Antena Căutare

Sf. Petru și Pavel 2018. E mare sărbătoare vineri. Tradiții și superstiții de Sfinții Apostoli Petru și Pavel

În calendarul creștin ortodox de vineri, 29 iunie, sunt prăznuiți Sfinții Apostoli Petru şi Pavel. Postul de Sânperu ia sfârșit, așadar, există o serie de tradiții și superstiții legate de Sf. Petru și Pavel, aleșii lui Hristos. Biserica Ortodoxă Română îi prăznuiește pe Sfinții Apostoli Petru și Pavel în fiecare an la data 29 iunie. 

În calendarul creștin ortodox de vineri, 29 iunie, sunt prăznuiți Sfinții Apostoli Petru şi Pavel. Postul de Sânperu ia sfârșit, așadar, există o serie de tradiții și superstiții legate de Sf. Petru și Pavel, aleșii lui Hristos. Biserica Ortodoxă Română îi prăznuiește pe Sfinții Apostoli Petru și Pavel în fiecare an la data 29 iunie.

În fiecare an, pe data de 29 iunie, facem pomenirea Sfinților Apostoli Petru și Pavel. Cei doi apostoli sunt sarbatoriti împreună pentru că au murit în aceeași zi, de 29 iunie a anului 67, în timpul prigoanei creștine declanșată de împăratul român Nero.

Sfintii Apostoli Petru si Pavel sunt sarbatoriti in fiecare an pe 29 iunie.

La 29 iunie, Biserica Ortodoxă îi sprăznuiește pe Sfinţii Apostoli Petru și Pavel. În credința creștină, primul este considerat ”piatra de temelie a credinței”, iar celălalt a fost numit ”vas ales” al alegerii dumnezeiești. Cei doi apostoli s-au bucurat de o cinstire deosebită datorită fidelităţii pe care au manifestat-o faţă de Iisus şi de învăţătura Sa.

Dintre Apostoli, Sfântul Pavel a fost cel mai însemnat scriitor

În opinia Sfântului Evanghelist Ioan, Sfântul Apostol Pavel este cel mai însemnat scriitor şi gânditor dintre Apostoli. De la Sfântul Pavel, Apostolul Neamurilor, ne-au rămas 14 epistole valoroase, iar cea scrisă în anul 66 (ultima) este considerată Testamentul său spiritual. Prin intensa sa activitate misionară, Sfântul Pavel a contribuit la propovăduirea universală a creştinismului.

Împreună au fost martirizați în zorii creștinismului, murind în aceeași zi la Roma, în data de 29 iunie anul 67, în timpul prigoanei dezlănțuite de Nero împotriva creștinismului.

Sfântul Pavel a fost numit Apostolul Neamurilor

Sfântul Pavel ( ”Apostolul Neamurilor”, numit și el în scrierile religioase drept o căpetenie a Apostolilor, s-a născut într-o familie de iudei înstăriţi, între anii 1-5 d.H. Numele său evreiesc era Saul (în traducere însemna furtună) şi descindea din neamul lui Veniamin. Deşi provenea din seminţia fariseilor, Saul avea şi cetăţenia romană. Crescut şi educat în tradiţia iudaică, Pavel a studiat la şcoala vestitului învăţat, Gamaliei.

Sfântul Pavel a fost elevul învăţatului Gamaliel. El locuia în Tars şi lupta împotriva creştinilor. Sfântul Apostol Pavel a participat la uciderea arhidiaconului Ştefan. Pe calea Damascului i se arată Hristos într-o lumina orbitoare şi îl mustră: „Saule, Saule de ce mă prigoneşti?". Se converteşte şi primeşte botezul de la Anania, episcopul Damascului. Sfântul Apostol Pavel a pornit în trei mari călătorii misionare şi a scris 14 epistole care se găsesc în Sfânta Scriptură. A fost decapitat din porunca împăratului Nero, în anul 67.

Sfântul Petru a devenit sfetnicul de încredere al lui Dumnezeu

Sfântul Apostol Petru, fratele Apostolului Andrei, s-a născut în Betsaida Galileei, cu numele Simon. Mântuitorul îi va spune însă Chifa (Piatră).

Sfântul Apostol Petru, fiul lui Iona şi fratele Apostolului Andrei, s-a născut în Betsaida Galileei. Numele său iudeu era Simon, însă Mântuitorul l-a numit Chifa (piatră). După ce a pescuit pe lacul Ghenizaret, este chemat să devină pescar de oameni. El a mărturisit în numele apostolior dumnezeirea lui Hristos, dar s-a şi leapădat de Hristos când El este prins spre a fi răstignit. După Înălţarea Domnului, Petru a luat cuvântul în adunarea ucenicilor şi s-a ales ca apostol pe Matia în locul lui Iuda. În ziua Cincizecimii, după predica Sfântului Apostol Petru, se botează trei mii de persoane.

Petru devenise sfetnicul lui Dumnezeu care-i cerea sfatul de câte ori trebuia să ia o decizie importantă. Fiind foarte credincios, Dumnezeu a hotărât ca Petru să țină cheile Raiului și să asigure hrana animalelor sălbatice.

