Antena Căutare

Cum să îți amenajezi mobila de living în funcție de mărime și stil

Living-ul este cea mai spațioasă încăpere a casei, dar și cea mai versatilă, dat fiind faptul că aici petrecem cam cea mai mare parte din timp atunci când ne aflăm acasă, desfășurând diverse activități și este locul în care ne adunăm cu familia și prietenii în diferite ocazii.

Cum să îți amenajezi mobila de living în funcție de mărime și stil Galerie
Cum iti aranjezi livingul in functie de marime si stil

Living-ul este cea mai spațioasă încăpere a casei, dar și cea mai versatilă, dat fiind faptul că aici petrecem cam cea mai mare parte din timp atunci când ne aflăm acasă, desfășurând diverse activități și este locul în care ne adunăm cu familia și prietenii în diferite ocazii. Este spațiul în care ne relaxăm în fiecare seară, dar și camera în care organizăm evenimente pentru cei dragi, fie că este o masă festivă sau doar o seară de filme.

Indiferent de rolul pe care îl atribuim livingul-ui, o simplă cameră de zi, un colț al socializării și primirii oaspeților sau spațiul de maximă relaxare și creație, mobila living joacă un rol decisiv în conturarea design-ului și confortului acesteia.

Mobila de living în funcție de dimensiuni

Înainte să faci orice altă alegere legată de mobilă sau design, ar trebui să cunoști dimensiunile propriu-zise ale camerei. De aceea fă măsurători și concepe un plan, pe care să îl respecți ulterior. În funcție de mărimea camerei, vei putea să alegi mobila cea mai potrivită. Nu aglomera camera inutil și bucură-te de un spațiu aerisit, care să îți acopere nevoile. O încăpere cu o suprafață mare îți va permite să creezi mai multe zone care să îndeplinească roluri diferite în living (o zonă de luat masa, una de citit și una de relaxare, de exemplu). Pe de altă parte, o sufragerie de dimensiuni reduse îți va limita opțiunile și va afecta și numărul corpurilor de mobilă pe care le vei putea amplasa.

Mulți consideră piesa de rezistență a decorului canapeaua și își compun decorul în jurul acesteia. De aceea, dacă nu știi încă ce stil de decorare vei aborda, alegerea unei canapele îți poate da startul de care ai nevoie, urmând să achiziționezi restul de mobilă living și decorațiuni, funcție de designul, culoarea, dimensiunile și forma acesteia.

Ar trebui să stabilești utilitatea/destinația spațiului. În cazul în care living-ul va avea ca scop doar primirea oaspeților, nu încărca spațiul cu multă mobilă, alege piese de mobilier și elementele decorative realizate din elemente simple. Dacă este vorba însă de un living cu trafic intens, pentru familiile în care sunt și copii mici, mobila de living va trebui să treacă atât testul timpului, cât și al utilității.

Odată stabilite funcțiile spațiului poți alege mobilierul. Dacă spațiul este micuț orientează-te către mobilier mai simplu și deschis la culoare, dar care să îți ofere suficient spațiu pentru depozitare. Chiar dacă fiecare avem așteptări diferite de la living-ul nostru, principiile de amenajare al acestuia sunt aceleași: avem nevoie de culoare de trecere care să ne permită o deplasare ușoară prin cameră, o zonă de relaxare/discuții (alegerea canapelei și/sau a fotoliilor) și o zonă pentru depozitare (bibliotecă, centru media). Nota personală o poți da cu ajutorul decorațiunilor, tablourilor, perdelelor, sau a unui covor pufos și a unor pernuțe decorative care pot înveseli camera.

Dacă vei dori să iei masa cu cei dragi în living, va trebui să ai în vedere și un spațiu pentru dining, care se poate rezolva cu o masă pentru living. Dacă te numeri printre cei ce se relaxează seara citind, sau poate obișnuiești să mai lucrezi și de acasă peste weekend, un fotoliu confortabil și un mobilier ce include și o bibliotecă vor fi alegerea perfectă pentru tine. Poți completa cu un lampadar și o măsuță mică.

