Antena Căutare

Patru pasi catre o viata mai lunga

Daca a trai bine a devenit, zilele acestea, o figura de stil, o idee ar fi sa ne indreptam atentia spre ponturi pentru a trai mult. Specialistii americani au patru sfaturi pentru prelungirea sperantei de viata. Doar-doar (nu-i asa?), mult va ajunge sa insemne si bine.

Auzite zilnic, vrand-nevrand, majoritatea sfaturilor pentru o viata sanatoasa au inceput sa isi faca loc in constient. Evitati excesul de sare, zahar si grasimi. Consumati minimum doi litri de lichide. Faceti miscare cel putin 30 de minute in fiecare zi. Sunt sfaturi care tin de o dieta si un stil de viata sanatos. Vin la pachet cu renuntarea la sedentarism si promit o viata mai indelungata si fara probleme medicale majore.

Sanatatea merge insa mana in mana si cu un psihic bun, ganduri pozitive si o atitudine relaxata. Usor de spus si, poate, mai greu de facut decat patru antrenamente saptamanale pentru maraton. Totusi, specialistii de la Good Housekeeping incearca sa vina in ajutor si propun patru pasi pentru o viata lunga si-o inima usoara.

"Exista argumente solide in sprijinul teoriei ca factorii emotionali, spirituali si sociali sunt «chei» importante ale longevitatii", explica Gary Small, directorul Centrului de studiere a imbatranirii de la Universitatea California din Los Angeles (UCLA). Exista, spune el, cercetari care au demonstrat care sunt cei mai importanti dintre garantii unei vieti lungi si placute.

1. Fii deschis si optimist
.
La varsta de 50 de ani, doar deranjul psihic provocat de sentimentul imbatranirii scade 7 ani din speranta de viata. O spun rezultatele unui studiu realizat de expertii de la Universitatea Yale. "Emotiile negative dauneaza sanatatii in ansamblu si inimii, in special", spune doctorul in medicina Stephen Post. Persoanele ale caror figuri parca "insoresc" incaperea in care pasesc au o inima mai sanatoasa si prezinta risc mai scazut de ingustare a arterelor. Ce e de facut: o atitudine mai extrovertita. "Cand te straduiesti sa devii mai vorbaret, sa interactionezi mai des cu ceilalti, ajungi sa te si simti mai sociabil, mai placut celorlalti, iar starea de spirit se imbunatateste simtitor", spun autorii unui studiu realizat de Universitatea Wake Forest.

2. Implica-te in activitati de voluntariat.
Prea putin popular in Romania, mai ales cand termenul de comparatie este America, voluntariatul le face bine nu doar celor care au nevoie de sprijin, ci si celor care il acorda. Lucru testat la Buck Institute for Age Research din Novato, California, unde cercetatorii au aratat ca in cazul persoanelor care se inscriu in doua sau mai multe organizatii caritabile, rata mortalitatii se reduce cu 44%. Propaganda pro-voluntariat sau cercetare stiintifica serioasa, cine sa stea sa judece? Se pare ca sentimentul ca ai facut un bine important da un zvac productiei de anticorpi.

3. Socializeaza!
O carte publicata in SUA sub titlul "Cum sa imbatranesti frumos" a consacrat pe piata teza ca persoanele cu o viata sociala activa au parte de mai putine probleme de sanatate. Amanunt semnificativ: este vorba despre relatii sociale "bune", cu oameni dragi, care chiar conteaza. Asta pentru ca, spun specialistii americani, relatiile interumane imbunatatesc sistemul imunitar.

4. O minte tanara si la batranete.
Ceva "de bine" despre internet! Abundenta de informatie si efortul de a alege neghina din grau (internautic vorbind) stimuleaza creierul, ii da de lucru, il mentine alert si, pe cale de consecinta, tanar. Cercetatorii de la UCLA au scanat creierele mai multor utilizatori de internet cu varste de peste 55 de ani si au descoperit ca procesul de cautare online a informatiilor stimuleaza acea zona a scoartei cerebrale responsabila de limbaj, memorie, capacitate vizuala si intelegere. Cautarea avansata, in care trebuie navigat dintr-un site in altul pentru a gasi exact informatia necesara, stimuleaza zona creierului care "se ocupa" cu luarea deciziilor si complexul proces de rationare.

sursa: jurnalul.ro

foto: suntan.com

Ulei ecologic pentru masaj... VIDEO/ Cine este Mini Michael din China?...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x