Live acum
Prime Time 20:00Sacrificiul

Sprint lanseaza primul telefon 4G, HTC Evo

Operatorul american Sprint Nextel va lansa pe 4 iunie primul telefon mobil 4G HTC Evo. Sprint a reusit sa devanseze Verizon Wireless, care a anuntat inca de acum doua luni ca va lansa un astfel de terminal abia la jumatatea anului viitor, dupa ce va avea o retea 4G functionala.





Retea deficitara

HTC Evo va fi disponibil in magazi­nele din America incepand cu 4 iunie a.c., la un pret de 199 de dolari printr-un abonament incheiat pe o durata de doi ani. Operatorul se asteapta ca noul ter­mi­nal sa ii ofere un avantaj in fata com­petitorilor mai puternici, insa princi­palul inconvenient ar fi aria restransa de acoperire a serviciilor 4G, sunt de parere specialistii. De exemplu, reteaua 4G a operatorului Sprint Nextel va acoperi New Yorkul abia dupa sfarsitul verii.

HTC Evo va functiona pentru mo­ment pe reteaua WiMax de mare viteza pe care compania o dezvolta. Reteaua va avea capabilitati 4G pentru aproximativ 40 de milioane de oameni dintr-o popu­latie de 300 de milioane. Astfel, in pre­zent reteaua 4G a operatorului acopera 32 de orase din Statele Unite, insa pla­nurile companiei prevad extinderea re­te­lei pana la 120 de milioane de oameni la sfarsitul anului.

Un alt inconvenient pentru vanzarea terminalului prin re­teaua Sprint Nextel este planul tarifar care prevede o taxa de 10 dolari pe luna in plus atat pentru cei care folosesc re­teaua 3G, cat si pentru cei care utili­zeaza reteaua 4G. Totusi, analistii se asteapta ca abonamentul de 79.99 dolari pe luna, cel mai ieftin plan tarifar pentru HTC Evo, sa fie totusi printre cele mai competitive pentru astfel de servicii.

„Vor vinde o gramada (de telefoane HTC Evo - n.r.)" a spus Todd Rethemeier, analist pentru Hudson Square Research.
Diferentele intre 3G si 4G,ca de la zi la noapte

CEO-ul Sprint Nextel, Dan Hesse, promite utilizatorilor viteze de transfer mult mai mari in reteaua 4G decat in cea 3G, precizand ca diferentele intre cele doua tehnologii sunt „ca de la zi la noapte". In plus, CEO-ul a adaugat ca exista un numar important de clienti care s-au aratat interesati de achizi­tio­narea unui terminal ca HTC Evo. „Cre­dem ca va fi atractiv pentru un numar mare de piete", a spus Matt Carter, seful diviziei 4G a Sprint Nextel.

Acesta a mai declarat ca lansarea dispozitivului face parte dintr-un plan mai complex al com­paniei de a recastiga clientii pierduti in fata celor de la Verizon Wireless.

4G in Romania

Pe plan european, prima retea 4G a fost lansata in Suedia (Stockholm si in Oslo) si in Norvegia de compania TeliaSonera. In ceea ce priveste piata locala, nu s-au vandut licente pentru ca operatorii sa implementeze retele de ge­neratia a 4-a. Potrivit specialistilor, cele mai importante elemente ale unei retele 4G sunt chiar terminalele mobile, re­teaua in sine fiind doar o mica parte din investitie. De altfel, oficialii din indu­stria telecom spun ca nici nu exista ce­rere pentru astfel de servicii pe piata locala.

Superviteza pe Android

Terminalul mobil HTC Evo, prezentat la inceputul anului de producator, este primul telefon mobil de generatia a patra pe platforma Android, de la Google. Dispozitivul are doua camere foto, una pe partea din spate, de 8MP si una pe partea din fata pentru apeluri video. Pretul pentru un HTC Evo incepe de la 199 de dolari, pentru un abonament incheiat pe doi ani.

sursa: financiarul.com