Potrivit datinilor populare româneşti, Sfinţii Petru şi Pavel stau în Lună: primul la dreapta, al doilea la stânga. Sfântul Petru este cel care are cheile de la poartă şi încăperile Raiului, fiind şi mâna dreaptă a lui Dumnezeu.

Calendar ortodox iunie 2018. Rostește rugăciunea Sfintilor Petru și Pavel!

Rostită pe perioada postului, care se încheie anul acesta pe data de 29 iunie, rugăciunea dă limpezime minții, te ajută să treci peste momentele de neliniște sufletească, te curăță de păcate și te ajută să te vindeci de boli. Se rostește dimineața, având alături o lumânare aprinsă!

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Tradiții și Obiceiuri de Sânpetru

Potrivit datinilor populare româneşti, unele dintre ele pitoreşti şi chiar nostime, Sfinţii Petru şi Pavel stau în Lună: primul la dreapta, al doilea la stânga. Sfântul Petru este cel care are cheile de la poartă şi încăperile Raiului, fiind şi mâna dreaptă a lui Dumnezeu.

Se spune că Sfântul Petru guvernează peste ploaie şi căldură, posedă puterea de a arunca grindina peste pământ. Înainte de a o slobozi, el o fierbe trei zile la rând pentru a o mărunţi astfel încât să nu afecteze prea tare ogoarele muritorilor. Când tunetele se aud cumva înăbuşit ori se izvodeşte huruit mare în ceruri înainte de ploaie, se spune că Sfântul Petru a pus la fiert piatra pentru grindină. În multe povestiri şi snoave populare, SânPetru apare precum un om obişnuit: îmbracă straie ţărăneşti, lucrează pământul, creşte vite şi, desigur, pescuieşte.

Calendar ortodox 29 iunie. Sf. Petru şi Pavel 2018. Apar licuricii

Sf. Petru şi Pavel 2017. Se zice că, atunci când SFÂNTUL PETRU plesneşte din bici, sar din acesta scântei, care, odată căzute pe pământ, se transformă în licurici.

O altă legendă populară spune că, atunci când oamenii se îndepărtează de credinţă, SânPetru cheamă balaurii şi începe să pornească grindina asupra acestora, mărunţind-o, ca să nu-i pună pe oameni în mare pericol.

Calendar ortodox 29 iunie. Sf. Petru şi Pavel 2018. Moşii de SÂNPETRU

În ziua sărbătorii, oamenii obişnuiesc să dea de pomană pentru sufletele celor morţi- sărbătoarea fiind cunoscută şi sub numele de Moşii de SÂNPETRU. Conform credinţei populare, moşii ar fi fost nouă bătrâni care făceau doar lucruri bune şi minuni peste tot pe unde mergeau.

Tradiții și superstiții de Sf. Petru și Pavel

În această zi se respectă sărbătoarea lupilor: nu se pun capcane şi lupii nu se alungă cu focuri de armă, pentru ca aceste animale sălbatice să fie îmblânzite şi să nu fure vitele din gospodării.

Cine se trezeşte de dimineaţă, în fiecare zi de post, pentru a vedea răsăritul Constelaţiei Cloşca, va avea tot anul parte de bine şi i se vor împlini toate dorinţele.

Pe durata postului, femeile nu au voie să lucreze în casă pentru că e vremea când trec ielele şi strâmbă trupul femeii pe care o găseşte lucrând.

În zilele de post ale Sampetrului, la ţară se respectă obiceiul ca mamele să lege la gâtul fetelor usturoi sau pelin ori să le pună aceste plante pe tălpi, că atunci când trec frumoasele, adică ielele, să nu zăpăcească minţile copilelor.

De ce s-a ținut postul de Sânpetru

Potrivit calendarului ortodox din 2018 credincioşii au intrat de duminică, 3 iunie, în postul Sfinţilor Petru şi Pavel, care ţine până în ziua de 29 iunie. Cele trei săptămâni de interdicţii sunt cunoscute în popor şi sub denumirea de Postul Sânpetrului.

Acesta este rânduit de Biserică în cinstea celor doi apostoli şi în amintirea obiceiului lor de a posti înainte de a întreprinde acte mai importante (Fapte 13,2 şi 14,23). Postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel era numit în vechime Postul Cincizecimii, datorită darurilor Sfântului Duh, care s-au pogorât peste Sfinţii Apostoli.

Postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel nu are o durată fixă, deoarece începutul lui este în funcţie de data variabilă a Sfintelor Paşti. Acest post începe întotdeauna în lunea după Duminica Tuturor Sfinţilor, prima duminică după Rusalii - Pogorârea Sfântului Duh.

Partenerul vrea să te părăsească? Trucul acesta îl face să se răzgândească!... Calendar ortodox 29 iunie. Sfârșitul postului de Sânpetru. Ce să faci de Sfinții Apostoli Petru și Pavel...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x