Antena Căutare

Gradina ta, pregatita pentru toamna?

Toamna impune modificari in casele si gradinile noastre. Ghivecele cu flori perene care nu rezista afara la temperaturi scazute trebuie sa-si gaseasca un loc in interiorul casei.

Numuta ghivecele brusc de la foarte frig la foarte cald. Temperatura interioara si exterioara trebuie sa fie asemanatoare, pentru ca planta sa nu sufere un soc si sa piarda frunzele sau florile.

Asa ca poti fie sa le asezi in casa cand vremea de afara e inca frumoasa, fie sa incerci sa le acomodezi la noua temperatura si umiditate de interior treptat, asezand ghivecele in dreptul unui geam intredeschis.

Unde le asezi

Plantele nou intrate de afara nu trebuie asezate in dreptul, pe sau in imediata apropiere a unei surse de caldura sau de racoare, cum ar fi cuptoare, calorifere, aeroterme sau aparate de aer conditionat. Curentii de aer fierbinti sau reci dauneaza oricarei plante.

Nu aseza ghivecele mari din ceramica direct pe parchet sau mocheta. Greutatea acestora, precum si faptul ca ghiveciul de ceramica transmite umezeala vor face ca locul in care este asezat ghiveciul sa fie afectat. Foloseste un suport din lemn sau metal cu roti, care ajuta mult si la deplasarea ghiveciului.

2010/09/22//113299-autumn-garden-at-shalom.jpg

Tot acum majoritatea plantelor au produs seminte care trebuie recoltate si pastrate pana la primavara, cand va fi momentul semanarii. Fiecare tip de seminte se pastreaza separat.

Pentru semintele care trebuie pastrate la loc intunecos si uscat se recomanda o cutie, din metal sau lemn, cu capac etans. Plantele bulboase anuale deja s-au ofilit, atinse de prima bruma, si trebuie taiate pentru a conserva bulbii. Bulbii se pot pastra in cutii cu nisip, fara a fi udati pana in momentul replantarii.

Anotimpul plantarii

Toamna este insa si anotimpul semanatului. Acum se planteaza brazii si toate plantele rezistente la ger, inclusiv tufele si trandafirii. Bulbii de clopotei, lalele si alte plante care infloresc primavara devreme se planteaza acum.

De asemenea, se pun in pamant plantele cataratoare, clematidele, zorelele si iedera. Semintele vor sta bine sub patura de zapada, iar odata cu incalzirea vremii primavara vor germina.

Pentru gazoane este anotimpul schimbarii. Vechiul gazon se scoate si se depoziteaza, impreuna cu frunzele uscate cazute pe el. Pamantul se niveleaza perfect, apoi se grebleaza si afaneaza.

Pamantul e bine sa fie plan atat din motive estetice, cat si pentru usurinta tunsului, nemaifiind nevoie sa ocolim obstacole precum gropile si delusoarele, unde iarba va fi ori prea mare, ori prea scurta. Dupa aceasta operatiune se seamana noul gazon.

Foto: pixdaus.com


Top 5 semne ca esti prea bun pentru ea... Implicarea copilului in muncile casnice - benefic, sau nu?...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x