Atunci când te gândești la mobilă living, ai o mulțime de opțiuni, însă trebuie să te gândești la utilitatea ei și apoi va fi nevoie să te asiguri că toate acestea se vor potrivi ca stil și culori.

Mobila de living și stilul ales

Indiferent de forma și mărimea living-ului, ar trebui să hotărăști din timp designul și stilul acestuia, pentru ca mobila pentru living să nu facă notă discordantă cu amenajările din restul locuinței. Indiferent ce stil vei alege, nu ai cum să greșești, dacă stilul va fi unul în concordanță cu ambientul întregii locuințe. Alegerile trebuie să le faci în funcție de personalitatea și gusturile tale, dar poți ține cont și de tendințele anului în care te afli.

  1. Amenajarea unui living modern implică utilizarea unui mobilier cât mai simplu, din materiale ușoare, moderne sau nonconformiste cu elemente decorative puține și simple. Esența stilului modern constă în utilizarea formelor geometrice de bază, a liniilor simple și drepte, situându-se undeva la mijloc între stilul minimalist și cel contemporan, împrumutând din aspectul aerisit al spațiilor minimaliste și căldura celor contemporane.

Mobila living modernă este de obicei una modulară, multifuncțională și adaptabilă oricărui spațiu, fiind definită de linii simple, asimetrice și suprafețe netede și compacte, lipsite de ornamente. Marea majoritate a corpurilor sunt suspendate și dispuse pe orizontală. Se preferă mobilierul prevăzut cu uși, care oferă spațiu de depozitare și contribuie la păstrarea aspectului ordonat al încăperii.

Cele mai utilizate materiale în realizarea mobilierului modern sunt PAL-ul și în special MDF-ul, care datorită proprietăților sale și nenumăratelor posibilități de prelucrare, este preferat de designeri pentru a obține acele suprafețe curate și foarte bine definite, mate sau lucioase, în culori uni sau finisaje care imită fibra lemnoasă uniformă.

Cum să îți amenajezi mobila de living în funcție de mărime și stil

Servicii SEO optimizare website

https://edcora.ro/servicii-seo/

Oferim servicii SEO, adică optimizare pentru motoarele de căutare, on și offpage. Potențiali clienți caută chiar acum pe Google, ajută-i să te găsească!

Un alt material folosit în amenajările moderne este sticla care amplifică lumina naturală, dând naștere unui decor luminos și pozitiv. Această caracteristică face ca obiectele de decor sau elementele arhitecturale din sticlă să fie foarte potrivite pentru spațiile mici, precum apartamentele de bloc, pe care le transformă în locuri mai luminoase, mai spațioase și mai moderne. Materialul este extrem de versatil, ceea ce îi permite să fie folosit în diverse elemente din locuință, de la pereți, cabine de duș sau balustrade de scări, până la măsuțe de cafea, mese de dining, lămpi, tăvi, vaze și multe altele.

  1. Amenajarea unui living clasic impresionează prin piese de mobilier din lemn masiv și este caracterizat prin opulență, ornamente deosebite, finisaje impecabile și combinații de linii drepte cu linii curbate, întrerupte deseori prin elemente sculptate. Practic, un living clasic pornește de la un punct central, ce împarte camera în două părți simetrice, construite în oglindă. Spre exemplu, un punct central poate fi un șemineu, căruia i se adaugă două fotolii identice în stânga și în dreapta, sau două canapele comode, cu tapițerie din material textil sau piele, garnisite cu pernuțe decorative, pentru un plus de confort. Între ele trebuie să fie o măsuță de cafea, iar deasupra lui se plasează o oglindă ornată. Mobila living, mai ales în zona de dining, trebuie să aibă o comodă sau un scrin cu picioare curbate și neapărat o vitrină pentru porțelanurile și ceramicele prețioase, serviciile de cristal sau argintărie și mai trebuie păstrate locuri pentru scaune tapițate cu piele sau cu material textil.

Obiectele de mobilier sunt fabricate din lemn de mesteacăn, stejar, mahon, vișin și nuc și de obicei sunt închise la culoare, însă există și mixuri deschise la culoare. În cadrul acestui stil se remarcă decorațiunile somptuoase, din materiale grele – draperii din catifea și un model de covor deosebit, de dimensiuni mari .

