Live acum
Prime Time 20:30X Factor

Despre sarcina la tinerete

Numarul sarcinilor la o varsta frageda a explodat in ultimii ani. Un procent de 85% dintre acestea sunt nedorite, iar efectele asupra vietii tinerilor sunt diverse si nu tocmai bune. Cea mai eficienta metoda pentru a intelege si lua atitudine vis-a-vis de acest subiect este educatia.

Datorita lipsei de informare, a teribilismului si a neglijentei, tinerii sunt foarte expusi unor asemenea situatii.

Educatia este pilonul oricarei decizii. Tinerii trebuie sa stie daca isi doresc un copil si, mai presus de acest lucru, daca il pot creste. Viziunile idealiste, cu privire la frumusetea cresterii unui nou-nascut, se naruie in fata greutatilor. Sacrificiile unui parinte sunt atat de mari, incat, la o varsta frageda, par aproape imposibil de realizat.

Aspectele prezentate mai sus sunt referitoare la educatie, nu la sarcina in sine. Pentru tinerii ce au facut acest pas, fie din proprie initiativa sau din neglijenta, urmeaza o noua etapa: consilierea si planurile de viitor.

Sarcina, la tineri, ridica numeroase probleme. Acestia nu au un loc stabil de munca, deci nu dispun de resurse materiale, si, de obicei, sunt singuri in fata faptului implinit. Desi actul sexual implica doi partereneri, cand apare o sarcina, multi baieti dispar fara urma. Acest aspect nu poate fi intotdeauna controlat iar abordarea trebuie focalizata pe noul nascut, si nu pe cuplu.

Desi tabloul unei sarcini pare sumbru, prin seriozitate, sacrificiu si ajutor, tinerii parinti pot trece cu brio cel mai important test al vietii. Este necesara o maturizare rapida si o schimbare a obiectivelor, insa totul este posibil.

A fi tanar presupune distractie, prieteni si cariera, nu copii. Acestia din urma trebuie sa apara la finalul unui proces de maturizare si implinire profesionala/materiala, si nu la inceput.

Nimeni nu poate invata un tanar cum sa creasca un copil. Este o situatie atat de complexa, incat poate fi inteleasa doar prin prisma propriei experiente. Educatia permite insa o intelegere profunda, corecta, a situatiei si, cel mai important, ajuta pe fiecare tanar in parte sa ia decizia cea mai buna.

Cu toate acestea, a fi parinte la varsta optima presupune o singura conditie: contraceptia.

sursa: pregnancy.about.com

foto: Hepta.ro

Recomandari