Apple, de la o firma de garaj, la cea mai mare corporatie a lumii

Steve Jobs a fondat Apple pe 1 aprilie 1976, impreuna cu "magicianul" Steve Wozniak si inginerul Ron Wayne."Woz" inventase un calculator si s-a dus initial cu el la Hewlett-Packard (HP), unde si lucra. Compania l-a refuzat, iar intre timp, dupa zeci de ani, a anuntat acum o saptamana ca vrea sa iasa din afacerile cu calculatoare.Acesta copia interfata grafica din statiile Apple si in timp va ajunge faimosul Windows, "gasca cu oua de aur" a Microsoft. Sistemele IBM PC au ajuns mai deschise decat cele Apple, unde Jobs controla atat softul cat si hardware-ul, asa ca in final compania a fost aruncata de pe orbita si a a ajuns aproape de faliment.
2011/08/25//361017-181870-reuterskimberly-white2011-08-24t231605z-1996263924-gm1e78p0k9w01-rtrmadp-3-apple.jpg

Acesta a fost momentul de cotitura pentru companie. Jobs a reorganizat-o iar in 2001 a venit cu primul produs care i-a asigurat renasterea din cenusa asemeni legendarei pasari Pheonix: playerul iPod cuplat cu magazinul muzical iTunes. Desi nu a fost primul player muzical, iPod a ajuns sa fie dominant, avand peste 60% din piata.

In 2007, Apple a mai revolutionat un domeniu: telefonia mobil„. Lansarea iPhone, un smartphone cum lumea nu mai vazuse, a adus companiei un succes imens. Acum iPhone face jumatate din veniturile gigantice ale Apple, care au fost trimestrul trecut de 28 de miliarde de dolari.

Seismul provocat de iPhone a fost atat de mare incat companii consacrate din lumea telefoniei, precum Nokia, Motorola, Research in Motion - producatorul BlackBerry- sau Palm au ajuns sa aiba mari probleme. Desi cota platformei Android, realizata de Google, a ajuns la 43% iar iPhone sta la 20%, Apple face doua trimi din profiturile industriei de profil. Anul trecut Apple a lansat tableta iPad.

Si desi Apple nu e prima companie din lume care sa fi prezentat tablete PC, iPad a fost singura care a atras consumatorii in masa. Acum iPad se vinde intr-un ritm ritm de 9 milioane de unitati pe trimestru si e a doua sursa de venituri a gigantului, luand fata clasicelor Mac-uri.

Anul trecut, dupa lansarea iPad, Apple a devenit cea mai mare companie de IT a lumii dupa capitalizarea bursiera, depasind rivala Microsoft. In urma cu doua saptamani, in cursul turbulentelor financiare de dupa retrogradarea ratingului SUA, Apple a depasind sI Exxon Mobil si a devenit cea mai mare companie a lumii, cu o capitalizare de 346 miliarde de dolari.

Ca un termen de comparatie, acum cateva zile, capitalizarea Apple era cat a celor mai mari 32 de banci din zona euro la un loc. Intre timp, Exxon a redobandit coroana de lider. Apple are acum in conturi 76 de miliarde de dolari in conturi, cea mai mare valoare dintre societatile lumii, cu exceptia bancilor, care au alte reglementari.

Citeste si Jurnalul National!

Ultimele știri