Live acumObservator 19
Prime Time 20:30Chefi la cutite

Femeile sexy sunt percepute ca obiecte si de barbati, si de celelalte femei

Reclame la parfumuri, panouri publicitare cu bere si postere de filme – oriunde te uiti vezi femei dezbracate, ale caror sexualitate este dusa la extrem. Un nou studiu publicat in Psychological Science arata ca nu doar barbatii, ci si femeile percep corpurile frumoase feminine ca pe obiecte, in timp ce masculii sexy sunt perceputi drept oameni.

Modul de identificare a femeilor sexy drept obiecte a fost indelung analizat, cele mai multe lucrari axandu-se pe efectele rezultate in urma acestui fenomen. Conform lui Philippe Bernard, profesor la Universitatea Bruxelles din Belgia si coordonatorul studiului, urmatorul pas al cercetarii este de a descoperi daca maniera in care aceste imagini sunt percepute influenteaza sau nu felul in care sunt tratate femeile in realitate.

Studiile psihologice au demonstrat ca sistemul cerebral uman inregistreaza oamenii si obiectele in moduri diferite. Spre exemplu, desi putem recunoaste chipurile ca intreg, imaginile faciale partiale ne pun in dificultate. Pe de alta parte, recunoasterea unei singure parti a unui scaun este la fel de simpla ca si recunoasterea scaunului in totalitate.

Procedeul pe care psihologii l-au folosit pentru a testa daca ceva anume este receptat drept obiect a constat in intoarcerea elementului respectiv cu susul in jos. Imaginile oamenilor atrag dupa ele probleme de recunoastere atunci cand sunt intoarse invers, insa cele ale obiectelor nu determina aceasta greutate. Asa ca Bernard si colegii lui au pus la punct anumite teste, in care au infatisat atat femei cat si barbati in ipostaze sexy, purtand numai lenjerie intima.

Fiecare participant la studiu a observat imaginile, una cate una, pe un calculator. Unele fotografii erau intoarse pe partea dreapta, in timp ce altele erau intoarse cu susul in jos. Dupa fiecare imagine, ecranul devenea negru pentru o secunda, iar apoi participantilor le erau aratate doua fotografii. In acel moment, ei trebuiau sa o aleaga pe aceea care se potrivea celei pe care o vazusera anterior.

Respondentii au recunoscut imaginile barbatilor intoarse cu partea dreapta in sus mai bine si mai usor decat cele ale barbatilor intorsi cu susul in jos. Insa imaginile cu femei in lenjerie intima au fost la fel de usor de identificat atat cu susul in jos, cat si intoarse pe partea dreapta. Fapt ce i-a condus pe psihologi la concluzia ca toti oamenii, atat femei cat si barbati, percep fetele sexy drept obiecte.

Sursa: medicalxpress.com
Foto: openwalls.com

Recomandari