care isi suge degetul pare dragut si inocent, cand este vorba de un copil de 5 ani, acesta starneste fie mila, fie tachinarile celor din jur.

Dar cand ne dam seama ca e deja un obicei prost de care ar trebui sa se debaraseze? Si cum putem sa ii ajutam pentru a-l inlocui cu altceva?

Cei mai multi doctori sunt de acord ca sugerea degetului este destul de inofensiva in primii ani ai copilariei. De fapt, daca incepi sa il cicalesti cat inca este prea mic, efectul ar putea fi unul contrar a ceea ce urmareai si l-ai putea determina sa vrea sa il faca si mai mult. Cu toate acestea, daca obiceiul continua dupa varsta de 4-5 ani, exista riscul ca cel mic sa dezvolte o problema cu dantura sau una de vorbire.

Cei care vor continua sa isi suga degetul si la varsta prescolara, o vor face in mod sigur pentru a se linisti, sau atunci cand sunt obositi sau plictisiti. Daca totusi consideri ca cel mic a ajuns la varsta la care la care este suficient de mare incat sa se opreasca din a face acest lucru, ai putea sa incepi prin diverse metode, sa il determini sa inceteze.

Cum poti sa il convingi sa renunte la acest obicei

O metoda ar fi sa isi gaseasca altceva de facut cu mainile sau o noua tehnica prin care sa se linisteasca atunci cand sunt agitati. O idee ar fi sa isi frece degetele printr-o miscare circulara, sau sa isi maseze tamplele. Ai putea de asemenea sa ii acoperi degetul intr-un plasture sau bandaj.

Nu vei putea in mod fizic sa il impiedici sa faca acest lucru, dar ori de cate ori va incerca sa faca acest gest, bandajul ii va aminti ca nu este ok; iar daca totusi va incerca, gustul neplacut ar putea sa il dezvete.

Cu toate acestea, ai grija sa nu il umilesti sau sa nu il pedepsesti pentru ceea ce el considera o activitate care ii face placere si il calmeaza. Lauda-l foarte mult atunci cand il vezi ca face altceva intr-un context in care, in mod normal, si-ar baga degetele in gura.

Ai putea de asemenea sa stabilesti un sistem de recompense in care sa faci un tabel pe care sa lipesti bulinute colorate pentru fiecare zi in care se abtine, cuminand cu un cadou la sfarsit.

E ingrijorator daca incepe din senin la un copil mai mare, iar frecventa sa creste, sau este insotit de alte gesturi repetitive distructive, cum ar fi sa se traga de par. De asemenea, daca este tachinat de altii si chiar te roaga sa intervii, e cazul sa te implici cu totul. Pediatrul sau chiar dentistul te-ar putea ajuta in acest sens.

In general, sugerea degetului este unul dintre cele mai naturale si reflexive comportamente care nu ar trebui sa ingrijoreze prea mult. Dar daca incepe sa ii creeze copilului dificultati si parintilor de asemenea, este timpul sa gasesti niste metode acceptabile si mature de a se relaxa.

foto: kiddodentist.com

VIDEO! Indiferenta dauneaza sanatatii copiilor!... Reteta: Omleta cu fructe de mare? De ce nu?...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x