Live acumChefi la cutite
Prime Time 20:25Chefi la cutite

Postul Crăciunului: cum să te abții de la ispite în post: Părintele Arsenie Boca are răspunsul

Cum sa te abtii de la pofte în Postul Crăciunului.

Sfatul lui Arsenie Boca despre infrânarea poftelor

Postul Crăciunului înseamnă, la fel ca și Postul Paștelului înfrânarea poftelor de tot soiul. De la cele care țin de hrană, de comportament, până la cele de ordin trupesc.

Părintele Arsenie Boca spune că toate ispitele din viața noastră pot fi învinse prin înfrânarea poftelor și prin rugăciune:

"Firea trupului fiind surdă, oarbă și mută, nu te poți înțelege cu ea decât prin osteneală și foame, acestea însă trebuie conduse după dreaptă socoteală, că să nu dăuneze sănătății. Acestea îl îmblânzesc, încât nu se mai ține vrăjmaș lui Dumnezeu. Rugăciunea și postul scot dracii poftei și ai mâniei din trup. Foamea îmblânzește fiarele. Cu tot dinadinsul se atrage luarea aminte că toată luptă această să nu se ducă fără îndrumarea unui duhovnic iscusit care știe a cumpăni măsură, trebuință și putință fiecăruia în parte", spunea Sfântul Ardealului.

E greșit sau nu amorul în Post?

Aceasta este întrebarea pe care o pun mulți la ora de religie. Biserica nu încurajează relaţiile intime între persoane necăsătorite, însă cât îi priveşte pe bărbatul şi femeia care s-au încununat în faţa lui Dumnezeu, lucrurile sunt diferite. ”Nu este o poruncă care spune explicit că relaţiile intime în post sunt interzise. Totul trebuie să fie de comun acord între soţi”, a explicat, pentru „Adevărul”, un preot de caritate.

Cu toate acestea,o bună parte din preoţii ortodocşi refuză credincioşilor împărtăşania dacă aceştia nu-şi impun abstinenţa sexuală în post. Alţi preoţi interpretează altfel Evanghelia. „O femeie a spus la spovedanie că a întreţinut relaţii intime cu soţul ei şi i-am dat împărtăşania. Nu a înţeles de ce. Soţul nu ţinea postul, doar femeia. I-am spus că atunci când soţul nu ţine post, femeia nu poate să-l oblige pe bărbat să-i urmeze exemplul. Dacă ea a făcut voia soţului a procedat corect”, a explicat preotul citat de „Adevărul.

Ce se spune în Biblie

„Eu cred că este bine ca omul să nu se atingă de femeie. Totuşi, din pricina curviei, fiecare bărbat să-şi aibă nevasta lui, şi fiecare femeie să-şi aibă bărbatul ei. Bărbatul să-şi împlinească faţă de nevastă datoria de soţ; şi tot aşa să facă şi nevasta faţă de bărbat. Nevasta nu este stăpână pe trupul ei, ci bărbatul. Tot astfel, nici bărbatul nu este stăpân peste trupul lui, ci nevasta. Să nu vă lipsiţi unul pe altul de datoria de soţi, decât doar prin bună învoială, pentru un timp, ca să vă îndeletniciţi cu postul, şi cu rugăciunea; apoi să vă împreunaţi iarăşi, ca să nu vă ispitească Satana, din pricina nestăpânirii voastre. Lucrul acesta îl spun ca o îngăduinţă; nu fac din el o poruncă”. (1 Corinteni 7:1-6)”, se arată în Biblie.

De asemenea, în capitolul 18 al cărții Levitic se explică exact câteva situații când sexul între soți nu e îngăduit: în perioada ciclului menstrual sau în cazul în care au un copil bolnav și se roagă pentru însănătoșirea lui.

Fanatik.ro
Cele mai noi stiri
Lajumate.ro