Antena Căutare

Temele pentru acasă: sfaturi pentru a evita lacrimile şi crizele de nervi

Tema pentru acasa: urata de copiii de toate varstele, ea cauzeaza stres parintilor de pretutindeni, dar e o parte inevitabila a vietii scoalare incepand cu gradinita si terminand cu clasa a 12-a.

Sonja Walker, liderul unei echipe de profesori si experti in sanatatea copiilor de la centrul de sanatate si educatie din Sydney, ofera cateva solutii utile oricarui parinte de elev.

In general, a cicali permanent un copil este ineficient. Dar cum putem preveni transformarea locuintei intr-un camp de lupta plin de conflict, amenintari si discutii in contradictoriu?

Ce spun profesorii

Profesorii iti vor spune ca acei copii care au o rutina organizata si stabila pentru tema de acasa, sunt mai predispusi sa obtina rezultate mai bune la scoala. A lua decizii care sunt benefice copilului dumneavoastra si a lua in considerare circumstantele din familie sunt aspecte foarte importante. Daca puteti crea un mediu calm, care sa ii ofere sprijin copilului in timp ce el isi face temele, veti stabili obiceiuri sanatoase si de durata, dar mai ales realiste.

Sfaturi necesare intregii familii pentru a supravietui temelor:

Alegeti timpul potrivit pentru a incepe

A sta intr-o sala de clasa o zi intreaga este o cerinta mare pentru un copil. Ei au nevoie de putin timp liber dupa scoala pentru a vorbi despre cum le-a mers ziua, sa ia o gustare, sa se shimbe si in general sa se relaxeze. Cam 30 de minute sunt suficiente si ii ofera copilului o pauza intre timpul petrecut la scoala si cel de acasa.

Gustarile de dupa ore

Se promoveaza ideea de lapte si cornuri ca masa ideala zilnica pentru un elev. Gustari care sunt pline de carbohidrati, conservanti si zaharuri care cresc nivelul insulinei si il fac mai nelinistit si mai putin dispus sa isi inceapa temele. De ce nu incercati o gustare care sa contina branza, un dip, niste biscuiti sarati si un milk-shake? Gustari hranitoare cum ar fi un sanvis consistent ii va satura si ii va tine la un nivel echilibrat pe durata realizarii temelor.

A avea o zona dedicata temelor

Cei mai multi copii lucreaza bine intr-o zona lipsita de ceva ce i-ar putea distrage, cum ar fi jucariile, muzica, jocurile, calculatorul si televizorul. Acest loc poate fi in dormitor, dar de cele mai multe ori masa din bucatarie sau o zona de studiu in living este mult mai eficienta, astfel parintii putandu-se asigura ca elevii se ocupa de teme si ii pot ajuta daca au nevoie.

Aveti grija de timpul dedicat temelor

Invatati copiii sa prioritizeze ce este important avand in fiecare zi un timp stabilit pentru realizarea temelor. Ar putea fi dupa scoala, dupa cina sau chiar inainte de scoala daca simtiti ca este posibil. Asigurati-va ca activitati cum ar fi intalnirile pentru joaca, antrenamentele sportive sau alte activitati extra-scolare sunt programate in asa fel incat rutina alocata temelor este pe primul loc.

Puteti stimula copilul prin mici recompense de tipul: activitati preferate ca uitatul la televizor, putin timp la calculator sau vizitatul prietenilor. Un calendar al temelor saptamanale si un program al activitatilor pus la vedere pe frigider este de multe ori o ocazie buna de a-i tine pe drumul cel bun.

Lasati-i pe copii sa aleaga cu ce tema sa inceapa

Pe unii copii, a fi stapani pe o parte din teme ii motiveaza. Ii face sa se simta ca au reusit ceva. Primind incurajari din partea dumneavoastra, ei vor fi determinati sa continue cu o tema mai dificila, increzatori in faptul ca au dus la bun sfarsit o sarcina.

Planificarea pauzelor

Cercetarile arata ca adultii se pot concentra la un nivel optim in jur de 45 de minute, inainte ca nivelul de eficienta sa inceapa sa se dilueze. Imaginati-va atunci ce inseamna pentru copii sa munceasca ore in sir, asta dupa celelalte ore petrecute la scoala! Intre teme, incurajati copilul sa faca putina miscare pentru 10 minute: sa se joace cu mingea, sa danseze sau sa iasa la o plimbare scurta cu cainele (este o modalitate buna de a-si redobandi energia).

Incercati sa nu ii preluati din sarcini

Ar fi mult mai rapid sa va asigurati ca ei au rezolvarea corecta daca o faceti dumneavoastra pentru ei, nu? Copiii devin usor dependenti de parintele care ii vine mereu in ajutor cand temele devin prea dificile. A invata sa caute solutii este o parte importanta a dezvoltarii lor, iar temele sunt facute pentru a-l deprinde pe copil sa invete si sa lucreze independent. Ii ofera de asemenea si profesorului o imagine mai clara in legatura cu ce a retinut copilul. In acest context, puteti intelege de ce a-i face temele nu il ajuta deloc.

In loc sa ii oferiti raspunsuri, incercati sa ii oferiti intrebari deschise ca „ce informatie crezi ca te-ar ajuta?" sau „cum a explicat profesorul?". Daca observati ca pentru copil este intr-adevar un chin, luati in considerare ideea de a merge la scoala si a-l informa pe profesor intr-un mod discret de acest lucru. El ar putea sa clarifice la ore anumite aspecte care ar putea usura munca de acasa a copiilor.

Obtineti ajutor calificat

Curriculumul scolar s-a schimbat semnificativ din perioada cand majoritatea parintilor au fost la randul lor elevi. Ce se invata acum la matematica pare sa fie cel mai problematic aspect. Pe masura ce parintii si copii au dispute in legatura cu modul de rezolvare al unor probleme, de cele mai multe ori conflictele se inrautatesc. Daca simtiti ca nu faceti fata cand va ajutati copilul la teme, gasiti pe cineva care poate. Cel mai bun ajutor vine de la cineva care il poate invata fiind fata in fata cu el. Un frate sau o sora mai in varsta, un verisor sau un prieten ar putea interveni. Oricum, luati in calcul ca relatiile pot avea de suferit cand un copil cu probleme de invatare incearca sa-si faca temele.
Serviciile profesionale pot fi o alternativa buna. Intr-un mediu prielnic, pana si cel mai ezitant copil poate castiga incredere in el. Ajutorul oferit de cineva din afara familiei este de multe ori o solutie mai buna pentru a pastra echilibrul. Copiii dumneavoastra stiu cum sa va calce pe nervi, dar probabil nu vor adopta aceeasi tactica fata de un profesor.

Parintii caliti de ani de teme va vor spune ca de cele mai multe ori, calea cea mai buna este sa opuneti cat mai putina rezistenta. In final, a va incuraja copilul sa aiba o atitudine de tipul "pot face asta" in fata temelor este unul dintre cele mai bune lucruri pe care le puteti face pentru ei.


Tinerii, intre gadget si Second Life... Extensiile de par, mereu la moda...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x