Live acumObservator 16
Prime Time 20:30Chefi la cutite

La doar 13 ani, a descoperit cum putem obtine mai multa energie solara

Cum isi ocupa timpul un pusti la 13 ani, la stadiul nobil, intre copilarie si adolescenta? Pentru multi, consola de jocuri, prima tigara, primele contacte cu sexul opus...Dupa o riguroasa operatiune de masurare a unghiurilor crengilor si a lungimii acestora, punand pe hartie rezultatele obtinute, Aidan a remarcat ca numerele respective urmareau, riguros, sirul lui Fibonacci, unul dintre modelele matematice extrem de des intalnite in natura.

Nu era un lucru nou, studii anterioare au demonstrat ca urmand secventa lui Fibonacci, frunzele unor plante sunt dispuse astfel incat sa ocupe cat mai putin spatiu si sa obtina cat mai mult soare.

Cu lectiile facute, Aidan a hotarat sa faca un experiment punand sub observatie doua panouri solare, fiecare dintre ele utilizand acelasi numar de celule fotovoltaice, dar dispuse in mod diferit.

Primul model a folosit stilul clasic, panourile erau dreptunghiurale, cel de-al doilea a urmat modelul oferit de copaci. La finalul cercetarii, modelul oferit de natura a generat cu 20% mai multa energie reusind sa colecteze cu doua ore si jumatate mai multe ore de expunere solara decat modelul clasic. Lucrurile au stat mult mai bine in Decembrie, cand performantele noului model au fost superioare cu aproximativ 50%.

Foto: gizmodo.com
Citeste si Jurnalul National!

Recomandari