Antena Căutare

UP - noul pavilion din Piata Victoria

Dupa un parcurs de 4 luni, avand 2 etape si 2 gale de premiere, 9 orase participante si 30.000 euro premii, concursul national de arhitectura pentru spatiul public urban “Arhetipuri” s-a incheiat oficial in data de 7 august. Pe locul I s-a situat o echipa de tineri arhitecti din Timişoara, care a participat in cadrul concursului u 5 proiecte. Dintre acestea, 2 proiecte au facut parte din cele 8 finaliste premiate in prima etapa a concursului, iar in faza a doua, cele 2 lucrari s-au clasat pe locurile 3 si 1.

Proiectul castigator al concursului Arhetipuri, denumit UP (Urban Pavilion, va fi construit pana la sfarsitul anului in Piata Victoriei din Bucuresti. UP este un pavilion temporar amplasat in vecinatatea Palatului Victoria, in prelungirea Parcului Kisselef. Este un produs cultural in sine si in acelasi timp, un spatiu expozitional, un canal de comunicare neconventional.

Amplasat pe o suprafata de 430 mp, Pavilionul UP este un sistem complex de 300 de coloane, ce reconstituie cerul de deasupra Bucurestiului, in functie de cele 4 anotimpuri. Aceste coloane sunt totodata suport al unei retele de vegetatie specifice fiecarui anotimp. Coloanele sunt realizate din tuburi de carton de diferite grosimi.

UP inglobeaza metaforic 3 elemente: cosmologia (prin constelatiile la care se raporteaza), ciclicitatea timpului (prin plantele si vegetatia specifica fiecărui anotimp) si o perspectiva globala asupra modelelor de interactiune umana, intrucat intreg ansamblul se aseamana cu reprezentarile vizuale ale networking-ului uman.

Echipa principala care a lucrat la acest proiect este formata din stud. arh. Oana Alexandra Simionescu (coordonator echipa), stud. arh. Alin Balaj, stud. arh. Alexandru Cozma, stud. arh. Iulia Fratila, stud. arh. Andreea Patroi si arh. cu drept de semnătură Codruţa Ileana Negrulescu. Ei au castigat un premiu in valoare de 10.000 de euro.

De la constelatii la retele sociale

Constelatiile sunt grupari de stele ce, unite prin linii imaginare, formeaza desene ce pot evoca figuri zoologice sau personaje mitologice. Au satisfacut pe de-o parte nevoia de simboluri si imaginar, iar pe de alta parte au constituit puncte de reper si orientare.
La romani in special, constelatiile reflectau un specific rural, cele mai vizibile dintre ele numindu-se Carul Mic, Carul Mare, Plugusor, Jgheabul Putului, Hora, Closca etc.

Constelatiile poarta insa si alte sensuri, iar dictionarele a 3 limbi le descriu ca fiind fie un "grup de persoane unite în activitatea lor prin idei si scopuri comune", fie o "asociere de oameni si lucruri similare" fie "o grupare sau reuniune armonioasa" , ceea ce in terminologia stiintelor sociale se traduce ca Sistem Social.
Cele mai comune sisteme sociale de azi sunt retelele de socializare Facebook, Twitter sau Flikr, a caror reprezentare vizuala se aseamana cu o harta cereasca si implicit pot fi ilustrate prin intermediul pavilionului UP.

Beneficiile pavilionului

Ca spatiu de expunere ofera posibilitatea redecorarii coloanelor ce-l compun, precum si crearea a mai multor centre de interes. Pavilionul poate fi folosit cu succes de societatea civila, asociatii culturale, institutii de educatie sau alte entitati, in nevoia lor de a gasi noi canale de comunicare cu publicul.

La finalul perioadei de 1 an, in locul unde au fost instalate coloanele vor exista 300 de gauri in asfalt - acestea vor fi "umplute" de corpuri de iluminat, plante sau spoturi reflectorizante.

Cateva sfaturi pentru amenajarea baii... Cand infrumusetarea iti distruge sanatatea...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x