Live acumFilm: Alice in Tara Oglinzilor (SUA 2016)
Prime Time 20:00Film: Parker

Romania, locul 13 in Europa la fibra optica

Romania a intrat in clasamentul statelor europene in care peste 1% dintre conexiunile prin banda larga se realizeaza prin fibra optica. Tara noastra se pozitioneaza pe locul 13 (din 17), cu aproximativ 120.000 de abonati la aceste servicii si o rata de penetrare de 1,58%, potrivit datelor FTTH Council Europe.Bulgaria a inregistrat cel mai rapid progres in clasament, trecand de pe pozitia 16 pe 8 in prima jumatate a anului, rata de penetrare a conexiunilor FTTH majorandu-se cu 4%.

Majoritatea abonatilor FTTH (74%) sunt concentrati in opt tari: Suedia, Franta, Italia, Lituania, Norvegia, Olanda, Danemarca si Slovacia. Dintre acestea, sase au deja un numar de abonati ce depaseste 200.000, iar Danemarca si Slovacia se apropie de aceste numere.

Majoritatea conexiunilor prin fibra optica FTTH/B au fost instalate de micii furnizorii locali de internet care au implementat "retele de bloc sau retele de cartier".

Un alt proiect care va influenta pozitia Romaniei in clasamentul FTTH este in prezent in derulare in Bucuresti, unde autoritatile locale au demarat, printr-un parteneriat public-privat, un proiect major de dezvoltare a retelei de fibra optica cu acces deschis locuitorilor.

Foto: schrier.com


Recomandari