Antena Căutare

Pască cu aluat. Cele mai simple rețete pentru Paște

În Săptămâna Mare și de Paște gospodinele pregătesc pască cu aluat, una dintre cele mai iubite prăjituri ale românilor. Descoperă în rândurile de mai jos o rețetă tradițională de pască cu aluat, inspirată din bucătăria specialiștilor.

imagine cu pasca de paste cu aluat si oua colorate Galerie
Pasca cu aluat. Cele mai simple retete pentru Paste | shutterstock

Cea mai întâlnită rețetă de pască este cea tradițională cu aluat de cozonac și brânză cu stafide. În această perioadă, casele românilor sunt impregnate cu miros de scorțișoară, aluat, lămâie și, de ce nu, cu arome de vanilie, preferate în prăjiturile pentru masa de Paște.

Mai jos veți descoperi o rețetă de pască cu aluat fraged și succesul va fi garantat! Află și câteva mici secrete care dau un plus de savoare preparatului atât de iubit de români.

Pască cu aluat dupa rețeta tradițională

Pască sau azimă se referă la un fel de pâine dulce nedospită care e mâncată de evrei religioși în timpul Paștelui evreiesc sau la un cozonac special mâncat de creștini de Paști. Pasca este pusă nu doar pe masă de acasă, ci și în biserică, acolo unde este citită și sfințită de preot.

Învierea ne aduce bucurie și cu ocazia acestui moment sfânt, creștinii celebrează Învierea Domnului prin diferite feluri, iar principalul este jertfa adusă prin prepararea bucatelor și împărțirea lor.

Ingrediente

  • Aluat: 400-450 g făină, 15 g drojdie proaspătă, 2 gălbenușuri, 175 ml lapte, 125 g zahăr, 3 plicuri zahăr vanilat, 100 ml ulei, 50 g unt, 40 ml esență de vanilie, puțină sare.
  • Umplutură: 750 g brânză proaspătă de vaci, 150 g brânză telemea sărată, 100 g smântână, 4 ouă (sau două + cele trei albușuri rămase), 100 g griș, 100 g zahăr, 3 plicuri zahăr vanilat, coaja rasă de la o lămâie, 4 ml esență de vanilie, 1 gălbenuș + 1/2 linguriță de lapte, pentru uns aluatul de deasupra.

Citește și: Salată de bulgur cu morcovi caramelizați și porumb dulce. Rețeta lui Nicolai Tand la Super Neatza, 6 aprilie 2022

Mod de preparare

Pentru început, se încălzește laptele, se adaugă untul și zahărul și se amestecă până acestea se topesc. Sfărâmăm drojdia într-un bol și o frecăm cu o lingură de zahăr până devine fluidă. Adăugăm o ceașcă de lapte cald și o lingură de făină și formăm maiaua pe care o lăsăm să se dezvolte, acoperind vasul cu un ștergar.

Stafidele se pun la hidratat în apă călduță cu esență de vanilie sau rom. În mijlocul făinii se face o adâncitură, unde se toarna drojdia si laptele cu untul topit. Se adaugă gălbenușurile frecate cu sare, coaja de lămâie și esența. Se frământă un aluat ușor ferm care se acoperă și se lasă la dospit, la loc cald. Dacă mai necesită făină, se poate adăuga. Punem aluatul în vas, îl acoperim cu câteva prosoape și îl lăsăm la loc cald, până își dublează volumul, intre 45-60 de minute.

Între timp, se pregătește umplutura de brânză. Se mixeaza ingredientele pentru umplutura si se pune crema rezultata in tava. Albușurile care rămân, de la aluat și de la gălbenușul cu care se unge aluatul, se pot pune în compoziția de brânză sau se pot folosi la alte prăjituri. Se pune folie de aluminiu în tavă și se coace 50-60 de minute.

Citește și: Sfeclă Wellington și sushi de post. Rețetele lui chef Nicolai Tand la Super Neatza, 30 martie 2022

Pască cu aluat - rețetă cu brânză și stafide

Pasca de Pasti cu branza si stafide este un produs traditional romanesc care nu trebuie sa lipseasca de pe masa festiva. Iata cum o poti prepara!

