Antena Căutare

Renovarea casei: pași simpli care te pot ajuta să economisești timp și bani

Odată cu venirea primăverii, multora dintre noi ne vine cheful de reamenajare a locuinței. Dacă și ție îți dă târcoale o asemenea idee, nu ar fi rău să pui pe hârtie un plan detaliat, care să te ajute să estimezi corect costurile, dar și să prioritizezi etapele, în așa fel încât să nu compromiți rezultatul pe care ți-l dorești.

Odată cu venirea primăverii, multora dintre noi ne vine cheful de reamenajare a locuinței. Dacă și ție îți dă târcoale o asemenea idee, nu ar fi rău să pui pe hârtie un plan detaliat, care să te ajute să estimezi corect costurile, dar și să prioritizezi etapele, în așa fel încât să nu compromiți rezultatul pe care ți-l dorești.

Mai jos găsești câțiva pași pe care ar trebui să-i urmezi dacă vrei ca lucrările de reamenajare să fie cât mai eficiente și cât mai puțin costisitoare.

Stabilește un buget clar

Poate că vrei să te apuci să dărâmi peretele dintre living și bucătărie pentru a crea un open space la care visezi de mult. Trebuie să ai în vedere că această operațiune necesită nu doar aprobări de la primărie și de la consiliul de administrație al imobilului în care locuiești, ci și un buget pe măsură. La fel de spectaculoasă poate fi, spre exemplu, o schimbare a tapetului din toată casa. Cu alte cuvinte, e bine să te gândești ce anume vrei să schimbi și dacă dorințele se încadrează în bugetul pe care îl ai în minte.

Pune pe hârtie o listă cu priorități

Am amintit deja mai sus că o listă de priorități poate fi foarte utilă atunci când vine vorba de estimarea bugetului. Cu alte cuvinte, este etapa în care trebuie să te gândești la lucrurile care vrei să dispară din casa ta, la cele pe care le vrei modificate, dar și la obiectele cu care ai mai putea trăi încă o vreme exact așa cum sunt acum.

Încearcă să estimezi (corect) complexitatea lucrărilor și timpul (real) pe care îl necesită acestea

Cu cât proiectul de reamenajare și tematica sunt mai complexe, cu atât timpul pe care va trebui să îl aloci lucrărilor va fi considerabil mai mare. E important, prin urmare, să te asiguri că poți estima corect durata lucrărilor încă de la demararea lor. O altă problemă care trebuie luată în considerare e tematica. Vrei să reamenajezi într-un stil cât mai simplu/minimalist sau te gândești la ceva mai complex? Pentru stabilirea unei tematici cât mai apropiate de dorințele tale ai putea cere ajutorul unui prieten care știe grafică, de exemplu. Sau al unui arhitect căruia îi poți descrie ideile tale și care te-ar putea ajuta să le transpui pe hârtie.

Care sunt lucrurile pe care le-ai putea renova singur?

După ce ai pus pe hârtie tot ce vrei să modifici, următorul pas logic ar fi să decizi ce poți modifica tu și ce lucrări necesită intervenția unor meșteri sau a unei firme specializate. Poți cere oferte de la mai multe asemenea firme (le găsești la o simplă căutare pe Google), nu înainte, însă, de a verifica reputația lor online, dar și offline. Pe de altă parte, vopsirea pereților, fixarea parchetului, montarea unor uși de interior, schimbarea prizelor sau a întrerupătoarelor, a bateriei de chiuvetă sau a căzii nu sunt operațiuni foarte complexe, prin urmare nu e neapărată nevoie să contractezi un meșter sau o firmă specializată.

Vorbește neapărat cu vecinii

Dacă locuiești într-un apartament va trebui să ceri și acordul asociației de proprietari sau al președintelui de bloc. Evident, vorbim aici de modificări extreme, de exemplu de spargerea unor pereți. De asemenea, ar trebui să mai ceri și acordul persoanelor din proximitatea apartamentului tău. Nu de alta, dar vecinii tăi vor reacționa mult mai bine dacă îi anunți din timp că vei folosi câteva zile bormașina sau alte instrumente care fac zgomot.

Ia în calcul situațiile neprevăzute

Murphy nu doarme niciodată, deci dacă există mici șanse ca lucrurile să nu decurgă conform planului tău inițial, ei bine, poți să înmulțești acele mici șanse cu 1.000. De cele mai multe ori apar probleme la capitolul „cheltuieli neprevăzute”. De asta e foarte important să îți iei o marjă de eroare atât din punct de vedere financiar, cât și din punct de vedere al timpului pe care l-ai alocat inițial procesului de reamenajare. De asemenea, dacă lucrezi cu meseriași, e foarte important să stabilești dinainte în ce condiții ar putea fi făcute unele remedieri (în cazul în care lucrările nu ies pe gustul tău ori sunt făcute de mântuială) și dacă ai putea reține o garanție din plata finală, pe care să o achiți doar după ce problemele respective sunt remediate.

Nu ai nevoie, deci, de o nouă casă dacă te-ai săturat de interiorul celei în care stai. E nevoie doar de câteva idei de reamenajare, de un buget cât mai flexibil, de o perioadă de timp în care să te ocupi temeinic de acest proiect și de foarte multă răbdare. Dacă planifici totul în detaliu și pui pe hârtie fiecare pas, rezultatul va fi, cu siguranță, pe măsura așteptărilor tale.

Foto: Shutterstock

Unde puteți găsi mobilă clasică la prețuri avantajoase... Calendar ortodox 2019, aprilie. Sfinți și sărbători religioase...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x