Live acumAcces Direct
Prime Time 20:00Te cunosc de undeva!

Ce înseamnă lichidul roșiatic din caserolele de carne. Mulți cred că e sânge, dar adevărul e altul | Video

Cu siguranță ai cumpărat și tu carne ambalată din magazine și ai văzut în caserolă, scurs, un lichid roșiatic. Ai crezut că e sânge? Greșit!

Ce inseamna lichidul rosiatic din caserolele de carne

Acest lichid care poate fi găsit uneori în partea de jos a unui pachet de carne și care iese dintr-o friptură este ceea ce oamenii de știință numesc „purjare”, este o combinație de apă și proteine ​​din carne care se scurg.

Una dintre aceste proteine, mioglobina solubilă în apă, este motivul cheie pentru culoarea roșie a cărnii, motiv pentru care și apa este roșie sau roz închis.

Proteinele dintr-o friptură sunt ca un burete care reține apa. Pe măsură ce carnea îmbătrânește și este manipulată sau tăiată, proteinele își pierd capacitatea de a se ține de apă. În timp, se eliberează puțină apă și mioglobina curge cu ea, conferind lichidului o culoare roșie sau roz. Deși este similar cu proteina care conferă sângelui culoarea sa (hemoglobină), nu este sânge.

Gătitul schimbă puțin purjarea, deoarece apa se evaporă din carne când este gătită. De aceea, friptura sau burgerul tău gătit sunt mai mici decât atunci când le-ai pus prima dată pe grătar. Mioglobina își schimbă culoarea în timpul gătitului.

Lichidul dintr-un pachet de carne trebuie manipulat cu atenție la fel ca și carnea în sine. Purjarea într-un recipient pentru carne poate transporta aceleași bacterii ca o bucată de carne crudă, deci ar trebui manipulată cu grijă.

Spălați-vă mâinile după ce ați atins carnea, nu o consumați decât dacă a fost gătită la o temperatură adecvată și încercați să o folosiți cu atenție pentru a preveni contaminarea.

Odată gătit, purjarea care se scurge din friptură este complet sigură de consumat și nu ar trebui să constituie o preocupare pentru niciun consumator.

Recomandari