Ingrediente

  • Aluat: 400-450 g făină, 15 g drojdie proaspătă, 2 gălbenușuri, 175 ml lapte, 125 g zahăr, 3 plicuri zahăr vanilat, 100 ml ulei, 50 g unt, 40 ml esență de vanilie, puțină sare.
  • Umplutură: 750 g brânză proaspătă de vaci, 150 g brânză telemea sărată, 100 g smântână, 4 ouă (sau două + cele trei albușuri rămase), 100 g griș, 100 g zahăr, 3 plicuri zahăr vanilat, 100 de grame de stafide, coaja rasă de la o lămâie, 4 ml esență de vanilie, 1 gălbenuș + 1/2 linguriță de lapte, pentru uns aluatul de deasupra.

Mod de preparare

Pentru aluat se freacă gălbenușurile cu zahar. Se băț albușurile spuma separat. Se freacă drojdia cu o ceașcă de lapte și se amesteca bine până când se face că o smântână. Se lasă la crescut. Se pune faina într-un vas mare. Se amesteca cu gălbenușul frecat cu zahar și albușurile bătute spuma. Se toarnă jumătate din cantitatea de lapte și compoziția cu drojdie peste faina. Se amesteca bine, apoi se încorporează tot laptele. Se adaugă esență de vanilie și coaja rasa de lămâie. Se frământă bine aluatul până este potrivit de tare.

Separat, se pune untul la topit, alaturi de 3 linguri de ulei. În timp ce frămânți coca, se pun cate 2 linguri de unt topit și se frământă, până se absoarbe. Se lasă la crescut 30-50 de minute, la cald, acoperit.

Citește și: Sarmale de post cu mălai și sos de roșii. Rețeta lui chef Nicolai Tand la Super Neatza, 23 martie 2022

Pentru a pregăti umplutura, se amesteca brânză de vaci cu crema de brânză și cele 3 oua. Înainte de folosire, brânză de vaci se scurge bine. Se încorporează zaharul, stafidele, un vârf de sare, puțin unt și o lingura de faina.

Pe fundul unei tăvi încăpătoare, se așază hârtie de copt, apoi se pune aluatul în tava. Se face o împletitură din suluri de aluat și se lipește pe margini. În mijloc, se pune compoziția de brânză. Se unge țoață pasca cu un ou bătut și se tine la cuptor minimum 40 de minute, până când trece testul cu scobitoarea.

Rețetă de pasca cu aluat și ciocolată

Dacă doriți să ieșiți puțin din clasicul rețetelor de pască, cu această minunată rețetă de pască cu aluat fraged cu ciocolată, succesul va fi garantat.

Ingrediente

  • Aluat fraged cu ciocolată: 550-600 gr făină, 2 gălbenușuri, 150 gr unt cu 82% grăsime, 150 ml lapte, 150 g ciocolată amăruie, 50 g zahăr, vanilie( păstaie, esență, sau zahăr), 1 vârf de linguriță cu sare, 1 plic praf de copt, 1/4 linguriță bicarbonat de sodiu
  • Umplutură: 1200 g brânză proaspătă de vaci, 3 albușuri, 100 gr unt, 100 g zahăr, 20-30 gr zahăr vanilinat, 50 gr stafide, 50 gr merișoare, 2 lingurițe esență de vanilie, sau o păstaie, 100 g amidon de porumb, sau griș, 1 gălbenuș de ou, pentru uns

Mod de preparare

Pentru aluatul fraged cu ciocolată, mai întâi rupem ciocolata în bucăți mici și o punem într-un vas, împreună cu untul și laptele. Punem vasul pe foc și amestecăm până când ingredientele solide sunt topite și compoziția omogenă. Stingem focul și lăsăm compoziția să se răcească. Mixăm gălbenușurile cu sare și zahărul, adăugăm și esența, apoi încorporăm compoziția cu ciocolată, răcită.

Amestecăm o parte din făină cu praful de copt și bicarbonatul și încorporăm amestecul în compoziția de mai sus. Încorporăm, treptat și restul de făină, până obținem un aluat ferm și nelipicios. Lăsăm aluatul să se odihnească 10-15 minute, acoperit cu o folie alimentară.

Citește și: Risotto alla milanese cu șofran și parmezan. Rețeta lui chef Nicolai Tand la Super Neatza, 13 aprilie 2022

Pregătim umplutura pentru Pască cu aluat fraged cu ciocolată. Hidratăm stafidele și merișoarele în puțină apă călduță. Amestecăm brânza cu untul moale, smântâna, esența și zahărul vanilat. Mixăm albușurile spumă, presărate cu sare, apoi adăugăm zahărul și le mixăm în continuare, până obținem o bezea fermă. Încorporăm, încet, bezeaua, în compoziția de brânză, apoi adăugăm amidonul și fructele bine scurse.

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x