  1. Amenajarea unui living în stil minimalist este caracterizată de mobilierul minimalist, practic, simplu, multifuncţional și care nu ocupă prea mult loc. Fiecare piesă de mobilă living și decor interior trebui să aibă o funcționalitate bine stabilită și un scop pentru care se află într-un spațiu, iar totul trebuie să fie la vedere și la îndemână. Încearcă să te gândești atât la utilitate, cât și la estetică atunci când alegi să păstrezi un obiect.

Scaunele cu rotile, taburetele, mesele și paturile mobile cu forme neobișnuite, dulapurile care pot îngloba sau chiar ascunde aparatura TV și audio, spațiile zidite în pereți în loc de dulapuri, canapele și fotoliile în linii drepte și culori neutre fără imprimeuri, rafturile în loc de biblioteci vor da spațiului un aspect curat și aerisit, de open-space. Singura cerință este calitatea materialelor și delimitarea spațiului. De exemplu, în ceea ce privește alegerea canapelei, modelele de canapele extensibile vor fi primele opțiuni pentru că acestea economisesc spațiu și pot crea locuri bune pentru dormit.

În top este mobilierul în culori naturale de lemn: salcâm, fag, mesteacăn, nuc, stejar. Pentru un efect deosebit designul mobilierului ales poate folosi aceleași culori naturale în combinație cu unele electrice și stridente. Caracteristice stilului minimalist sunt modele de mese living sau măsuțe cafea fabricate din sticlă și metal cromat.

  1. Amenajarea livingului în stil boem chic sau boho esteunul din trendurile anului 2019și este caracterizată de combinații abundente de culori, mobilier vintage, textile brodate, covoare țesute, plante, lemn și motive etnice aparținând mai multor culturi din lume. Mobila vintage și lemnul patinat dar nu uzat sunt elemente de bază ale stilului bohemian chic. Este important ca lemnul să fie vintage sau cu aspect uzat, dar să nu fie degradat. Mobila living nu trebuie să fie recognoscibilă, ci una eventual modificată, personalizată, mai degrabă realizată la comandă, poate fi de la second-hand, cu finisaje antichizate sau bricolată.

Printre piesele de mobilă living cel mai des folosite în amenajările boho, sunt canapelele retro, biblioteca plină cu cărți, fotoliile mari, mesele și scaunele sculptate din lemn masiv, cuferele vintage, dulăpioarele, tabureții. Mobilierul masiv trebuie asortat cu piese contemporane minimaliste. Două piese de mobilier care se regăsesc în orice amenajare boho sunt măsuța de cafea inedita și taburetul multifuncțional. Măsuță capătă mai multe fețe, fiind folosită că noptieră, masa de lucru sau de expunere, iar taburetul este pe lângă o piesa de șezut,una de expunere sau pur decorativă.

  1. Pentru un living în stil rustic mobila este una dintre alegerile cele mai importante. Obiectele cu aspect vechi și uzat precum un bufet, un cufăr sau o băncuță, toate vor completa stilul rustic într-un mod armonios. Orice lucru vechi care poate fi refolosit după o simplă recondiționare este bine venit în spațiul rustic.

Adaugă o notă rustică casei tale prin mobilă living din lemn masiv. Ca măsuță cafea poți folosi o masă tradiționala cu 3 picioare, o masă simplă în linii drepte sau o ladă de zestre sculptată sau pictată. Scaunele tradiționale sculptate vor da un aer primitor dining-ului, iar o bancă vintage se potrivește aproape oriunde.

De asemenea, dacă este posibil, montează grinzi de lemn, de care să agăți diferite obiecte de mobilier decorativ. Nu uita de rafturile din lemn prinse în perete, șifoniere şi comode din lemn masiv, vopsite cu lac special, astfel încât să creezi impresia generală de “tradițional” mai degrabă decât de “vechi”.

Dacă dorești să adopți stilul rustic în living, nu ar fi o idee rea să combini rusticul cu modernul, spre exemplu să achiziționezi o canapea cu perne mari și moi, pentru că o banchetă rustică nu o să fie prea confortabilă.

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x